Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-04-21

Kéretlen úti társ - kullancs a házikedvencben

Kéretlen úti társ - kullancs a házikedvencben

Itt a tavasz, egyre nagyobb számban tűnnek fel a kullancsok a szabadban. Az enyhe tél sajnos nem tizedelte meg őket, és ezek a veszélyes rovarok különféle kórokozókkal fertőzhetik meg házikedvenceinket.

Ma már nem csak elvadult területeken találkozhatunk kullancsokkal, előfordulnak városi parkokban, családi házak kertjében is. Épp ezért kisállatainkat, a szabadba kijáró kutyákat és macskákat védenünk kell tőlük. A kerületünkben lévő Böszi-Vet Állatorvosi Rendelő szakemberei most minden fontos tudnivalót megosztanak velünk, felelős gazdikkal.
 
Mit kell tudni a kullancsokról?

Támadásukra két irányból számíthatunk. Egyrészt a fűszálak hegyéről, másrészt a fák és a bokrok leveleiről másznak az állatra.

Ahhoz, hogy a felfedezett, kedvencünk bőrébe fúródott kullancsot eltávolítsuk, nem jó, ha zsírral kenjük be a rovart, mert ez a kullancs fuldoklását okozza, aminek következtében kórokozótartalmú nyálat köp áldozatába. A kullancsok eltávolításának legjobb módja az emberen és állaton egyaránt alkalmazható eszköz, a kullancseltávolító kanál vagy csipesz.

Ha nincs eszközünk, a legjobb módszer az eltávolításukra a cérna, amelyet körültekerünk a kullancs fejénél, és szép lassan kihúzzuk. Ha nincs cérna sem, próbáljuk meg a bőrhöz minél közelebb körömmel megfogni a befúródott rovart. Csavarhatjuk is jobbra vagy balra, de általában azt javasolják, hogy függőlegesen húzzuk ki úgy, hogy a potrohát nem nyomjuk össze.

Ha nem tépjük ki, akkor a húzásra a kullancs maga ereszti el a kutya vagy macska bőrét anélkül, hogy a feje beszakadna. Ezután alaposan fertőtlenítsük le a csípés helyét. Ha a kullancs feje bennmarad, az már nem akkora gond, de mindenképp mutassuk meg állatorvosnak. A fej kitinpáncélból van, és ha netán beszakad, néhány nap múlva kilökődik magától, mint egy apró szálka.

Néhány tanács a kullancsirtó szerekkel kapcsolatban:

1. A tablettát más – esetleges hányást okozó tablettával – ne adjuk egyszerre, mert így kárba vész.

2. Ha nyakörvet használunk, a felesleges részt vágjuk le, vagy erősítsük a nyakörv többi részéhez.

3. A bőrre cseppentős szereket akkor használjuk helyesen, ha a készítményt a kutya szőrét széthajtva a farka tövétől a feje búbjáig, a macskának csak a nyakán, a gerince mentén csepegtetjük végig.

4. Csepegtetés után fogjuk meg kedvencünket, hogy ne rázza le magáról a szert. Kezelés előtt két nappal samponnal nem fürödhet, a kezelés után 2-3 napig nem ázhat meg és nem is fürödhet. A csepegtetős készítmények hatása általában négy hét, a macskák új készítményénél három hónap.
 
A kullancsok okozta babeziózisról

A babeziózis a kutyáknál a leggyakrabban előforduló, kullancs terjesztette betegség. A betegséget a Babesia canis nevű egysejtű okozza. A kórokozó a vörösvérsejteket károsítja, és azok széteséséhez vezet.

Gazdaként először az állat levertségét és étvágytalanságát vesszük észre. Ha megmérjük a hőmérsékletét, akkor sokszor 39-40 fokos lázat tapasztalunk. Feltétlenül babeziózisra kell gondolni, ha 3-10 napja kullancsot találtunk a kutyában, illetve erdőben, telken, vízparton voltunk. 
 
Későbbi tünet a hányás, a nagyfokú bágyadtság és a véres vizelés lesz, ilyenkor a vizelet kávébarna. (Természetesen ez csak aszfalton, kövön látszik, fűben nem!) Később, kezeletlen esetben a széteső vörösvérsejtekből kiszabaduló festékanyag, a hemoglobin tönkreteszi a vese szúrószerkezetét. Az állat hamarosan elfekszik, a betegség pedig gyakran halállal végződik.

Ha időben felismeri a gazdi, hogy a kutya beteg, és orvoshoz fordul, a fertőzés súlyos következményei megelőzhetők gyógyszeres és erőteljes infúziós-vizelethajtó terápiával. A vesék tartós károsodása vagy a szövődményként jelentkező autoimmun hemolitikus anémia a szakszerű kezelés ellenére is halálhoz vezethet.

Összefoglalva:
parkban, erdőben, telken levő séta után pár nappal, ha a kutyánk bágyadt, étvágytalan, később hány, véreset vizel, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Minden egyes óra, amit késlekedéssel töltünk, kedvencük életben maradási esélyeit rontja.
 
A kullancsok okozta Lyme-kórról

A kullancs által terjesztett egyik betegség a Lyme-borreliosis (Lyme-kór), amelynek kórokozója egy Borrelia burgdorferi nevű baktérium. A kórokozót a fertőzött kullancsok hordozzák, és azok csípésével jut be a szervezetbe, ahol a véráram segítségével szétszóródik.

A Lyme-kór tünetei:

láz 
nyirokcsomó-duzzanat 
sántaság, ízületi gyulladás
idegrendszeri tünetek: arcidegbénulás, epilepszia, végtagbénulás
szívbelhártya-gyulladás
szívritmuszavarok

A betegséget csak költséges laboratóriumi vizsgálatokkal lehet diagnosztizálni. A gyógyítás is költséges, hosszan tartó (legalább 6 hét antibiotikum-szedés) és sokszor nem kellően hatékony.

Megelőzés:
elsődleges fontosságú a kutya megóvása a kullancsok csípésétől, de mivel a készítmények hatása nem 100 százalékos, így tanácsos beoltatni őket Lyme-kór elleni vakcinával is. A többihez hasonlóan ez is 2-3 hetes különbséggel két oltás beadását jelenti, majd a védettséget évente egyszeri oltással kell fenntartatni. Célszerű az oltást a kullancsszezon előtt ismételni, hogy a kutya védettségét fenntarthassuk. Az oltóanyag a rendelőben állandóan rendelkezésre áll.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...