Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-04-23

Hogyan konzultáljunk az orvosunkkal online?

Hogyan konzultáljunk az orvosunkkal online?

Az elmúlt hetek történései, a koronavírus-járvány mindannyiunk életét felforgatta. Sok új dolgot kell tanulnunk, másfajta szokásokat kialakítanunk, mint amik eddig uralták az életünket. Ezek egyike az online vagy a telefonos orvosi konzultáció, amit több egészségügyi intézmény bevezetett a kerületben.

Kifordult a világ az eddig megszokott ritmusából: gyermekeink otthonról, távoktatásban tanulnak, mi, ha tehetjük, home office-ban dolgozunk, idősebb családtagjaink pedig csak a legszükségesebbekért mozdulnak ki a lakásból. A kijárási korlátozás és a járványveszély miatt mindent igyekszünk személyes találkozások nélkül lebonyolítani, és ennek része, hogy az orvosunkkal való konzultációt is ilyen módon próbáljuk rendezni. Az egészségügyi intézmények pedig alkalmazkodnak az igényeinkhez, és lehetővé teszik az online megoldásokat is.
 
Sikeres a telemedicina

A külföldön már népszerű online orvoslás itthon is létező műfajnak számított, de eddig csak korlátozottan terjedt el. Egy felmérés szerint Budapesten két hét alatt megduplázódott a telemedicina-szolgáltatást kínáló egészségügyi intézmények száma. A szakterületeket tekintve a fogászat és a pszichológia területén tapasztalható nagyobb kínálat, ezeket a kardiológia, a nőgyógyászat és a dietetika követi. A legutóbbi időszakban újdonságok is megjelentek a telemedicina piacán: ezek az andrológia, a bőrgyógyászat, az endokrinológia, a sebészet, az urológia és a visszérgyógyászat. 
 
Új, hatékony módszerek

Hogy pontosan ki hogyan értelmezi az online rendelést, az meglehetősen eltérő képet mutat. Vannak praxisok, ahol csak e-mailben feltett kérdésekre kapnak választ a betegek, az ilyen típusú szolgáltatást nyújtó rendelők felében azonban már valós idejű kapcsolatot biztosítanak a szakorvosokkal.

A telefonos tanácsadásnál sokkal legnépszerűbb a videokonferencia, amelyre leggyakrabban a Skype vagy a Zoom rendszerét használják.

Megfigyelhető az is, hogy akik a járvány miatt vették fel szolgáltatásaik körébe az online vagy telemedicinát, a korábbiakhoz képest új módszereket vezettek be. Míg azelőtt szinte mindenki a Skype-ot részesítette előnyben, az újonnan piacra lépők az olyan, sokkal gyorsabban alkalmazható eszközöket részesítik előnyben, mint például a Zoom. Jellemzően kevesebb eszközt is használnak, de ezzel is ugyanazt a hatást tudják elérni.

A konzultációk időtartamát a legtöbb szolgáltató előre meghatározza és átlagosan fél órában maximalizálja. A videó alapú szakrendeléseken a kérdés-válasz típusú beszélgetésen túl a betegeknek akár arra is lehetőségük van, hogy egy kamera segítségével megmutassák akut panaszukat. Az online találkozó végén szükség esetén az orvos e-receptet írhat, vagy a rendelt vény hagyományosan, postai úton jut el a pácienshez. A legtöbb szolgáltatónál a konzultáció részeként egy összefoglaló e-mailt is összeállítanak, amely összegzi a tanácsadás során elhangzott legfontosabb információkat.
 
Online vagy telefondoktor a gyakorlatban

A Medhelp4kids-nél már korábban bevezetésre került ez a módszer, így ők már tapasztalatokról is be tudnak számolni:
 
„A TeleHelpy program egy biztonságos, online gyermekgyógyászati, gasztroenterológiai, allergológiai konzultáció dr. Tamás Katalinnal és Varga Petra dietetikussal. Részletesen meg tudjuk beszélni a kórtörténetet, az aktuális panaszokat, klinikai tüneteket. A video-konzultáció nélkülözi a fizikális vizsgálatot, de így is van lehetőség a közelítő diagnózis felállításhoz, a gyorsaság és pontosság érdekében a legszükségesebb vizsgálatok megtervezéséhez. Ezt a típusú betegellátást harmadik éve gyakoroljuk a rendelőtől távol élő betegeink kényelmének érdekében. A koronavírus járvány miatt ez a beteg-orvos találkozási forma mindennapossá vált. Tapasztaljuk, hogy betegeink elégedettek, jól tudunk együttműködni. Van lehetőség folyamatos kapcsolattartásra és kis betegeink gondozására. Kifejezetten megtisztelő, hogy 10 perces ingyenes online konzultációink is egyre népszerűbbek.”
 
Swiss Clinic

A Swiss Clinic Táv-Doktor szolgáltatása egy telefonos konzultáció lehetőségét rejti, amit bármilyen panasszal igénybe vehetünk. Először a klinika call centerét érdemes felhívni, ahol tájékozódhatunk afelől, hogy milyen szakorvosi vizsgálatok érhetők el. Amennyiben ezek között megtaláljuk a számunkra megfelelőt, és szeretnénk a szakorvost a korábbi leleteinkről tájékoztatni vagy az elváltozásról fényképet küldeni, ezt megtehetjük azaz adott e-mail-címen, a foglalást követően. Ezután az előre egyeztetett időpontban a doktor felhív minket.
 
Villa Medicina

A Villa Medicina is fontosnak érezte, hogy a kialakult járványügyi helyzetben ne hagyja magára pácienseit. Új szolgáltatásukkal, a VM E-konzultáció segítségével lehetővé teszik, hogy szükség esetén személyes vizit helyett online vagy telefonon konzultálhassunk kezelőorvosunkkal otthonunk kényelméből. A VM E-konzultáció során lehetőségünk nyílik arra, hogy a korábban egyeztetett időpontban és módon (telefonon, e-mailben, Skype-on) eszmecserét folytathassunk szakorvosunkkal.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...