Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-04-28

Gyorsabb szöveti regeneráció flossingterápiával

Gyorsabb szöveti regeneráció flossingterápiával

A flossingterápia egy újfajta eljárás, amely ízületi és izombántalmak hatékony és gyors kezelését, fájdalomcsillapítását teszi lehetővé, emellett nagymértékben gyorsítja a szöveti regenerációs időt.
 
A flossing egy speciális gumiszalag, amely az adott ízületre vagy szövetre hatva segít a mozgásterjedelem helyreállításában, növelésében, illetve a fájdalom csökkentésében. A flossingszalagot úgy kell elképzelni, mint egy nagyon rugalmas fáslit. Többféle színben és méretben kapható, az anyaga latex. Az adott területtől függően változtathatók a szélességek, a hüvelykujjra elég egy keskenyebb, míg a bokára érdemes vastagabbat felhelyezni.

A terápia során az egyes izmokat, ízületeket ezzel a gumiszalaggal körbetekerik, majd a kezelendő testrészt speciális (aktív vagy passzív) gyakorlatokkal mobilizálják, ezzel serkentve a szöveti regenerációt. A kezelés időtartama néhányszor 2-5 perc, egy foglalkozáson belül többszöri ismétléssel. Sportsérüléseknél azonnali beavatkozásként is rendkívül hatékonyan alkalmazható.
 
Hogyan hat a terápia?
 
A flossingterápiának többféle hatásmechanizmusa ismert:

- fájdalomcsillapítás: a szalag felhelyezése során a bőrön stimulálja a bőr alatt lévő érzékelő sejteket, amik megakadályozzák a fájdalom továbbvezetését a gerincvelő felé. Ezzel a technikával a panasz már a következő napon enyhülhet vagy megszűnhet. Természetesen a tartós eredmény érdekében szükséges lehet a további alkalmazása is.

- szivacshatás: azáltal, hogy nagy nyomású kompressziót hoznak létre, a nem kívánt, káros anyagok a nyirokrendszerbe kerülnek, így „megtisztul” az adott terület. Miután megszüntették ezt a nagy nyomást, a hirtelen beáramló vér, illetve folyadék szinte azonnal kimossa, fokozva ezzel az oxigén, a hormonok és a tápanyagok cirkulációját.

- blokkoldás: a flossingolással együtt végzett mozgás hatással van a bőr alatti kötőszövetre, az izmokra, a csontokra és az ízületekre. Nagy kompresszió hatására ezek elmozdulnak egymáshoz és a környezetükhöz képest, így feloldhatók az addigi beszűkülések, letapadások, amik hozzájárulnak a nagyobb mozgásterjedelem eléréséhez.

Természetesen önmagában a flossingolás nem feltétlenül elengedő kezelési módszer, érdemes kiegészíteni a terápiát többféle manuális technikával, lágyrészkezeléssel, illetve aktív tornával is.

Ezek együttes alkalmazásával, szakember segítségével lehet a leghatékonyabb eredményt elérni.

A flossingterápia trombózis, bőrsérülés vagy terhesség esetén nem alkalmazható.


Hogyan gyógyít a gyakorlatban?

A Balance Mozgásközpontban is foglalkoznak flossingterápiával. Egy versenyszerűen teniszező páciensük például egy 10 évvel ezelőtti bokasérülés miatt kereste fel őket. Ahogy azt megállapították, a boka körül a sérülés miatt az inak és a szalagok is érintettek voltak, de utána nem volt rehabilitáció, illetve nem volt teljes körű, ezért a stressznek kitett lágyrészek nem megfelelően regenerálódtak.

Ebből kifolyólag kialakult egy rossz bokatartás, amelynek következménye a boka ízületében fájdalom, valamint egyes inak túlterhelése, fájdalma volt. Idővel ez kihatott a térd helyzetére is, amelyben szintén megjelent a fájdalom a nem megfelelő terhelés miatt. A terhelés megváltozása maga után vonta az ízület kóros terhelését, ezzel felgyorsítva az ízületi felszín kopását.

A flossinggal helyrehozták a boka diszfunkciós helyzetét, mivel a gumis szalaggal való elszorítás hat:

a keringésre, az anyagcserére – az elszorítás fázisában kinyomják a vért az adott területről, ha gyulladás van jelen, akkor a gyulladásos faktorokkal teli vér elszállítódik, és miután feloldják a szorítást, tápanyagban gazdag vér kerül a helyére, ezáltal csökken a gyulladás és a duzzanat;

a receptorokra – a szalagokban, az izmokban, az ízületben javítja a mobilitást, a koordinációt, az erőt, segít abban, hogy az előbb említett képletek memorizálják a megfelelő ízületi helyzetet;
a fájdalomra, amely a receptorok stimulálása révén csillapodik;

az izomtokra, amelynek a strukturális helyzete helyreáll, a szövet újra hatékony és rugalmas lesz.
 
A kezelés után a páciens érzékelte, hogy megszűnt a bokafájdalma, könnyebben mozgatta az ízületét, ami stabilabb lett, olyan, mintha kicserélték volna. Miután kezelték a bokát és a rendeltetési helyére tették, a térdfájdalom is elmúlt. Így a flossingterápiával megvalósult a sportrehabilitáció, és a páciens mindennapi életének minősége is rengeteget javult.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...