Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-05-27

Miért hasznosak az étrend-kiegészítők?

Miért hasznosak az étrend-kiegészítők?

Az egészséges életmód mindenkinek fontos. Ha a járvány idején sok körülöttünk a stressz, valamint kevesebbet mozgunk, mint kellene, akkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy szükséges lehet számunkra bizonyos természetes hatású készítmények szedése.

 
Az étrend-kiegészítők a kiegyensúlyozott, vegyes étrend kiegészítését szolgáló élelmiszerek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási, élettani hatású anyagokat, egyenként, vagy kombináltan és adagolható formában (kapszula, tabletta, por, folyadék stb.) kerülnek forgalomba – írja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a honlapján.
 
Élelmiszer, nem gyógyszer

Napjainkban az étrend-kiegészítők egyre népszerűbbek, így az élelmiszerek között ez a kategória egy folyamatosan bővülő termékcsoportot jelent. Az intézet tapasztalatai alapján ennek ellenére nem megfelelő a tájékozottságunk ebben a témában, sokan ugyanis nincsenek tisztában az étrend-kiegészítők funkciójával, és hajlamosak összekeverni azokat a gyógyszerkészítményekkel. 

Ehhez a tájékozatlansághoz nagymértékben hozzájárulhatnak a sok esetben félrevezető hirdetések is. Az egyre növekvő kereslet az étrend-kiegészítők egyre fokozottabb reklámozását eredményezi. Számos óriásplakát, tévés, rádiós, internetes hirdetés útján próbálják elérni a fogyasztókat az étrend-kiegészítőket forgalmazó vállalkozások.

Annak ellenére, hogy a jelölésre vonatkozó szabályokat a reklámozás során is be kell tartani, sokszor előfordul, hogy az étrend-kiegészítők reklámjában terápiás, betegségmegelőző vagy valótlan, tudományosan nem megalapozott hatásokat tulajdonítanak a terméknek, esetleg a produktum fogyasztása kapcsán gyors fogyást ígérnek. 
 
Szükségünk lehet rájuk

A kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás biztosítja a szervezet egyensúlyi állapotához, normál működéséhez szükséges tápanyagokat (fehérje, szénhidrát, zsír, vitamin, ásványi anyag, élelmi rost) és a biológiailag aktív összetevőket (antioxidánsok, L-karnitin, prebiotikumok, probiotikumok stb.).

Adódhatnak azonban olyan élethelyzetek – szigorú diéta, fogyókúra, felfokozott, rohanó életmód, betegségek utáni lábadozás stb. –, amikor a megszorítások, a kiegyensúlyozatlan, esetleg egyoldalú étrend, a szervezet kimerült állapota miatt étrend-kiegészítő fogyasztására lehet szükség a szervezet egyensúlyi állapotának fenntartásához.

Hatóanyag-tartalmukat tekintve az étrend-kiegészítők sokfélék lehetnek. A vitamin- és ásványianyag-bevitel kiegészítésére szolgáló tablettákon, kapszulákon, pezsgőtablettákon túl gyógynövények széles skáláját, gombákat, növényi és állati eredetű hatóanyagokat, valamint egyéb, élettanilag aktív anyagokat (pl. Q10, L-karnitin, koffein stb.) is tartalmazhatnak, igyekezve megfelelni a fogyasztók széles körű elvárásainak, igényeinek. A Király Gyógynövénytár webshopjából válogatva könnyen és személyes érintkezés nélkül hozzájuthatunk a választott termékekhez.
 
Kiknek ajánlottak?

- Felnőttek számára kifejezetten javasoltak, de gyermekeknek is készülnek olyan immunerősítő termékek, amelyek mikro- és makroelemekkel dúsítottak.

- Az étrend-kiegészítők fogyókúra esetén is megfelelő lehetnek, hiszen gond nélkül biztosítják azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, amiket az egyoldalú táplálkozással nem tudunk bevinni a szervezetünkbe.

- A szabadidős sportolóknak kifejezetten fontosak, hiszen ezen esetben a testformálás is szóba jön. Az egészséges életmód felé vezető út egyik alapeleme a megfelelő testsúly és izomzat elérése. 

- Nagyobb fizikai megterhelés esetén is indokolttá válhat az étrend-kiegészítők szedése, amik a versenyszerűen sportolók számára a teljesítményfokozásban játszanak fontos szerepet. Persze ezalatt nem a doppingszerek értendők, hanem olyan természetes étrend-kiegészítők, amelyek nagyobb állóképességet biztosítanak. 

- Vegetáriánusok számára kifejezetten ajánlottak, hiszen ők így tudják biztosítani a megfelelő hatóanyagokat a szervezetük számára. Az étrend-kiegészítők azokat a létfontosságú elemeket tartalmazzák, amelyeket a nap mint nap elfogyasztott táplálékból nem tudnak a maguk számára biztosítani.
 
Természetesen egyetlen étrend-kiegészítő sem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást, a normál ütemű életmódot, a megfelelő pihenést és alvást, vagy fogyókúra esetén a túlzások nélküli, szakember által összeállított étrendet. Ha a használatuk előtt szeretnénk alaposan tájékozódni, a bejelentett termékek, a piacfelügyeleti hatóságtól kapott egyedi tájékoztatások alapján piacfelügyeleti intézkedésekkel (forgalomból való kivonás, forgalmazás felfüggesztése) érintett árucikkek listája elérhető az OGYÉI honlapján.

Ajánló
Ajánló
Korosztályra bontott tanácsok az egészséges szívért

Korosztályra bontott tanácsok az egészséges szívért

Bár úgy gondolhatjuk, hogy a szív- és érrendszeri betegségek csak az idősebbeket...

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell - online mozgásórák karanténban

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell - online mozgásórák karanténban

Bár a napjainkat nagyban meghatározza most a kijárási korlátozás, változatlanul fontos,...

Gyorsabb szöveti regeneráció flossingterápiával

Gyorsabb szöveti regeneráció flossingterápiával

A flossingterápia egy újfajta eljárás, amely ízületi és izombántalmak hatékony és gyors...