Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-05-27

Miért hasznosak az étrend-kiegészítők?

Miért hasznosak az étrend-kiegészítők?

Az egészséges életmód mindenkinek fontos. Ha a járvány idején sok körülöttünk a stressz, valamint kevesebbet mozgunk, mint kellene, akkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy szükséges lehet számunkra bizonyos természetes hatású készítmények szedése.

 
Az étrend-kiegészítők a kiegyensúlyozott, vegyes étrend kiegészítését szolgáló élelmiszerek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási, élettani hatású anyagokat, egyenként, vagy kombináltan és adagolható formában (kapszula, tabletta, por, folyadék stb.) kerülnek forgalomba – írja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a honlapján.
 
Élelmiszer, nem gyógyszer

Napjainkban az étrend-kiegészítők egyre népszerűbbek, így az élelmiszerek között ez a kategória egy folyamatosan bővülő termékcsoportot jelent. Az intézet tapasztalatai alapján ennek ellenére nem megfelelő a tájékozottságunk ebben a témában, sokan ugyanis nincsenek tisztában az étrend-kiegészítők funkciójával, és hajlamosak összekeverni azokat a gyógyszerkészítményekkel. 

Ehhez a tájékozatlansághoz nagymértékben hozzájárulhatnak a sok esetben félrevezető hirdetések is. Az egyre növekvő kereslet az étrend-kiegészítők egyre fokozottabb reklámozását eredményezi. Számos óriásplakát, tévés, rádiós, internetes hirdetés útján próbálják elérni a fogyasztókat az étrend-kiegészítőket forgalmazó vállalkozások.

Annak ellenére, hogy a jelölésre vonatkozó szabályokat a reklámozás során is be kell tartani, sokszor előfordul, hogy az étrend-kiegészítők reklámjában terápiás, betegségmegelőző vagy valótlan, tudományosan nem megalapozott hatásokat tulajdonítanak a terméknek, esetleg a produktum fogyasztása kapcsán gyors fogyást ígérnek. 
 
Szükségünk lehet rájuk

A kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás biztosítja a szervezet egyensúlyi állapotához, normál működéséhez szükséges tápanyagokat (fehérje, szénhidrát, zsír, vitamin, ásványi anyag, élelmi rost) és a biológiailag aktív összetevőket (antioxidánsok, L-karnitin, prebiotikumok, probiotikumok stb.).

Adódhatnak azonban olyan élethelyzetek – szigorú diéta, fogyókúra, felfokozott, rohanó életmód, betegségek utáni lábadozás stb. –, amikor a megszorítások, a kiegyensúlyozatlan, esetleg egyoldalú étrend, a szervezet kimerült állapota miatt étrend-kiegészítő fogyasztására lehet szükség a szervezet egyensúlyi állapotának fenntartásához.

Hatóanyag-tartalmukat tekintve az étrend-kiegészítők sokfélék lehetnek. A vitamin- és ásványianyag-bevitel kiegészítésére szolgáló tablettákon, kapszulákon, pezsgőtablettákon túl gyógynövények széles skáláját, gombákat, növényi és állati eredetű hatóanyagokat, valamint egyéb, élettanilag aktív anyagokat (pl. Q10, L-karnitin, koffein stb.) is tartalmazhatnak, igyekezve megfelelni a fogyasztók széles körű elvárásainak, igényeinek. A Király Gyógynövénytár webshopjából válogatva könnyen és személyes érintkezés nélkül hozzájuthatunk a választott termékekhez.
 
Kiknek ajánlottak?

- Felnőttek számára kifejezetten javasoltak, de gyermekeknek is készülnek olyan immunerősítő termékek, amelyek mikro- és makroelemekkel dúsítottak.

- Az étrend-kiegészítők fogyókúra esetén is megfelelő lehetnek, hiszen gond nélkül biztosítják azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, amiket az egyoldalú táplálkozással nem tudunk bevinni a szervezetünkbe.

- A szabadidős sportolóknak kifejezetten fontosak, hiszen ezen esetben a testformálás is szóba jön. Az egészséges életmód felé vezető út egyik alapeleme a megfelelő testsúly és izomzat elérése. 

- Nagyobb fizikai megterhelés esetén is indokolttá válhat az étrend-kiegészítők szedése, amik a versenyszerűen sportolók számára a teljesítményfokozásban játszanak fontos szerepet. Persze ezalatt nem a doppingszerek értendők, hanem olyan természetes étrend-kiegészítők, amelyek nagyobb állóképességet biztosítanak. 

- Vegetáriánusok számára kifejezetten ajánlottak, hiszen ők így tudják biztosítani a megfelelő hatóanyagokat a szervezetük számára. Az étrend-kiegészítők azokat a létfontosságú elemeket tartalmazzák, amelyeket a nap mint nap elfogyasztott táplálékból nem tudnak a maguk számára biztosítani.
 
Természetesen egyetlen étrend-kiegészítő sem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást, a normál ütemű életmódot, a megfelelő pihenést és alvást, vagy fogyókúra esetén a túlzások nélküli, szakember által összeállított étrendet. Ha a használatuk előtt szeretnénk alaposan tájékozódni, a bejelentett termékek, a piacfelügyeleti hatóságtól kapott egyedi tájékoztatások alapján piacfelügyeleti intézkedésekkel (forgalomból való kivonás, forgalmazás felfüggesztése) érintett árucikkek listája elérhető az OGYÉI honlapján.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...