Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-06-02

Gyermek tervezés a férfiak szempontjából

Gyermek tervezés a férfiak szempontjából

Magyarországon bevett gyakorlat, hogy gyermektelen párok esetén először a nőt kezdik el kivizsgálni, és amikor nála nem igazolódik eltérés, akkor kezdik el csak a férfi vizsgálatát. Ez a nézet alapvetően hibás, hiszen 40 százalékban a nőkben, míg ugyanúgy 40 százalékban a férfiakban keresendő az oka annak, hogy egy kapcsolat gyermektelen. Így az andrológusok, köztük a Swiss Prémium Egészségközpont szakorvosai is igyekeznek azt a szemléletet meghonosítani a hazai gyakorlatban, hogy a nők kivizsgálásával párhuzamosan a férfiaké is kezdődjön el.

Terméketlenségnek nevezzük azt az állapotot, amikor egy év védekezés nélküli rendszeres szexuális élet során nem következik be terhesség. 
 
A férfi terméketlenség okai többfélék lehetnek:

veleszületett vagy szerzett urogenitális eltérések
rosszindulatú megbetegedések
urogenitális gyulladások, fertőzések
megemelkedett hőmérséklet a herezacskóban (például herevisszérsérv)
endokrin elváltozások
genetikai eltérések
rendszerbetegségek
immunológiai okok
életmódbeli tényezők: kevés mozgás, stressz, egészségtelen táplálkozás, elhízás, dohányzás, ülőmunka
ismeretlen okok

A merevedési zavarok is szerepet játszhatnak a gyermeknemzés problémájában, viszont ezek jó része kezelhető és sokszor más egyéb szervrendszeri betegségre hívják fel a figyelmet, ezért érdemes velük szakemberhez fordulni. Így például ez akár az első jele lehet a szív- és érrendszeri megbetegedésnek és/vagy a cukorbetegségnek.

Ezek mellett egyéb megbetegedésekben (például a tesztoszteronszint csökkenésében, pszichés zavarokban is) előfordulhat hasonló tünet. A kivizsgálás kezdetén fontos elkülöníteni, hogy szervi elváltozások vagy pedig pszichés ok áll-e a háttérben. A kezelés alapvetően más-más mindkét esetben.

A leggyakoribb urogenitális fertőzés a férfiak körében a prostatitis, amelynek négy formája különíthető el:

1. Akut bakteriális prostatitis 

2. Krónikus bakteriális prostatitis

3. Krónikus non bakteriális prostatitis / krónikus kismedencei fájdalom szindróma 

4. Aszimptomatikus prostatitis

A prostatitis többféle eltérést is eredményezhet a mintában, amelyek külön-külön is kedvezőtlen irányba befolyásolhatják a megtermékenyítést. A gyulladás okozhat immunológiai eredetű infertilitást (terméketlenséget) is. 

Javaslatok

A gyermeket tervező pároknál – ha a terhesség rendszeres, védekezés nélküli szexuális élet esetén egy éven belül nem következik be – az érintett férfiak mindenképpen forduljanak andrológus szakorvoshoz segítségért. Ahol a múltban egy, esetleg több vetélésre is sor került, ott ez a várakozási idő 6 hónapra csökken. 

Ezeket figyelembe véve – valamint azt, hogy vannak tünetmentes esetek is – az asszisztált reprodukciós folyamatban részt vevő férfiaknak javasolt a prosztatagyulladás gyógyszeres kezelése, valamint a tünet nélküli infekciók szűrése.

A szűrés, valamint az urogenitális infekció esetén előforduló terméketlenség kivizsgálása azt, hogy az adott esetben melyikre van szükség, mindig a vizsgáló orvos dönti el, rendeli el.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...