Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-06-15

Meddig marad meg a gyökérkezelt fog?

Meddig marad meg a gyökérkezelt fog?

A gyökérkezelés egy köztes megoldás, amelyhez abban az esetben fordulnak a fogorvosok, ha a fogbél szuvasodás vagy baleset következtében elhal. A fogbél elhalása esetén néhány évtizede még kihúzták a fogat. Napjainkban azonban a gyökérkezeléssel olyan fogak is túlélhetik ezt, amelyeket egyébként el kellene távolítani, mondják az Egressy Dental szakértői.


A gyökérkezelés a fogeltávolítást megelőző utolsó lépés, amivel még meg lehet menteni az elhalt fogat. A gyulladt fog sok más szervi betegség forrása lehet: a fogak területéről az egész szervezet felé megindulhat egy gyulladásos folyamat, amely fájdalmas, kellemetlen tüneteket okozhat. Ilyen például a hajhullás, bőrbetegségek stb. Akkor is szükséges lehet a gyökérkezelés, ha a fog panaszmentes, ám olyan nagy kiterjedésű szuvasodás van benne, amely a fog tisztításakor eléri a fogbélkamrát.

Tünetei lehetnek:

heves fájdalominger hideg étel vagy ital fogyasztása esetén,
nappali tompa, éjszakai heves fájdalom,
fog környékén erős, lüktető vagy feszítő érzés,
ráharapási érzékenység,
súlyosabb esetben az arc is megdagadhat.
 
A gyökérkezelés menete

1. A gyökérkezelést minden esetben megelőzi a fog és környezetének állapotát felmérő röntgenvizsgálat.

2. Ezután helyi érzéstelenítésben fúróval eltávolítják a szuvas fogrészeket és megnyitják a fogbélkamrát (pulpakamrát).

3. A nyíláson át elillannak az addig fájdalmas feszítést okozó gázok, majd megkezdődhet a pulpakamra és a gyökércsatorna kezelése. A beavatkozás során a különböző vastagságú és felületi kiképzésű gyökérkezelő eszközökkel óvatosan eltávolítják az elhalt, illetve gyulladásban lévő idegeket és ereket.

4. Az összes csatorna feltárása és kitisztítása után fertőtlenítő folyadékkal való átöblítés és kiszárítás következik. Helyi gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Nagyon indokolt esetben a gyökércsatornákat néhány napra nyitva is lehet hagyni, hogy a kóros folyadékképződmények maradéktalanul eltávozhassanak.

5. Végül, ha a fog tünetmentessé vált, el lehet végezni a gyökértömést. Ilyenkor az érzéstelenítés el is hagyható, mivel a fog már nem tartalmaz élő idegeket. 

6. A gyökértömést követően kerül sor a korona szuvasodásos felszíntömő anyaggal való kitöltésére, ami általában még csak ideiglenes tömés. Amennyiben a fog panaszmentes lesz, végleges töméssel vagy a felépítést követően koronával állítják helyre.
 
Gyökérkezelés után

A frissen gyökértömött fogak ráharapásra érzékenyek lehetnek, ám ez általában pár nap alatt elmúlik.

Mivel az ilyen fognak már nincs pulpája (nincs benne érzőideg, ami életben tudná tartani), az ilyen fog törékenyebb lehet és a gyökérkezelés után 1-2 évvel elszíneződhet. Emiatt mind kozmetikai, mind funkcionális szempontból ajánlott elgondolkodni korona/héj felhelyezésén.
 
Ép fog egy életre?

A gyökérkezelt fogak helyes fogápolás mellett egy egész életen át megmaradhatnak. Mivel a gyökérkezelt fog is elszuvasodhat, elengedhetetlen a megfelelő szájápolás és a félévenkénti fogászati ellenőrzés a további problémák elkerülése miatt.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...