Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-06-22

A horkolás gyógyítható?!

A horkolás gyógyítható?!

Minden harmadik ember horkol, és legalább ennyien vannak, akik ezt kénytelenek elviselni. Számukra van egy jó hírünk: a horkolás gyógyítható.


A jó és pihentető alvás egészségünk alappillére. Sajnos a horkolás ezt szinte teljesen ellehetetleníti, akár mi horkolunk, akár „csak” elszenvedői vagyunk ennek a problémának. 
A horkolás oka, hogy a garat izmai, amelyek napközben feszesek, elalvás után ellazulnak, összeszűkítve ezzel a garatot. A nappalinál szűkebb keresztmetszetű területen gyorsabban áramlik a levegő, ez pedig megremegteti az ellazult szöveteket: a jellegzetes horkoló hangot a szájpad, a nyelvcsap vagy a garatívek lágy szöveteinek rezgése okozza.

A horkolás típusai

1. fokozat: az illető csak elvétve horkol, és akkor sem túl hangosan. Ha ez sem őt, sem a családját nem zavarja, akkor legfeljebb megelőző jellegű beavatkozás indokolt.

2. fokozat: az tartozik ide, aki rendszeresen, hetente három éjszakánál többet horkol. Ebben az esetben már légzési nehézségek is felléphetnek. Ez már a családot is biztosan zavarja, és a légzéskimaradások okozta enyhe következményekkel is számolnia kell.

3. fokozat: a hármas fokozatba eső gyakorlatilag minden éjjel horkolva alszik. Ebben az esetben az is felmerül, hogy a horkolással rendszeres légzéskimaradások járnak, amelyek megszakítják a pihenéshez fontos mélyalvást. A légutak ilyenkor részben vagy teljesen elzáródhatnak, oxigénhiányos állapotot eredményezve.

Miért fontos kezeltetni a horkolást?

A horkolásunk rendkívül zavaró a velünk egy fedél alatt élők számára. Noha a horkolók zöme a saját horkolását nem hallja, ez sajnos nem igaz a velük egy szobában alvókra, akik nehezen tudnak elaludni a zajban, és az éjszaka során sokszor felébrednek. A kialvatlanság miatt gyakrabban idegesek, csökken a koncentrálóképességük, és ez hosszabb távon munkahelyi problémákhoz, a párkapcsolat megromlásához vezethet. Míg a horkolás enyhébb formái a horkolóknál még nem okoznak egészségügyi problémákat, ez a horkolást elszenvedőkre sajnos nem igaz: a horkolás első komolyabb következményei elsősorban náluk jelentkeznek.

Az erős horkolás hátterében álló, rendszeres légzéskimaradásokkal jellemezhető alvászavarnak komoly egészségügyi szövődményei is lehetnek. A rendszeres légzéskimaradások orvosi elnevezése az obstruktív alvási apnoé, ami rendszeresen megismétlődő, hirtelen fellépő oxigénhiányt okoz a vérben. Az alacsony oxigénkoncentráció idővel magas vérnyomáshoz vezethet a tüdőkben, majd az egész szervezetben. Az alvási apnoét vizsgáló orvosi tanulmányok alapján elmondható, hogy az érintettek csaknem felénél alakul ki végül magas vérnyomás.

Minél súlyosabbak az éjjeli légzéskimaradások, annál nagyobb valószínűséggel jelennek meg idősebb korban különféle szívproblémák, így például szívinfarktus, szívkoszorúér-betegség, pangásos szívelégtelenség vagy szívritmuszavarok. Az alvási légzéskimaradásokhoz társuló gyakori és tartósan alacsony oxigénszint az agy vérellátását is ronthatja, ez pedig a stroke kockázatát fokozza.

A horkolás tehát egy fokozatosan erősödő, krónikus egészségügyi probléma, amelyre minden esetben igaz, hogy időben kezeltetni sokkal egyszerűbb, és így a komolyabb következményei hatékonyan megelőzhetők.

Lézeres kezelés a horkolás ellen

Az Istenhegyi Klinikán alkalmazott NightLase berendezés a szájnyálkahártya szöveteinek kezelésére optimalizált lézersugarakat alkalmaz, amellyel fájdalom és egyéb kényelmetlenségek nélkül van lehetőség a horkolás okának megszüntetésére.

Miért jó?

Biztonságos: nincs vágás és varrat, nincs hámsérülés vagy vérzés.
Páciensbarát: nem igényel műtéti előkészületeket vagy utókezelést. A beavatkozás után azonnal folytathatjuk a mindennapi tevékenységünket.
Kíméletes: nincs szükség sem fájdalomcsillapítóra, sem antibiotikumos kezelésre.
Eredményes: a lézeres kezelés a horkolás összes fokozatánál hatékony.
Gyors: egy kezelés általában mindössze 30-40 percet vesz igénybe.
Tartós: a kezelés 2015-ös finnországi vizsgálatában kimutatták, hogy a hatása 36 hónap után is megmaradt.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...