Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-06-29

Gerincbántalmak, derék és nyaki panaszok kezelése - a McKenzie torna és módszer

Gerincbántalmak, derék és nyaki panaszok kezelése - a McKenzie torna és módszer

A gerincsérv okozta tünetek kezelése nem egyszerű feladat még a legtapasztaltabb terapeuták számára sem, azonban a McKenzie torna segítségével gyors és hosszútávú eredmények érhetők el.

 
A mai világban nagyon sok esetben ülőmunkára vagyunk kényszerítve. Az íróasztalnál, számítógép előtt végzett irodai munka, illetve a különböző járműveken ülés, ami miatt a gerinc még rázkódásnak is ki van téve, porckorongsérvhez, lumbágóhoz, isiászhoz vagy egyéb degeneratív gerincbetegségekhez vezethet.
 
A McKenzie módszer a gerinc különböző szakaszainak (nyak, hát, derék) speciális vizsgálatával és kezelésével foglalkozik. A kezelés célja a nyomás alatt lévő ideggyökök felszabadítása. A McKenzie torna hatására a porckorong visszapréselődik a csigolyák közé, ami a fájdalom csökkenését, illetve megszűnését idézi elő, megelőzve ezzel egy esetleges műtétet.
 
Mechanikai diagnózis és terápia

A terápia Robin Anthony McKenzie Új-Zélandon született gyógytornász nevéhez fűződik. Az általa kidolgozott terápia hatékonysága a világon számos ország szakembereinek érdeklődését felkeltette, 1982-ben orvosok és gyógytornászok megalapították a Nemzetközi McKenzie Intézetet a terápia továbbfejlesztése és oktatása érdekében. A hivatalos neve MDT, vagyis Mechanikai diagnózis és terápia.

Robin McKenzie fontosnak tartotta, hogy a beteg aktív résztvevője legyen saját betegségének gyógyításában, ezért a terápia leginkább az önkezelésre tanítja meg a pácienst. Az MDT-terapeuta a részletes vizsgálat során megkeresi a beteg számára legmegfelelőbb mozgásirányt, amit a páciensnek napközben a megadottak szerint rendszeresen ismételnie kell. 

Mikor javasolt a McKenzie torna?

Ideggyökproblémák
Ágyéki, keresztcsonti, fenék-, combfájdalom
Végtagokba kisugárzó fájdalom
Üléskor, álláskor, járáskor jelentkező fájdalom
Gerincsérv kezelése
 
Milyen jellegű fájdalmak megszüntetésére alkalmas a McKenzie terápia?

Húzó, égő fájdalom
Mélyen a szövetben érzett fájdalom
Éjszaka rosszabbodó fájdalom
Pontszerű, szúró fájdalom
Mélyen az ízületben érzett fájdalom
Tompa, mély fájdalom
Végtagokba kisugárzó fájdalom
 
Első alkalommal Karasi Bence gyógytornász egy mozgásvizsgálattal egybekötött állapotfelmérést végez, amelynek keretében a beteg speciális mozdulatokat végez, figyelve a fájdalom mértékét (fokozódását, illetve csökkenését). A gyógytornász által betanított, személyre szabott speciális gyakorlatokat a páciens házi feladat formájában, otthonában az előírt módon végezheti.

Rendszeres McKenzie torna elvégzése esetén a javulás már pár alkalom után érezhető, de a teljes gyógyulás a probléma eredetétől is függ. A kezeléshez a porckorongsérv lokalizációját, illetve a kitüremkedés mértékét precízen jelző MR-vizsgálatra is szükség van.
 
Miért jó a módszer?

A McKenzie terápia nemcsak derék- és nyaki panaszok esetén nagyon hatékony, hanem más ízületek, például a váll, valamint a térd kezelése esetén is. A módszer nagy hangsúlyt fektet a fájdalommentes teljes mozgástartomány mihamarabbi elérésére és a panaszok kiújulásának megelőzésére. Ezért a terapeuták hasznos tanácsokat adnak a megelőzéssel kapcsolatban, és megtanítják az ízületeket kímélő tartást, mozdulatokat. A módszer fontos irányelve, hogy a beteg megtanulja magát önállóan kezelni, és ne függjön a terapeutától.

A McKenzie torna mind a friss, mind a régebbi gerincbántalmakra is talál megoldást. Javasolt olyan esetben is, amikor még nincs kialakult porckorongsérv, csak gerincsérv közeli állapot, amikor a porckorong kiboltosulása már jelen van, de még nem sérvesedett.

A McKenzie módszer nemcsak a tornáról szól, hanem a gerincvédelem megtanítására is nagy hangsúlyt fektet. A terapeuta heves fájdalmak esetén is segít megtalálni a leghatékonyabb pihenőhelyzeteket, segít eldönteni, melyek a veszélyes mozdulatok és terhelések. Tanácsokat tud adni, hogy mennyi ideig pihenjen a beteg, hogyan módosítsa a mindennapos terhelését (például fekvés, járás, ülés, vezetés) és milyen gyakorlatokkal kezdheti el a tornáját. A korábban leírt alapos vizsgálat, valamint az óvatos, egyénre beállított gyakorlatok miatt a McKenzie terápia már akut fájdalom esetén is sokat segíthet. Általában minél hamarabb érkezik a panaszos, annál könnyebb kezelni a fájdalmat.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...