Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-07-06

Pigmentfoltok – mit tehetünk ellenük?

Pigmentfoltok – mit tehetünk ellenük?

Igen gyakran jelennek meg pigmentfoltok, öregségi foltok a bőrünkön 40-50 éves kor fölött, különösen a napfénynek kitett arcon, a nyakon és a kézen. Tényleg csak az életkor az oka ezek kialakulásának, és vajon tehetünk ellenük valamit?


Az öregségi foltok sárgás vagy barnás, a néhány milliméterestől az egy-két centiméteresig terjedő nagyságú, kerek, ovális vagy szabálytalan alakú pigmentfoltok, amelyek többnyire a ruha által el nem takart, jól látható bőrfelületen jelennek meg. Ezek a pigmentszaporulatok bőrirritációt nem jelentenek, rosszindulatú elváltozás nem indul ki belőlük, különösebb kellemetlenséget sem okoznak, de esztétikailag zavarók lehetnek.
 
A pigmentfoltok okai

Az időskori pigmentfoltok hátterében több ok is állhat. Elősegítheti a megjelenésüket öröklött hajlam, lehet az okok között hormonális változás vagy megjelenhetnek különböző betegségek kísérőjeként is (például az ösztrogénszint csökkenése is kiválthatja ezeket a bőr elvékonyodása, fényérzékenységének növekedése miatt), de elsősorban az életmóddal összefüggő körülmények okozzák. Ezek között a legfontosabb az ún. fotoaging, amit az UV sugarak károsító hatása, a fényvédelem elmulasztása, a túlzásba vitt napozás, szoláriumozás okoz.

A bőrben ugyanis az UV sugárzás hatására nő a barnás színű festékanyag, a melanin mennyisége, mert ez védi a bőrt a káros hatásoktól. Az UV-hatás a bőrben az életünk során összeadódik, ezért idősebb korra látható nyomokat hagyhat: a bőr felhámrétege helyenként megvastagodhat, a melanin felszaporodhat.

Jó tudni, hogy az UV sugarak hatása az esztétikai hibáknál sokkal súlyosabb bajt is okozhat, hiszen a túlzásba vitt napozás áll a legveszélyesebb bőrráktípus, a melanóma hátterében is. A bőrrák másik formája, a lentigo maligna okozta bőrelváltozás az öregségi foltokhoz hasonló tüneteket is okozhat. De nemcsak a melanómának és a lentigo malignának, hanem a basaliomának is megemeli a rizikóját az UV sugárzás – ez a leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat.
 
Az öregségi foltok kialakulásához ezenkívül hozzájárulhat minden olyan hatás, amely a bőrnek, mint a szervezet egyik legfontosabb védvonalának a védelmi hatékonyságát csökkenti. Ilyen a dohányzás, illetve a bőrszárazságot okozó tényezők (száraz levegő, elégtelen folyadékbevitel stb.) is.
 
Eltüntethetők-e a bőrről?

Bár orvosi szempontból az időskori pigmentfoltok ártalmatlanok, nem igényelnek kezelést, az érintettek többnyire szívesen megszabadulnának tőlük. A foltok elhalványítására különböző krémek, készítmények állnak rendelkezésre, illetve kémiai hámlasztás is szóba kerülhet. A modern lézerkezelés is eredményre vezethet, de miután nem a festéktermelő sejteket pusztítják el az eljárás során, hanem csak a festéket, ezért ha a beavatkozás után nem megfelelő a fényvédelem (vagyis nem használunk állandóan 50-es faktorszámú védőkrémet), akkor visszapigmentálódik a bőr.

A bőr kezeléséhez fontos tudni azt is, hogy mi okozhatta a foltokat, hiszen előfordulhat, hogy a hormonális változást okozó hatás (terhesség vagy bizonyos gyógyszerek, például fogamzásgátlók szedése stb.) megszűntével abbamarad a bőr fokozott fényérzékenysége is, és egy idő után maguktól is elhalványodhatnak a foltok. Tehát a kialakult foltok eltüntetése nem könnyű, viszont következetes, fiatalkorban elkezdett fényvédelemmel, a bőr táplálásával, hidratálásával, illetve a káros szokások kerülésével a megjelenésük jelentősen késleltethető, megelőzhető.
 
Mire figyeljünk?

• Annak, akinek világos, érzékeny bőre van, akár 10 perc is elegendő lehet arra, hogy komolyan lepiruljon. Egy félórás séta alatt pedig már a sötétebb bőrűeket is megkaphatja a nap. Nem véletlenül tanácsolják, hogy 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon.

• Ne tévesszen meg minket, ha felhős az idő, attól az UV-index még lehet magas. A bőrünk nem csak akkor van veszélyben, ha perzselő a forróság. Magas faktorszámú, könnyű állagú, színezett naptejjel akár az alapozót is kiválthatjuk a nyári napokon.

• Amikor futunk, kerékpározunk és rójuk a kilométereket, könnyen megfeledkezünk arról, milyen sok ideig éri bőrünket a nap fénye. Egy kánikulai napon már a reggeli edzés is nyomot hagyhat a bőrünkön, ezért az arcunkat és a testünket is kenjük be sportolás előtt izzadásgátló, a pórusokat el nem tömítő naptejjel. A kézfejünkről, a dekoltázsunkról és a lábszárunkról se feledkezzünk meg!

• Elterjedt az a tévhit, hogy fürdés, úszás alatt nem szükséges a fényvédelem. Ez azonban nem igaz, hiszen a tengervízben egyméteres mélységig eljut az UVB sugárzás ötven százaléka. Tehát ilyenkor is érdemes a megfelelő fényvédelemről gondoskodni, vízálló termékek formájában.

• A legkönnyebben leégő területek közé tartozik a fül, az orr, a homlok és a vállcsúcs. Ezeket a helyeket speciális fényvédő stickekkel óvhatjuk meg a pirulástól.
 
Évente menjünk bőrgyógyászhoz!

Ne csak akkor menjünk orvoshoz, ha gyanússá válik egy folt, hanem szűrőjelleggel is látogassunk el a bőrgyógyászhoz évente egyszer, mivel sokszor előfordul, hogy a laikus által ártalmatlannak gondolt anyajeggyel van probléma. 

Hogyan zajlik a vizsgálat a Budai Egészségközpontban?

• Anamnézisfelvétel
• Panaszok rögzítése
• Fizikális vizsgálat
• Dermatoszkópia: a bőr egyes elváltozásainak, főleg a jó- és rosszindulatú daganatoknak nagyítóval való megtekintése, amely segít a diagnózis felállításában, az esetleges műtét szükségességének megítélésében
• Vélemény, javaslat ismertetése
• Életmód-tanácsadás, esetleg receptfelírás

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...