Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-07-22

Ételintolerancia - honnan tudhatjuk, hogy nekünk is az van?

Ételintolerancia - honnan tudhatjuk, hogy nekünk is az van?

Emésztési gondokkal, bélproblémákkal, gyomorgörccsel, puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel rengetegen küzdenek manapság, próbálva ilyen-olyan kezeléssel enyhíteni panaszaikon. Sokszor nem is sejtik, hogy ételintolerancia állhat kellemtelen tüneteik hátterében.


Sok ember jár orvosról orvosig évek óta emésztési panaszai miatt, esik át számos emésztőrendszeri vizsgálaton, ám nem találnak nála kimutatható betegséget, mivel a puffadásos, székrekedéssel vagy hasmenéssel, máskor gyomorfájdalmakkal, étvágytalansággal járó tünetek mögött nincs szervi elváltozás. Az orvosi szakirodalomban néhány éve bukkantak fel azok az elképzelések, amelyek szerint ételintolerancia is állhat a gyötrő panaszok mögött.
 
A fejlődést az tette lehetővé, amikor kifejlesztették a laboratóriumi vizsgálat módszertanát: a gasztroenterológiai szakterületnek az adott lökést, amikor a vérből már ki tudták mutatni, hogy a páciens termel-e valamilyen ellenanyagot adott élelmiszer-féleségekkel szemben. Amennyiben igen, a megoldás abban rejlik, hogy az adott ételt ki kell hagyni az étkezésekből.

Az ételintolerancia nem feltétlenül tart a páciens élete végéig. Ha az érzékenységet kiváltó ételt hosszabb ideig nem fogyasztja, a szervezet képes lehet kisebb mennyiségben ismét tolerálni azt. A megfelelő diéta kialakításához mindenképpen dietetikus tanácsát javasolt igénybe venni.
 
Allergia vagy intolerancia?

Amíg az ételallergiát viszonylag egyszerű beazonosítani, hiszen a tünetek azonnal, olykor igen heves formában jelentkeznek, az ételintolerancia sokkal alattomosabb betegség: a tünetek erőssége függ az elfogyasztott ételtípus mennyiségétől is, a panaszok pedig csak órákkal vagy egy-két nappal később alakulnak ki, ezért nagyon nehéz felismerni az ok-okozati összefüggést.

Amíg az ételallergiát az immunrendszer okozza, az ételintoleranciát az emésztőrendszer váltja ki.
 
A tejtermékekre érzékenyek általában nem tudják megemészteni a tejcukrot, ezért náluk leggyakrabban hasi fájdalom, puffadás, hasmenés és fokozott gázképződés jelentkezik. Ahhoz, hogy kiderüljön, valóban erről van-e szó, egy hétig el kell kerülniük mindenféle tejterméket. Fontos tudni, hogy a laktózérzékenyek egy részének az erjesztett tejtermékektől, például a kefirtől, illetve az érettebb, keményebb sajtoktól, mint a parmezán, nincsenek tüneteik.

A koffeinérzékenyeknél a hirtelen felgyorsuló szívverés, a szorongás, az álmatlanság, az idegesség és a nyugtalanság a leggyakoribb tünet. A koffeint nem is nehéz túlzásba vinni, tekintve, hogy sokan elfelejtik, hogy a kávén kívül a teában, a szénsavas üdítőkben, az energiaitalokban, a csokoládéban és a kakaóban is van belőle bőven.

A gluténintolerancia leggyakoribb tünetei a hasi fájdalom, a puffadás, a fejfájás, illetve a kiütések. Aki meg szeretné tudni, hogy valóban ez áll-e a panaszai hátterében, annak nemcsak a gabonaféléket, a kenyeret, a tésztát kell egy időre elhagynia az étrendjéből, de a sört, bizonyos szószokat, mártásokat, például a szójaszószt és a salátaönteteket is.

A fruktózra is sokan érzékenyek – ez a cukorféle a zöldségekben, a gyümölcsökben és a mézben van jelen. Akiknek a szervezetében a fruktóz nem szívódik fel megfelelően, azok refluxot, fokozott gázképződést, hányingert, puffadást tapasztalhatnak. Ha arra gyanakszunk, hogy fruktózérzékenyek vagyunk, egy-két hétre hagyjuk el az üdítőket, a gyümölcsleveket, a kukoricaszirupot tartalmazó élelmiszereket, illetve bizonyos gyümölcsöket, mint az alma, a cseresznye, a görögdinnye, a körte, továbbá a magas cukortartalmú zöldségeket, mint például a cukorborsó.

A teszt megmutatja, mire figyeljünk
 
Ha arra gyanakszunk, hogy ételintoleranciában szenvedünk, érdemes a VitaHelpnél elvégezhető tesztet megcsináltatnunk. A Foodtest 200+ egyetlen, kis mennyiségű vérmintából egyidejűleg 226-féle élelmiszer és élelmiszer-alapanyag ellen termelt IgG antitest mennyiségét mutatja ki.

Jelenleg nincs más olyan vizsgálat, amely ennél több élelmiszer-érzékenységet lenne képes kimutatni.
 
Miért érdemes az intoleranciavizsgálatot elvégeztetni?

1. Az ételintolerancia általában a leggyakrabban fogyasztott élelmiszereknél fordul elő.

2. A legtöbben nincsenek tudatában annak, ha olyan élelmiszert fogyasztanak, amely megbetegíti őket.

3. Az ételintolerancia sokkal gyakoribb, mint az ételallergia: minden harmadik embert érint.

4. Az ételintoleranciát okozó reakciók hosszú idő alatt fejlődnek ki, a Foodtest 200+ nélkül csak nagyon nehezen lehet azonosítani azokat.

5. Számos betegség és életminőséget rontó állapot összefüggésbe hozható az ételintoleranciával (például egy egyszerű, visszatérő fejfájás).

6. Több krónikus betegség javítható, vagy akár teljesen megszüntethető az intoleranciát okozó ételek kiküszöbölésével.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...