Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-08-03

Kellemetlen, de megszüntethető: a túlzott izzadás

Kellemetlen, de megszüntethető: a túlzott izzadás

A túlzott mértékű, kellemetlen szagú izzadás kezelésére több módszer is létezik, ezek közül a legmodernebb eljárás az apokrin verejtékmirigyek rádiófrekvenciás kezelése, amely gyorsan hat, tartósan gátolja a verejtékezést, és ehhez sok esetben akár egyetlen kezelés is elegendő lehet.


Szervezetünk egyensúlyának fenntartásában fontos szerepe van az izzadásnak. Elsődleges funkciója, hogy a verejték elpárologtatása révén hűtse szervezetünket, biztosítva annak az állandó, normál hőmérsékletét. Emellett az izzadás fontos eleme szervezetünk védelmi rendszerének, a verejtékezés által a bőrfelszínre jutó anyagok a fertőzések bőrön át való bejutását gátolják. Harmadik, szintén fontos szerepe, hogy részt vesz a szervezetünk só- és vízháztartásának szabályozásában. Ezen túlmenően az izzadás során mérgek is távoznak szervezetünkből, így fontos méregtelenítő funkciója is van.

A fentiek miatt minden ember izzad, de egyes esetekben az izzadás olyan mértékű vagy olyan összetételű, ami a fenti élettani funkciók ellátásához már nem szükséges, ezzel szemben az életminőségünket jelentősen rontó, kellemetlen és kényelmetlen állapot.
 
Kétféle verejtékmirigyünk van

Az emberi szervezetben kétféle verejtékmirigy található. Az egyik az eccrin mirigy, ez sós – normál esetben víztiszta – verejtéket termel, és hő hatására indul be a működésük. A másik az apokrin verejtékmirigy, amely a tejmirigyek rokona. Utóbbiak a hónaljban, az emlőbimbó körül és a gáttájékon találhatók. A pubertás idején kezdik meg a működésüket, és elhelyezkedésüktől függően gyakran kellemetlen szagú vagy gyorsan azzá váló, feromonokat tartalmazó váladékot termelnek. Elsősorban különböző izgalmi hatásokra indul be a működésük, a hő nem befolyásolja őket.
 
Mikor beszélhetünk kóros izzadásról?

A fokozott izzadás (hiperhidrózis) a vegetatív idegrendszer kiegyensúlyozatlan működésének következtében jön létre. A jelenség teljesen természetes módon is megjelenhet a serdülőkor tájékán, amikor a nemi hormonok termelődése beindul, ez azonban nem marad fenn huzamosabb ideig.

Idősebb életkorban többek között a fokozott stressz válthat ki hiperhidrózist, ami egy idő után igen kellemetlenné válhat, hiszen a hónaljunk környékén láthatóan átnedvesedhet a ruhánk, a kézfej fokozott izzadása pedig az olyan mindennapos tevékenységeket is kellemetlenné teheti, mint a kézfogás. Egyes belgyógyászati betegségek, például a pajzsmirigy-túlműködés ugyancsak előidézője lehet a túlzott verejtékezésnek. Szintén hormonváltozásra vezethető vissza a változó kori túlzott izzadás.

Az erős izzadtságszag (bromhidrózis) szintén olyan probléma, ami jelentősen ronthatja a mindennapos életminőségünket: ebben az esetben a verejtékmirigyek egyik fajtájának, az apokrin mirigyek váladékának van erős szaga, amit általában a mirigyek szerkezetének megváltozása okoz.
 
Hogyan szabadulhatunk meg tőle?

A túlzott mértékű, kellemetlen szagú izzadás kezelésére több módszer is létezik, ezek közül a legmodernebb eljárás az 
Istenhegyi Klinikán az apokrin verejtékmirigyek szemiszelektív, rádiófrekvenciás (RF) kezelése az ONIX ApoCleaner rendszerrel, amely gyorsan hat, tartósan gátolja a verejtékezést, és ehhez sok esetben akár egyetlen kezelés is elegendő lehet.

Az ONIX ApoCleaner igen vékony (0,3 milliméter átmérőjű) tűk segítségével rádiófrekvenciás energiát továbbít a verejtékmirigyekhez. Az eljárás lényege, hogy a rádiófrekvenciás energia hatására a bőr verejtékmirigyeket is tartalmazó rétege felmelegszik, a mirigyek pedig azonnal inaktívvá válnak, idővel pedig felszívódnak.

Annak érdekében, hogy a keletkező hő a környező szöveteket ne károsítsa, az eszközt egy hűtőrendszerrel is ellátták. Ennek segítségével a kezelés során a bőrfelszínt folyamatosan hűtik, így a bőr felszínhez közeli rétege és az abban található idegvégződések nem károsodnak.
 
Hogyan zajlik a kezelés?

A kezelőorvos szőrteleníti és fertőtleníti a bőrt, majd egy toll segítségével kijelöli a kezelni kívánt bőrfelületet. Szükség esetén jód-keményítő próbával pontosan meghatározható, hogy a páciens hol izzad a legjobban. Újabb sterilizálás után a műtéti terület fájdalomcsillapító kezelésben részesül, amely lehet krém vagy a bőr alá fecskendezett helyi érzéstelenítő oldat. Az érzéstelenítő eloszlása és felszívódása után (kb. 5-15 perc) kezdődhet a kezelés.

A rádiófrekvenciás kezelés befejezését követően ismét fertőtlenítik a kezelt területet, és steril gézt helyeznek rá 24 órás időtartamra. A kezelés hónaljanként mindössze mintegy fél órát vesz igénybe.

Az alkalmazott érzéstelenítőnek köszönhetően az ONIX ApoCleaner kezelés teljesen fájdalommentes, mindössze apró kellemetlenségérzettel járhat, és a fájdalomcsillapító elmúltával sem jelentkezik jelentős fájdalomérzet.

Ajánló
Ajánló
Évszakok és betegségek - nyár

Évszakok és betegségek - nyár

A szalmonellózis tipikus nyári betegség, szinte nem is múlik el a meleg évszak anélkül,...

Fényvédők nyárra – Mi a legjobb nekünk?

Fényvédők nyárra – Mi a legjobb nekünk?

Ha az üzletekben járunk, láthatjuk, hogy a polcokon hatalmas a választék napozószerekből....

Ételintolerancia - honnan tudhatjuk, hogy nekünk is az van?

Ételintolerancia - honnan tudhatjuk, hogy nekünk is az van?

Emésztési gondokkal, bélproblémákkal, gyomorgörccsel, puffadással, hasmenéssel vagy...