Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-08-24

Manuálterápia vagy csontkovácsolás? Nem mindegy!

Manuálterápia vagy csontkovácsolás? Nem mindegy!

Sokan, akik mozgásszervi problémákkal küszködnek, nem tudják, hová érdemes fordulniuk, útközben elakadnak, vagy eredménytelen kezelések miatt demotiváltak lesznek a saját bajuk megoldásával kapcsolatban, és megtanulnak együtt élni a fájdalmakkal. Akik pedig nem törődnek bele a szenvedésbe, sokszor nem a megfelelő szakemberhez fordulnak.


Először is tisztáznunk kell néhány fogalmat, különbséget kell tennünk a csontkovács által végzett tevékenység és a manuális terápia között, javasolják a Gerincgyógyítás szakemberei. 
 
Mi a különbség?

A csontkovácsolás a mozgásszervi problémák enyhítése érdekében végzett népi gyógymód volt, amely az ízületek kézi mobilizálásával és manipulálásával végzett technikát jelent. Egészen a 18. századig elfogadott volt a csontkovács foglalkozás. A kezelések közben alkalmazott fogások helyes kivitelezése és a megfelelő technikák kiválasztása azonban nagy szakértelmet kívánt. 

A mozgástudományok és mozgásszervi megbetegedések tanulmányozása lehetővé tette a manuális terápiák fejlődését is, köszönhetően orvosok és gyógytornászok munkájának. 1954-ben az ausztrál származású Geoffrey Douglas Maitland gyógytornász kezdett el manuálterápiát oktatni. Ezt a technikát jelenleg is világszerte tanítják, több különböző manuálterápia mellett, mint például a Semmelweis Egyetemen is oktatott Barvicsenkó-féle manuálterápia. 

Manuálterápia: gyógyító tevékenység, amelyre az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (ÁNTSZ) engedélyt ad. Csak orvos vagy gyógytornász végezhet ilyen jellegű terápiát. Ez egy problémaspecifikusan kiválasztott, kézzel végzett ízületi, idegmobilizációt, izomtechnikákat alkalmazó kezelés. Bizonyítékokon alapuló, a modern medicina által jól behatárolt terápia.
 
Csontkovácsolás: népi hagyományok útján terjedt, ízületi manipuláción alapuló tevékenység volt az elmúlt századokban. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nem tartja számon a gyógyító tevékenységek között. Törvényi szabályozás alapján ízületi manipulációt csak orvos végezhet.
 
Mobilizáció: az adott ízület élettani mozgástartományán belül végzett mozgatást jelenti.
 
Manipuláció: az adott ízület élettani mozgáspályája végén, gyors impulzussal, kis amplitúdóval végzett eljárás, amelyet roppanó hang kísérhet. Csak orvos végezheti.
 
Mi a manuálterápia?

A manuálterápia egy holisztikus szemléletű tudomány, amely az izom-, ideg-, csontrendszer működésével, azok megbetegedésével, kezelésével foglalkozik. Manuálterapeuta-képesítést, az 1997-es egészségügyi törvény értelmében Magyarországon csakis orvosi vagy gyógytornászi végzettséggel lehet szerezni. Az előképzettség biztosítja, hogy a terapeutának legyenek megfelelő anatómiai és patológiai ismeretei, hiszen azok elengedhetetlenek a munkája során. Ahogy a nevében is benne van, manuális, kézzel végzett, mechanikai ingerekkel végzett gyógyító tevékenység, amelyre az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyt ad. 
 
A terápia menete

Ha a páciensnek nincsenek komoly tünetei, de szeretné megelőzni azok kialakulását, akkor közvetlenül felkeresheti a gyógytornászát. Megelőző, prevenciós jelleggel a gyógytornász felállít egy speciális mozgásprogramot.

Ha a páciensnek komoly tünetei vannak, kisugárzó fájdalma, zsibbadása, akkor a terápia mindig orvosi vizsgálattal kezdődik. A páciens felkeresi a tüneteivel az orvosát, aki felállít egy diagnózist, amelyhez szükség esetén képalkotó vizsgálatokat is használ. A diagnózis felállítása után következik a kezelési terv felállítása. Ez tartalmazhat gyógyszeres, műtéti vagy konzervatív terápiát is.

Ez utóbbit végzi a gyógytornász. A páciens felkeresi a gyógytornászát, manuálterapeutáját az orvostól kapott vizsgálatokkal, eredményekkel, a gyógytornász felveszi a páciens mozgásszervi állapotát, a kapott eredmények alapján kiválasztja a legmegfelelőbb technikát, majd azt célzottan alkalmazza.

Honnan tudhatjuk, hogy jó helyen járunk?

a terapeutának van Országos Tisztifőorvosi Hivatal által kiállított engedélye,
a terapeutának megvan a megfelelő végzettsége,
a kezelés előtt a páciensnek ki kell töltenie egy regisztrációs lapot,
a kezelés előtt a terapeuta alapos betegvizsgálatot végez,
a terapeuta megfelelő dokumentációt készít,
a terapeuta mindenről tájékoztatja a pácienst,
a kezelés után a terapeuta számlát állít ki az elvégzett terápiáról.
 
Ha nem bízunk abban, hogy a terapeutának megvan a fent említett engedélye, végzettsége, kérjük meg, hogy mutassa meg a róla szóló igazolásokat. Betegvizsgálat nélkül soha ne engedjük, hogy elkezdjenek kezelni, tekerni, csavarni, ropogtatni minket! 

Csak az a terapeuta végezhet gyógyító tevékenységet, akinek erre az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyt ad, ami magában foglalja, hogy a terapeutának megvan a megfelelő egészségügyi képzettsége, illetve van felelősségbiztosítása. Ezek azért is fontosak, mert így a terapeuta felelősségre vonható.

Honnan tudhatjuk, hogy NEM járunk jó helyen?

a kezelés helyszíne nem megfelelő, nincs váró, nincs mosdó, nincs elkülönített helyiség az öltözésre, nem biztosítottak a megfelelő higiénés feltételek,
nem kell kitölteni regisztrációs lapot,
a kezelés előtt a terapeuta nem nézi meg az orvosi papírjait,
a kezelés nagy része az ízületek „kiropogtatásából” áll,
ha a kezelő azokat a kifejezéseket használja, hogy „nincs jó helyen a csigolyája, medencéje, ízülete, ezért ő visszateszi”,
ha a kezelés után nem kap számlát.
 
Mi történhet egy rosszul kivitelezett csontkovácskezelés során?
 
bénulás,
csonttörés,
keringési zavar,
legrosszabb esetben halál.
 
Ezért is nagyon fontos, hogy csak megbízható, egészségügyi végzettségű szakemberhez forduljunk.
 
Miben tud segíteni egy gyógytornász, manuálterapeuta?

gerincfájdalom,
gerincsérv,
sérülések (csonttörés, izom-, szalagsérülések),
műtétek előtti és utáni állapotok,
megelőzés,
ízületi fájdalmak,
idegrendszeri megbetegedések (stroke, sclerosis multiplex stb.),
mozgásszervi problémák okozta fejfájás, fülzúgás, szexuális zavarok.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...