Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-08-31

Számos baj okozói is lehetnek - mik azok a szájüregi baktériumok?

Számos baj okozói is lehetnek - mik azok a szájüregi baktériumok?

Ha egy kvízműsorban megkérdeznék, talán kevesen válaszolnánk jól, mindenesetre nem árt, ha tudjuk, hogy a szájüreg a szervezetünk egyik legbonyolultabb mikrobiológiai rendszere. Közel 700 különböző fajt sikerült eddig azonosítani a szájüregben, amelyek között megtalálhatók baktériumok, vírusok és gombák is. 


Swiss Prémium Egészségközpont parodontológus szakorvosa elmondta, hogy a fogak felszínén kialakuló dentális biofilm (dentális plakk) nem más, mint a szájüregben élő baktériumok specifikus társulása saját védelmük érdekében. Az utóbbi évek kutatásai során fény derült arra, hogy a dentális biofilmben csoportosuló mikroorganizmusok nem csupán a fogszuvasodásért vagy az ínygyulladásért tehetők felelőssé, hanem más szisztémás betegségek kialakulásáért is. 

A dentális biofilm komoly rizikófaktor

Közismert, hogy a szájüregben keletkezett gyulladások súlyos kórképeket hozhatnak létre. Újabb vizsgálatok eredményei alapján elmondható, hogy a fogak felületét beborító biofilm rizikófaktora lehet számos olyan betegségnek is, mint a szívbelhártya-gyulladás, érelmeszesedés, légúti megbetegedések, rheumatoid arthritis (ízületi gyulladások). Továbbá felelős lehet a koraszülésért, a kis súllyal születésért, és befolyással lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő páciensek anyagcseréjére is.

A fogászati kezelések, fertőzések során a szájüregben lévő baktériumok bekerülhetnek a vérkeringésbe. Kimutatták, hogy foghúzás után az esetek 100 százalékában létrejött a baktériumok jelenléte a vérben, míg a fogínygyulladás során csupán 10 százalék volt az előfordulási arány. Egészséges szervezetben általában semmilyen következménnyel nem jár, ha a baktériumok, toxinjaik vagy bomlástermékeik bekerülnek a keringésbe. 

Mit tehetünk ellene?

Megfelelő szájhigiéné fenntartásával csökkenthető az említett betegségek kialakulásának esélye. A dentális biofilm csak mechanikus roncsolás útján távolítható el a fogak felületéről, ezért rendkívül fontos a rendszeres fogmosás.  

Továbbá a fogorvosi kezelés során elengedhetetlen a részletes anamnézis felvétele, amellyel a rizikópáciensek kiszűrhetők. 

Kérjen időpontot egy szakorvosi vizsgálatra!

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...