Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-09-16

Szem és cukorbetegség - mi köztük az összefüggés?

Szem és cukorbetegség - mi köztük az összefüggés?

Világszerte és hazánkban is folyamatosan emelkedik a cukorbetegek száma. A cukorbetegeknek több lehetséges egészségügyi szövődménnyel is számolniuk kell, ezért fokozottan érdemes figyelniük magukra.


A számuk évről évre nő: ma Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, mellettük további körülbelül 500 ezer lehet azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla, vagy még nem vettek részt diabéteszszűrésen. 

A diagnosztizált betegek 4 százaléka I.-es, 96 százaléka II.-es típusú diabéteszben szenved. Amíg korábban az idősek betegsége volt a II.-es típusú, az utóbbi években egyre gyakrabban jelenik meg a negyvenes korosztályban, sőt egyre több fiatalnál is diagnosztizálják, sokaknál már csak valamilyen szövődmény megjelenésekor derül ki. Óvatos számítások szerint 2027-re a magyar lakosság 20-70 év közötti korosztályában már minden tizedik ember cukorbeteg lehet.
 
Súlyos következmények
 
Ijesztő szám, hogy évente 3600 beteg lábát kell amputálni a cukorbetegség következményeként, továbbá minden harmadik beteg szemészeti szövődménytől, a diabétesszel élők 30 százaléka pedig idegkárosodástól szenved.

Hazai ajánlások szerint szemészeti vizsgálat a cukorbetegség felismerésétől kezdve évente, majd a szemészeti szövődmények súlyosbodása esetén 2-4 havonta szükséges.
 
A cukorbetegeknél gyakrabban fordul elő kötőhártya-gyulladás, szemhéjgyulladás, illetve a többször visszatérő árpa hátterében is sokszor ez a betegség áll. Ezek a gyulladásos szembetegségek és az esetlegesen kialakuló szaruhártya-sérülések is lassabban gyógyulnak náluk.

A szemlencse megemelkedett glükózszintje fénytörési hibát (rövidlátóságot) okozhat, és a műtéti kezelést igénylő szürkehályog is évekkel korábban alakulhat ki.

Súlyos, rossz prognózisú szekunder zöldhályogot eredményezhet a csarnokzugot elzáró, a szivárványhártyán kialakuló érújdonképződés. Ezenkívül a primer nyitott zugú zöldhályog is gyakrabban fordul elő cukorbetegeknél. Ezért fontos a rutin szemészeti vizsgálat keretében való szemnyomásmérés.

A diabéteszes retinopátia (DR) a cukorbetegség eredményeként gyakran kialakuló, ideghártyát érintő kisérkárosodás, ami végleges látásvesztéshez is vezethet. Hazánkban az 50 év feletti cukorbetegek mintegy 20 százalékánál fordul elő, és a legfőbb vaksági okok közé tartozik. A diabétesz első 20 évében szinte minden I.-es típusú cukorbeteget érint, valamint a II.-es típusúak több mint felénél alakul ki retinopátia.

A retinopátiás cukorbetegek többségénél a szemészeti panaszok csak a késői stádiumban jelentkeznek, amikor a kezelés már nem bizonyul hatékonynak. Rendszeres szemészeti ellenőrzéssel a súlyos szövődmények kialakulása megelőzhető!

A proliferatív retinopátia mellett a diabéteszes makulaödéma az éleslátás helyét érintő, látást veszélyeztető szövődménye, amely a DR bármelyik stádiumában megjelenhet, és az idős cukorbetegeknél ez a látásromlás leggyakoribb oka.
 
Megelőzés

Milyen szabályokat tartsunk be cukorbetegként annak érdekében, hogy megelőzzük a szemészeti szövődmények kialakulását?

Legalább évente menjünk el szemfenékvizsgálatra

Tartsuk normál értéken a vércukorszintünket!

Ellenőrizzük a vérnyomásunkat, vezessünk vérnyomásnaplót, folyamatosan konzultáljunk a háziorvosunkkal!

Rendszeresen mozogjunk, törekedjünk az egészséges táplálkozásra, a diéta betartására!

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...