Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-09-23

Újfajta fogimplantátumok – Tökéletes megoldás, gyulladásmentesen

Újfajta fogimplantátumok – Tökéletes megoldás, gyulladásmentesen

A saját, egészséges fogaknál nincs jobb alternatíva, ezért a fogorvosok igyekeznek a fogakat minél tovább megtartani, azokat úgy helyreállítani, hogy a lehető legkevesebb foganyagot kelljen pótolni. Ha azonban egy fogat már nem lehet megmenteni, a természetes állapothoz legjobban hasonlító megoldást a pótlására az implantátumok jelentik. 


A titánium-implantátumokat évtizedek óta használják a napi fogászati praxisban, ezért hosszútávú tapasztalat áll rendelkezésre róluk. Mechanikai stabilitásuk jó, és gondos szájápolás mellett akár életünk végéig szolgálnak minket.

Mit takar a titánium-intolerancia?

Az esetek egy részében azonban az immunrendszer nem megfelelő működése következtében az implantátumok egyes részeiről leváló apró titánium-dioxid-szemcsék helyi gyulladást okozhatnak a szervezetben.

A titánium-intolerancia kimutatására létezik az úgynevezett titánstimulációs teszt, amely a vérből mutatja ki a titánium-érzékenységet. A titánra adott biológiai reakció genetikai hajlam alapján jön létre, és nem allergiás, hanem gyulladásos jellegű. Ez a genetikai diszpozíció a teszt segítségével kimutatható. A páciens vérmintáját a laboratóriumban titánszemcsékkel reagáltatják, majd a mintában a gyulladásra jellemző anyagok megjelenését vizsgálják. Becslések szerint az emberek 15 százalékánál fennáll a genetikailag kódolt titánintolerancia. Ez klinikailag az implantátum környezetében zajló gyulladásos folyamatokban nyilvánul meg. 

Hosszabb távon kétfajta reakciót figyelhetünk meg:

1. Helyi gyulladást, ami a legszigorúbb higiénés szabályok betartása és az optimális műtéti technikák alkalmazása ellenére sem gyógyul. Ilyenkor az implantátum kilökődik.

2. Az implantátum beépül, terhelhető, a környezete látszólag békés, de az alattomosan zajló gyulladásos reakció során keletkező gyulladásos mediátorok (immunfehérjék, szövethormonok stb.) a vérrel és a nyirokfolyadékkal a test távoli pontjaiba jutva, az implantátumtól távol okoznak krónikus, megmagyarázhatatlannak tűnő gyulladást.

A szervezetnek ez a genetikailag kódolt gyulladásos reakciója általában egyéb betegségekkel, illetve az ezekre való hajlammal társul: reumás megbetegedéssel, érelmeszesedéssel, magas vérnyomással, szervi szívbetegségekkel (például szívizomgyulladással), folyamatos gyengeséggel. Szintén gyakoriak a bőrproblémák, valamint az implantátumtól távol jelentkező fájdalmak és/vagy duzzanatok. Mindez azt jelenti, hogy a szimptómák az egész szervezetre kiterjednek. Akinél az említett teszt eredménye pozitív, annál semmi esetre sem javasolt titánimplantátum beültetése. 

Mit tehetünk, ha érintettek vagyunk?

A jó hír, hogy ez esetben sem kell lemondanunk az implantációs pótlások előnyeiről, a Cosmodent rendelőjében ugyanis – a legújabb kutatások eredményeképpen – elsőként Magyarországon elérhetővé váltak a kétrészes kerámiaimplantátumok.

Az új összetételű cirkónium-oxid kerámiából készült implantátumokkal áttörést sikerült elérni: ezek mind a szöveti reakciókat tekintve, mind a terheléssel szemben jól vizsgáztak a teszteken. A kísérletekben a lepedékbaktériumok megtapadása háromszor kisebb volt a kerámiafelszínen, mint a titániumon és a bakteriális plakk, illetve gyulladás okozta csontveszteség is alacsonyabb mértékű volt cirkónium-implantátumoknál. Klinikai tapasztalatok alapján is elmondható, hogy az íny nagyon jól reagál a cirkónium-implantátumokra, a több éve szájban lévő implantátumoknál is gyulladásmentes.
 
A titániumhoz képest ugyanannak a mechanikai stabilitásnak az eléréséhez nagyobb átmérőjű csavarokat kell gyártani, így vastagabb, jobb minőségű csontra van szükség ezek befogadására. Csontpótlással a legtöbb esetben ki lehet alakítani a megfelelő feltételeket, ez azonban megemeli a költségeket. A csontfelszín-implantátumhoz való nagyobb kapcsolódás miatt a várható gyógyulási idő is hosszabb lesz.
 
Az új implantátumok nagy előnye, hogy a fehér színű kerámiából készült fejek tiszta kerámiából készült koronákkal használva tökéletes esztétikai eredményt adnak, fénytörésük a természetes zománchoz nagyon hasonló, így a természetes fogakhoz megtévesztésig hasonlók – tartós és szép végeredmény érhető el. A kedvező esztétikai hatást a kerámiaimplantátumokhoz társuló gyulladásmentes íny szintén nagymértékben elősegíti.

Ajánló
Ajánló
Számos baj okozói is lehetnek - mik azok a szájüregi baktériumok?

Számos baj okozói is lehetnek - mik azok a szájüregi baktériumok?

Ha egy kvízműsorban megkérdeznék, talán kevesen válaszolnánk jól, mindenesetre nem árt,...

Manuálterápia vagy csontkovácsolás? Nem mindegy!

Manuálterápia vagy csontkovácsolás? Nem mindegy!

Sokan, akik mozgásszervi problémákkal küszködnek, nem tudják, hová érdemes fordulniuk,...

Évszakok és betegségek - nyár

Évszakok és betegségek - nyár

A szalmonellózis tipikus nyári betegség, szinte nem is múlik el a meleg évszak anélkül,...