Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-09-23

Újfajta fogimplantátumok – Tökéletes megoldás, gyulladásmentesen

Újfajta fogimplantátumok – Tökéletes megoldás, gyulladásmentesen

A saját, egészséges fogaknál nincs jobb alternatíva, ezért a fogorvosok igyekeznek a fogakat minél tovább megtartani, azokat úgy helyreállítani, hogy a lehető legkevesebb foganyagot kelljen pótolni. Ha azonban egy fogat már nem lehet megmenteni, a természetes állapothoz legjobban hasonlító megoldást a pótlására az implantátumok jelentik. 


A titánium-implantátumokat évtizedek óta használják a napi fogászati praxisban, ezért hosszútávú tapasztalat áll rendelkezésre róluk. Mechanikai stabilitásuk jó, és gondos szájápolás mellett akár életünk végéig szolgálnak minket.

Mit takar a titánium-intolerancia?

Az esetek egy részében azonban az immunrendszer nem megfelelő működése következtében az implantátumok egyes részeiről leváló apró titánium-dioxid-szemcsék helyi gyulladást okozhatnak a szervezetben.

A titánium-intolerancia kimutatására létezik az úgynevezett titánstimulációs teszt, amely a vérből mutatja ki a titánium-érzékenységet. A titánra adott biológiai reakció genetikai hajlam alapján jön létre, és nem allergiás, hanem gyulladásos jellegű. Ez a genetikai diszpozíció a teszt segítségével kimutatható. A páciens vérmintáját a laboratóriumban titánszemcsékkel reagáltatják, majd a mintában a gyulladásra jellemző anyagok megjelenését vizsgálják. Becslések szerint az emberek 15 százalékánál fennáll a genetikailag kódolt titánintolerancia. Ez klinikailag az implantátum környezetében zajló gyulladásos folyamatokban nyilvánul meg. 

Hosszabb távon kétfajta reakciót figyelhetünk meg:

1. Helyi gyulladást, ami a legszigorúbb higiénés szabályok betartása és az optimális műtéti technikák alkalmazása ellenére sem gyógyul. Ilyenkor az implantátum kilökődik.

2. Az implantátum beépül, terhelhető, a környezete látszólag békés, de az alattomosan zajló gyulladásos reakció során keletkező gyulladásos mediátorok (immunfehérjék, szövethormonok stb.) a vérrel és a nyirokfolyadékkal a test távoli pontjaiba jutva, az implantátumtól távol okoznak krónikus, megmagyarázhatatlannak tűnő gyulladást.

A szervezetnek ez a genetikailag kódolt gyulladásos reakciója általában egyéb betegségekkel, illetve az ezekre való hajlammal társul: reumás megbetegedéssel, érelmeszesedéssel, magas vérnyomással, szervi szívbetegségekkel (például szívizomgyulladással), folyamatos gyengeséggel. Szintén gyakoriak a bőrproblémák, valamint az implantátumtól távol jelentkező fájdalmak és/vagy duzzanatok. Mindez azt jelenti, hogy a szimptómák az egész szervezetre kiterjednek. Akinél az említett teszt eredménye pozitív, annál semmi esetre sem javasolt titánimplantátum beültetése. 

Mit tehetünk, ha érintettek vagyunk?

A jó hír, hogy ez esetben sem kell lemondanunk az implantációs pótlások előnyeiről, a Cosmodent rendelőjében ugyanis – a legújabb kutatások eredményeképpen – elsőként Magyarországon elérhetővé váltak a kétrészes kerámiaimplantátumok.

Az új összetételű cirkónium-oxid kerámiából készült implantátumokkal áttörést sikerült elérni: ezek mind a szöveti reakciókat tekintve, mind a terheléssel szemben jól vizsgáztak a teszteken. A kísérletekben a lepedékbaktériumok megtapadása háromszor kisebb volt a kerámiafelszínen, mint a titániumon és a bakteriális plakk, illetve gyulladás okozta csontveszteség is alacsonyabb mértékű volt cirkónium-implantátumoknál. Klinikai tapasztalatok alapján is elmondható, hogy az íny nagyon jól reagál a cirkónium-implantátumokra, a több éve szájban lévő implantátumoknál is gyulladásmentes.
 
A titániumhoz képest ugyanannak a mechanikai stabilitásnak az eléréséhez nagyobb átmérőjű csavarokat kell gyártani, így vastagabb, jobb minőségű csontra van szükség ezek befogadására. Csontpótlással a legtöbb esetben ki lehet alakítani a megfelelő feltételeket, ez azonban megemeli a költségeket. A csontfelszín-implantátumhoz való nagyobb kapcsolódás miatt a várható gyógyulási idő is hosszabb lesz.
 
Az új implantátumok nagy előnye, hogy a fehér színű kerámiából készült fejek tiszta kerámiából készült koronákkal használva tökéletes esztétikai eredményt adnak, fénytörésük a természetes zománchoz nagyon hasonló, így a természetes fogakhoz megtévesztésig hasonlók – tartós és szép végeredmény érhető el. A kedvező esztétikai hatást a kerámiaimplantátumokhoz társuló gyulladásmentes íny szintén nagymértékben elősegíti.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...