Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-10-06

Hogyan őrizzük meg a lelki egészségünket a járvány alatt?

Hogyan őrizzük meg a lelki egészségünket a járvány alatt?

A koronavírus terjedése nemcsak a testi, hanem a lelki egészségünket is veszélyezteti. A biztonságérzetünk megingása, az aggasztó hírek miatt könnyen pánikba eshetünk. De mit tehetünk azért, hogy elkerüljük a szorongást, a depressziót, a pánikot, miközben tisztában maradunk a realitásokkal? 


A koronavírus európai, majd magyarországi megjelenése után nálunk is észlelhetők voltak a bizonytalan helyzet miatti pánik jelei: az emberek megrohamozták a boltokat, felvásárolták a tartós élelmiszereket, elfogytak a kézfertőtlenítők, az antibakteriális tisztítószerek, a szájmaszkok. Mindez teljesen érthető: az ismeretlentől való félelemre adott természetes reakció.

És nem csak a vásárlási láz ilyen: a koronavírus-járványra szorongással, álmatlansággal, rémálmokkal, étvágytalansággal vagy épp ellenkezőleg, falási rohamokkal is reagálhatunk. Természetes reakció még az állandó feszültség érzése, a dühkitörések, a folyton megjelentő rossz gondolatok a jövőről, a szomorúság, a lehangoltság. Fontos azonban, hogy a lelki egészségünk megőrzésére is figyeljünk, ne adjuk át magunkat teljesen a negatív gondolatoknak.

Gyűjtsünk pozitív élményeket!

Bár ez nem egyszerű feladat, mégis törekednünk kell arra, hogy az adott keretek között minél több pozitív élményt gyűjtsünk. Ha nem találkozhatunk a barátainkkal, a családtagjainkkal személyesen, attól még ne mondjunk le a társaságukról. Tartsuk a kapcsolatot telefonon, chaten, Skype-on, a lényeg, hogy ne maradjunk társas támogatás nélkül. Ugyanez igaz a kultúrára vagy a sportra is: ezeket se adjuk fel, tornázzunk otthon, kövessünk online színházi vagy koncertközvetítéseket. A WHO ajánlása alapján próbáljunk meg minél többet a szabad levegőn tartózkodni, természetesen kerülve a másokkal való érintkezést, így csökkentve a fertőzés kockázatát.

Alkalmazzunk szorongásoldó technikákat!

A szorongás ebben a helyzetben, ahogy fent írtuk, természetes. Szerencsére van néhány otthon is alkalmazható módszer, amelynek a segítségével oldhatunk rajta. Válasszuk azt, amelyik számunkra ideális: a rendszeres meditációt, a jógát, az autogén tréninget, bármit, ami segít oldani a stresszt. A Facebookon egyre több online jógaórához vagy meditációs csoporthoz csatlakozhatunk.

Szerezzük vissza a kontrollt!

Az egyik legnyomasztóbb dolog a jelenlegi helyzetben, hogy úgy érezzük, az események irányítása teljesen kicsúszott a kezünkből, nincs már befolyásunk a saját és szeretteink jövőjére. Más krízishelyzetekkel, például egy balesetből való felépüléssel vagy egy válással ellentétben itt a stresszhelyzet végét sem látjuk.

Mégis, a mindennapi élet kisebb dolgaiban visszaszerezhetjük az irányítást, ezzel csökkentve a tehetetlenség- és a szorongásérzést. Ha otthon sem engedjük el magunkat, és nem ülünk egész nap pizsamában a számítógép előtt, ha mindennap ügyelünk a higiéniai és a társas érintkezésre vonatkozó szabályok betartására, azzal a lelki egészségünknek is jót teszünk.

Informálódni csak hiteles forrásból

Teljesen érthető, hogy ilyenkor azokban is felélénkül a híréhség, akik egyébként nem követik intenzíven a napi eseményeket. Figyelni kell azonban arra, hogy honnan és mennyit tájékozódunk. A jól informáltság fontos, de ilyenkor még alaposabban kell ellenőrizni, hogy csak hiteles forrásokat kövessünk, és ne dőljünk be álhíroldalaknak. A pánik érzését fokozza az is, ha egyfolytában a híreken csüngünk, és percről percre követjük az új megbetegedések és az áldozatok számát. Korlátozzuk tehát, amennyire lehet, a hírfogyasztást, és határozzuk el, hogy mondjuk csak napi 3-4 alkalommal nézünk rá a friss hírekre.

Alakítsuk ki az új rutinunkat!

A szorongás, a pánik leküzdésének hatékony módja az önfegyelem, a napi rutin kialakítása otthon is. Vagyis bár nem vagyunk rákényszerítve, hiszen sokaknak nem kell munkába járnia és otthonról dolgozhatnak, szabjuk meg előre, hogy mikor dolgozunk, mikor végzünk házimunkát, mikor játszunk a gyerekkel, mikor tartjuk a kapcsolatot a barátainkkal és mikor szórakozunk.

Ne feledjük, hogy mindez csak átmeneti!

Bár néha úgy tűnik, hogy soha nem lesz vége, hiszen a járvány első hulláma után máris itt a második, a legfontosabb, hogy emlékeztessük magunkat arra, hogy mindez csak átmeneti időszak. Még nem tudjuk, hogy mikor, de az életünk vissza fog térni a régi kerékvágásba. Ezt észben tartva sokkal könnyebb leküzdeni a feltörő negatív érzéseinket.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...