Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-10-12

Derékfájás és edzőterem - menjünk vagy sem?

Derékfájás és edzőterem - menjünk vagy sem?

Civilizációs betegségeink egyike a derékfájás, rendkívül sokan szenvednek tőle. Természetes azonban, hogy ennek ellenére, vagy éppen ezért is szeretnénk sportolni, szívesen járnánk például edzőterembe. Megtehetjük-e ezt, nem rontunk-e az állapotunkon, ha derékfájósan konditermet látogatunk?


A 21. századi ember egyik legfőbb problémája, hogy fáj a dereka. Egész nap görnyedt háttal ül az irodában, nézi a számítógép monitorát. Munka után hazamegy, és folytatja ezt a tevékenységet a tévé képernyőjének vagy az otthoni számítógép kijelzőjének bámulásával. Éjszaka súlyosbítja a helyzetet nem megfelelő ágyon és/vagy matracon való alvással, majd reggel hanyatt fekvésből kipattan az ágyból, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Ezekkel a tevékenységekkel szépen lassan megágyaz a később kialakuló derékfájásának, rosszabb esetben gerincsérvének.
 
Mi történik ilyenkor a szervezetben?

Az egész napos görnyedt ülés következtében a lumbális csigolyák elülső része összetolódik, és a porckorong folyamatosan hátranyomódik a gerinccsatorna irányába. Ezt úgy képzeljük el, mintha két lap közé egy kis labda lenne betéve.

Emellé jön az életkor előrehaladtával bekövetkező természetes, kismértékű degeneráció, amelyet a nem megfelelő életmóddal (vagyis az állandó görnyedt üléssel) és kevés folyadékbevitellel meggyorsíthatunk.

A porckorong vizet veszít és összenyomódik, majd ennek következtében a csigolyák közötti rés egyre kisebbé válik, a kisízületek irritálódnak. A kisízületi irritációt követően a szalagok, izmok az évek során megnyúlnak, amely instabilitáshoz, hosszú időn keresztül pedig gerincsérv kialakulásához vezet.
 
Mi a teendő ilyenkor?

Először is a legfontosabb, hogy a kialakult derékfájással forduljunk orvoshoz, illetve profi gyógytornászhoz, manuálterapeutához. Ezt követően, a szakember javaslatait figyelembe véve, minden további nélkül mehetünk edzőterembe. Alapvetően tünetmentes gerincsérv, illetve panaszmentes derékfájás esetén ugyanis minden sport űzhető, de fontos betartani hozzá néhány alapvető szabályt.

Ha megfelelő szakember, profi gyógytornász, magasan képzett manuálterapeuta kezeli a problémánkat, biztosak lehetünk benne, hogy csak akkor enged visszatérni minket a sportoláshoz, amikor már alkalmasak vagyunk rá. Elmondja, mire figyeljünk, mik azok a szabályok, amiket be kell tartanunk, jelen esetben konditermi edzés közben. Ha ezeket nem tartjuk be, akkor könnyen megsérülhetünk.
 
Lehet egy akut derékfájást manuálterápiával kezelni?

Viszont előfordulhat olyan, hogy valaki teljesen tünetmentessé válik, a szervezete konditermi edzésre alkalmas, mégis egy reggeli evezőpados edzés közben „becsípi” a derekát, úgy, hogy alig tud mozogni. Alkalmazza a megfelelő gyakorlatokat, amiket ilyenkor szükséges, de pár órával az esemény után is kínzó fájdalom gyötri. Ilyenkor fel kell hívni a terapeutát, és azonnal segítséget kell kérni.

Így is történt: az evezőpados páciens, amikor megérkezett a Balance Mozgásterápiás és Sportprevenciós Központ rendelőjébe, csak egyhelyben tudott állni vagy ülni, amint megmozdult, nagy fájdalmai voltak. A kezelés során megvizsgálták a funkcióit, az előre-, a hátra- és az oldalra hajlást, illetve megnézték, hogy ezeket mi korlátozza. A porckorong megfelelő helyzetbe hozásához a jógából jól ismert kobrapóz volt megfelelő, legalább 10-szer elvégezve. Ezt követően lazítottak az érintett lágyrészeken.

A lumbális (ágyéki) szakaszon csigolyaelhajlás volt megfigyelhető, amelyet manuálterápiás fogásokkal tettek helyre. A kezelés végén megtanították az SMR-henger használatát a fasciák (egy bizonyos fajta kötőszövet) lazítása céljából, illetve házi feladatként a kobrapóz 3 óránkénti kivitelezését javasolták. A terápia közben kiderült, hogy páciens rossz matracon alszik, és reggelente kipattan az ágyból, amellyel megalapozta az edzés során kialakuló „becsípődést”. A kezelést követően jobban érezte magát, és 24 óra elteltével, elmondása szerint, sokat javult a hátrahajlása, és az erős fájdalmai is csökkentek.

Az eset tanulsága, hogy ha derékfájósak vagyunk, nagyon fontos az életmódbeli tanácsok betartása, hogy teljes, korlátok nélküli életet élhessünk, illetve hogy tudjuk, mikor kell profi szakemberhez fordulni segítségért.

Már egy kezeléssel is változás érhető el, de érdemes 2-3 havonta felkeresni a gyógytornászt, manuálterapeutát, hogy biztosak lehessünk a fájdalommentes hétköznapokban.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...