Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-10-26

Túlterhelés edzéssel – mit tehetünk ellene

Túlterhelés edzéssel – mit tehetünk ellene

A rendszeresen sportolók jól ismerik az izomláz érzését, ami egy-egy keményebb edzés utáni napon megjelenik a testükben. Azt is tudjuk azonban, hogy létezik olyan fájdalom is, ami nem múlik el hamar, és akadályozza a jó teljesítményt, vagy akár a mozgás örömét is megkeseríti.

 
Ahogy beköszönt a hűvösebb idő, mögöttünk van akár 4-5 hónap, tavasztól az ősz közepéig, ami alatt a megszokottnál többet mozogtunk, túráztunk, futottunk, kerékpároztunk, úsztunk. Ezek az aktív programok elengedhetetlenek az egészségünk fenntartásához mind testi, mind szellemi szempontból. De előfordulhat velünk is, mint minden sportolóval, hogy a testünket túlterheljük. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos megterhelés vagy ismétlődő, ún. repetitív megterhelések után a túlerőltetett izom, ín, csont stb. egyes részei begyulladnak, fájnak. Rossz esetben a túlerőltetett terület megsérülhet. Ezeket nevezzük túlterheléses kórképeknek (overused syndrome), sportsérüléseknek.
 
Leggyakrabban a térd vagy a boka sérül

A túlterheléses kórképek sokszor nagy gondot jelentenek az ortopédsebészeten és a sportsebészeten belül is, felkészült szakembert kívánnak, alapos és gondos kórelőzmény-felvételt és vizsgálatot. A pontos diagnózis felállítása olykor nehéz a sérülések nagy diverzitása miatt. A kezelésük sokszor bonyolult és hosszadalmas, de az esetek legnagyobb részében a helyesen megválasztott és időzített kezelési tervvel konzervatív módon teljes egészében gyógyíthatók.

Tapasztalatok alapján a túlterhelés a rendszeresen sportolók körében legtöbbször a húsz és harminc év közötti korosztályt érinti, míg a hobbiszerűen sportolók között ez később gyakoribb. A testtájékokat illetően ezek jelentős hányadát a térd és a boka környéki túlterheléses kórképek teszik ki.

A sérülések mechanizmusa alapján is csoportosíthatjuk őket, legyen az egyszeri sportolás vagy rendszeresen végzett testmozgás miatt kialakult kórkép.
 
A leggyakoribb kórképtípusok

Az ún. tendinitisek, tendinopathiák az izmok inas részének gyulladása, amely legtöbb esetben a repetitív megterhelések eredménye, pl. hosszútávfutás, kerékpározás okozza. Futás során sokszor a boka körül lévő inak némelyike terhelődik túl (sokszor lefelé futás miatt), kerékpározáskor a térdünk külső oldalán levő ín gyulladhat be.

Fontos megemlíteni bizonyos izmok csonthártyagyulladását, ami szintén túlterhelés miatt alakulhat ki, így makacs gyulladást és jelentős fájdalmat okoz a sportolónak. Ezekhez köthető, de más kórkép az ún. enthesitisek, enthesopathiák csoportja, amelyek egyes inak vagy szalagok tapadásánál fellépő gyulladást jelentik, szintén megkeserítve a sportoló mindennapjait.
De előfordulhatnak fáradásos csonttörések, ízület környéki nyáktömlőgyulladások, ízületi gyulladások, izomsérülés, izomszakadás vagy akár ízületi kopás is.
 
A tünetek lehetnek: 

fájdalom a megterhelés alatt, utána közvetlenül vagy később jelentkezve,

a fájdalom később csak megterhelésre vagy akár nyugalomban is fennáll,

a fájdalmas terület melegsége, nyomásérzékenysége, esetleg kóros tapinthatósága, 

extrém esetben lázas állapot stb.
 
Ezek mind különböző betegségek, de sokszor hasonló panaszokkal járó, egymástól nehezen elkülöníthető kórképek. Ezért elengedhetetlen a pontos diagnózis felállítása, hiszen a kórkép helyes felállítása után lehet elkezdeni a jól időzített és megfelelő terápiát.
 
Mi a megoldás?

A túlterheléses kórképek kezelése legtöbbször konzervatív módon lehetséges, szükség szerint fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szerek alkalmazásával, helyi hűtéssel és a megfelelő komplex fizioterápiával (speciális gyógytorna, nyújtás, fizikoterápiás kezelések: pl. lökéshullám-terápia, ultrahang, mágnesterápia stb.).

Ami szerencsés ezekben a kórképekben, hogy sokszor megelőzhetők odafigyeléssel, a rizikófaktorok minimalizálásával, többek között alapos bemelegítéssel, fokozatos terheléssel, megfelelő nyújtással, kellő mennyiségű pihenéssel és regenerációval.

De ha már megtörtént a „baleset”, érdemes felkészült ortopédus szakemberhez fordulni, aki a pontos diagnózis után a helyes terápiás tervet állítja fel, és így minél előbb újra mozoghatunk.

Ajánló
Ajánló
Miért van minden évben influenzajárvány?

Miért van minden évben influenzajárvány?

December közepe táján minden évben menetrendszerűen megérkezik az influenzajárvány. Most,...

Gyakran felmerülő kérdések a fogfehérítésről – A fogorvos válaszol

Gyakran felmerülő kérdések a fogfehérítésről – A fogorvos válaszol

Manapság az egyik legnépszerűbb fogászati esztétikai beavatkozás a fogfehérítés, amely a...

Állandó fáradtságérzet és a lehetséges egészségügyi okok

Állandó fáradtságérzet és a lehetséges egészségügyi okok

Divatos téma a fáradtság, amely szinte minden évszakban aktuális lehet, hiszen télre...