Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-10-26

Túlterhelés edzéssel – mit tehetünk ellene

Túlterhelés edzéssel – mit tehetünk ellene

A rendszeresen sportolók jól ismerik az izomláz érzését, ami egy-egy keményebb edzés utáni napon megjelenik a testükben. Azt is tudjuk azonban, hogy létezik olyan fájdalom is, ami nem múlik el hamar, és akadályozza a jó teljesítményt, vagy akár a mozgás örömét is megkeseríti.

 
Ahogy beköszönt a hűvösebb idő, mögöttünk van akár 4-5 hónap, tavasztól az ősz közepéig, ami alatt a megszokottnál többet mozogtunk, túráztunk, futottunk, kerékpároztunk, úsztunk. Ezek az aktív programok elengedhetetlenek az egészségünk fenntartásához mind testi, mind szellemi szempontból. De előfordulhat velünk is, mint minden sportolóval, hogy a testünket túlterheljük. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos megterhelés vagy ismétlődő, ún. repetitív megterhelések után a túlerőltetett izom, ín, csont stb. egyes részei begyulladnak, fájnak. Rossz esetben a túlerőltetett terület megsérülhet. Ezeket nevezzük túlterheléses kórképeknek (overused syndrome), sportsérüléseknek.
 
Leggyakrabban a térd vagy a boka sérül

A túlterheléses kórképek sokszor nagy gondot jelentenek az ortopédsebészeten és a sportsebészeten belül is, felkészült szakembert kívánnak, alapos és gondos kórelőzmény-felvételt és vizsgálatot. A pontos diagnózis felállítása olykor nehéz a sérülések nagy diverzitása miatt. A kezelésük sokszor bonyolult és hosszadalmas, de az esetek legnagyobb részében a helyesen megválasztott és időzített kezelési tervvel konzervatív módon teljes egészében gyógyíthatók.

Tapasztalatok alapján a túlterhelés a rendszeresen sportolók körében legtöbbször a húsz és harminc év közötti korosztályt érinti, míg a hobbiszerűen sportolók között ez később gyakoribb. A testtájékokat illetően ezek jelentős hányadát a térd és a boka környéki túlterheléses kórképek teszik ki.

A sérülések mechanizmusa alapján is csoportosíthatjuk őket, legyen az egyszeri sportolás vagy rendszeresen végzett testmozgás miatt kialakult kórkép.
 
A leggyakoribb kórképtípusok

Az ún. tendinitisek, tendinopathiák az izmok inas részének gyulladása, amely legtöbb esetben a repetitív megterhelések eredménye, pl. hosszútávfutás, kerékpározás okozza. Futás során sokszor a boka körül lévő inak némelyike terhelődik túl (sokszor lefelé futás miatt), kerékpározáskor a térdünk külső oldalán levő ín gyulladhat be.

Fontos megemlíteni bizonyos izmok csonthártyagyulladását, ami szintén túlterhelés miatt alakulhat ki, így makacs gyulladást és jelentős fájdalmat okoz a sportolónak. Ezekhez köthető, de más kórkép az ún. enthesitisek, enthesopathiák csoportja, amelyek egyes inak vagy szalagok tapadásánál fellépő gyulladást jelentik, szintén megkeserítve a sportoló mindennapjait.
De előfordulhatnak fáradásos csonttörések, ízület környéki nyáktömlőgyulladások, ízületi gyulladások, izomsérülés, izomszakadás vagy akár ízületi kopás is.
 
A tünetek lehetnek: 

fájdalom a megterhelés alatt, utána közvetlenül vagy később jelentkezve,

a fájdalom később csak megterhelésre vagy akár nyugalomban is fennáll,

a fájdalmas terület melegsége, nyomásérzékenysége, esetleg kóros tapinthatósága, 

extrém esetben lázas állapot stb.
 
Ezek mind különböző betegségek, de sokszor hasonló panaszokkal járó, egymástól nehezen elkülöníthető kórképek. Ezért elengedhetetlen a pontos diagnózis felállítása, hiszen a kórkép helyes felállítása után lehet elkezdeni a jól időzített és megfelelő terápiát.
 
Mi a megoldás?

A túlterheléses kórképek kezelése legtöbbször konzervatív módon lehetséges, szükség szerint fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szerek alkalmazásával, helyi hűtéssel és a megfelelő komplex fizioterápiával (speciális gyógytorna, nyújtás, fizikoterápiás kezelések: pl. lökéshullám-terápia, ultrahang, mágnesterápia stb.).

Ami szerencsés ezekben a kórképekben, hogy sokszor megelőzhetők odafigyeléssel, a rizikófaktorok minimalizálásával, többek között alapos bemelegítéssel, fokozatos terheléssel, megfelelő nyújtással, kellő mennyiségű pihenéssel és regenerációval.

De ha már megtörtént a „baleset”, érdemes felkészült ortopédus szakemberhez fordulni, aki a pontos diagnózis után a helyes terápiás tervet állítja fel, és így minél előbb újra mozoghatunk.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...