Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-11-24

Irodai fertőzések – Mire figyeljünk, hogy ne betegedjünk meg?

Irodai fertőzések – Mire figyeljünk, hogy ne betegedjünk meg?

A leggondosabban takarított munkahelyen is akadnak olyan, közösen használt dolgok, amelyek közvetíthetnek fertőző kórokozókat. Mire érdemes odafigyelni, ha nem akarunk másokat megbetegíteni, illetve újra meg újra megbetegedni egy fertőzéstől? Ez a kérdés most, a koronavírus-járvány idején különösen aktuálissá vált.


Unalomig ismételt jó tanács, hogy náthásan, betegen, légúti vagy emésztőszervi megbetegedéssel, ha csak lehet, maradjunk otthon, ne vigyünk kórokozókat a munkahelyre, de ezt a legjobb szándékkal sem mindig tudjuk betartani. Ráadásul a teljesen egészséges ember is számtalan kórokozót hordozhat, amely a szervezetéből kikerülve – például egy akár csak mikroszkopikus méretű székletszennyeződéssel is – megbetegíthet másokat. Ilyen módon okozhat fertőzést a heves hasmenéssel járó rota-, a noro-, a calicivírus, a szalmonella és a kólibaktérium is.

Különböző tárgyak felületére kerülve a korona-, illetve sokféle légúti, például a nátha és az influenzavírus is továbbterjedhet. Ezért jó tudatosítani, hogy melyek az irodának azon pontjai, amelyek gyűjtőhelyei, melegágyai lehetnek a legkülönbözőbb baktériumoknak, és hogyan kerülhetjük el a fertőzést – javasolják a Budai Egészségközpont szakemberei.

Út a munkaállomásig

A tömegközlekedési eszközök kapaszkodóin hihetetlen mennyiségű kórokozó telepedhet meg. Ugyanezek találhatók meg az irodaépület bejárati ajtaján, a liftgombokon, a kilincseken, a kulcsokon, valamint minden olyan tárgyon, amit a munkaállomásig kénytelenek vagyunk megfogni. Ezek között vannak olyanok, amelyek akár több napig is fertőzőképesek maradhatnak. Ezért fontos a munkahelyre való beérkezés után legelőször kezet mosni, mielőtt dolgozni kezdenénk.

Az íróasztal mellett

Érdemes körülnézni az íróasztalunkon is! A számítógép billentyűzete, az egér felülete, a mobil, a töltő, de még a belépőkártyánk műanyag tokja is azok közé tartozik, amelyeket a leggyakrabban megérintünk, így a felületén, a réseiben hemzseghetnek a kórokozók. Ha az íróasztal mellett olykor eszünk is, akkor a parányi ételmaradékokon a penészgombák is megtelepedhetnek. Jó, ha a fiókunkban tartunk egy csomag fertőtlenítő- vagy tisztítókendőt, és időnként áttöröljük ezeket a felületeket.

Közösen használt eszközök

A fénymásoló, a kaputelefon, az italautomata vagy a kávéfőző gép kapcsolója szintén sok kórokozónak ad helyet, ezért figyeljünk oda, hogy használatuk után ne nyúljunk az arcunkhoz, hanem rögtön mossunk kezet..

A mosdóban

Agyonismételt higiéniai tanács az is, hogy vécéhasználat után kezet kell mosni. Sajnos ezt sem tartja be mindenki, pedig az igazán egészségtudatosak hozzáteszik azt is, hogy nemcsak utána, hanem előtte is jó lenne kezet mosni, mielőtt legintimebb testrészeinkhez vagy az azzal érintkező ruhadarabjainkhoz nyúlunk. A vécéülőkére nem tanácsos leülni – bár egyre több helyen működik automatikus fertőtlenítés –, de a mosdóban van még jó néhány fertőzést közvetítő hely, így például neuralgikus pont lehet a vécéöblítő, a kilincs, a csap és a szappanadagoló is. Ha lehet, kézmosás után használjunk papírtörlőt, és papírtörlővel zárjuk el a vízcsapot is, valamint fogjuk meg a kilincset is a kilépéskor.

Ebédszünet a kiskonyhában

Legtöbbször az iroda kis teakonyhája ad helyet az ebédelésnek. Közösen használjuk a hűtőszekrényt az otthonról hozott étel tárolására, a vízmelegítőt, a mikrohullámú sütőt, a mosogatót, ezek fogantyúi, gombjai, a mosogatószivacs, a törlőkendő szintén kórokozókkal lehetnek fertőzöttek, bármilyen gondosan végzik is a rutintakarítást a takarítók. Időnként, különösen járványveszélyes időszakban, ajánlatos pár percet rászánni a leggyakrabban használt tárgyak végigtörlésére, fertőtlenítésére. Szerencsésebb saját bögrét használni, az pedig legyen természetes, hogy evés előtt mossunk kezet.

Kórokozók a levegőben

A munkahelyek közös helyiségeiben maga a levegő is lehet fertőzött. Elég egyetlen olyan kolléga, aki náthásan, betegen jött munkába, máris végigfertőzheti az egész részleget. A rosszul kezelt légkondicionálóból is kiindulhat csoportos megbetegedés (gondoljunk csak a veszélyes légiós betegségre). A munkáltató felelőssége, hogy rendszeresen tisztíttassa a klímaberendezést, ne telepedjenek meg a szűrőkben a különféle kórokozók. A munkatársak pedig azzal tehetnek a legtöbbet, ha betegen inkább otthon maradnak, bent pedig – különösen járványveszélyes időszakban – gyakori szellőztetéssel, légfrissítő, légfertőtlenítő spray használatával igyekeznek elkerülni a fertőzést.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...