Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-11-30

Állandó fáradtságérzet és a lehetséges egészségügyi okok

Állandó fáradtságérzet és a lehetséges egészségügyi okok

Divatos téma a fáradtság, amely szinte minden évszakban aktuális lehet, hiszen télre szervezetünk raktárkészelete lemerül, addigra régen elveszítettük a nyári szabadság alatt felgyülemlett lendületünket. Ha azonban mindig fáradtnak érezzük magunkat, akkor gyanakodhatunk, hogy valami nincs rendben.


Több oka is lehet annak, ha folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat és enerváltak vagyunk. Mindig érdemes utánajárni, mi okozza a tüneteket, hiszen a romló teljesítményen és kedvetlenségen túl az egészségünk látja a kárát, ha nem figyelünk a jelekre.
 
Vitaminhiányos állapot

Télen a szervezetünkben C-vitamin-hiány lép fel, mivel nem tudunk elég zöldséget-gyümölcsöt enni. Általában alulbecsülik, hogy mennyit ajánlott ebből a vitaminból bevinni, hiszen napi több ezer mg-ot kellene, de a legtöbb vitaminkapszulával ez pótolható. A krónikus fáradtság azonban aligha magyarázható kizárólag az aszkorbinsav hiányával: gyakran másról van szó.

Európa északi féltekéjén tíz emberből kilenc D-vitamin-hiánnyal küzd. Ez a napfényben gyenge téli időjárásnak is köszönhető, és táplálkozással nemigen lehet ellensúlyozni. Mivel a D-vitamin egy hormonszerű, anyagcsere-működésre és még számos egyéb területre ható vegyület – és napi több ezer NE mennyiségre van belőle szükség –, megéri az odafigyelést. Különösen mostanában, amikor egyre több kutatás bizonyítja, hogy a megfelelő D-vitamin-szint a koronavírusos fertőzés intenzitását is mérsékelni tudja.

Vashiány is okozhatja

Kevés szó esik a vashiányról. Nem véletlen, hogy a Sportkontroll orvosai krónikus fáradtság esetén ezt is ellenőriztetik a laborban a D-vitamin-szint mellett. Rendszerint kérik a vasszint mellett a transzferrint, illetve a teljes vaskötő-kapacitást (TVK), és ezeket az értékeket együtt értékelik.

A termékeny korban levő nők – fiatalok és középkorúak egyaránt – nagyon gyakran vashiányosak, csak nem tudnak róla. Ugyanígy veszélyeztetettek a kamaszok, a várandósok, a sportolók, a vegetáriánus életmódot követők. Figyelnie kell azoknak is, akik rendszeresen erősen menstruálnak, vagy valamilyen extrém, hosszan tartó betegségből, műtétből épülnek fel.

Szerencsére az már köztudott, hogy mivel jár a vashiány: vérszegénységgel, ólmos fáradtsággal, romló sportteljesítménnyel, töredező körmökkel és hulló hajjal, de érdekes módon keveseknek jut eszébe, hogy a vasszintet kellene ellenőriztetni.

A vaspótlás mikéntjét az orvossal ajánlatos megbeszélni. Rengeteg szájon át szedhető készítmény van, csakhogy sokaknál ezek nem szívódnak fel jól, így a vashiány megmarad. Ezért lehetőség van vénás (injekciós vagy infúziós) vaspótlásra is.

Kevés vagy rossz minőségű alvás

Teljesen egyértelmű, hogy aki soha nem alussza ki magát, az zombiszerűen éli a napjait. Az emberek alvásigénye igen eltérő, de nagy átlagban igaz, hogy napi 7-8 órára lenne szükség. Ehhez képest sokan komoly alvásdeficitet képesek felhalmozni, részben azért, mert nem fekszenek le időben, részben azért, mert rossz az alvásminőségük.

A kevés alvás kimerültté tesz, de ennél is nagyobb baj, hogy az anyagcsere-működésünket is a feje tetejére állítja. Az pedig hihetetlennek tűnik, de igaz, hogy a mozgáshiány is fáradttá tesz. Minél aktívabbak vagyunk, annál pörgősebbek és fittebbek leszünk.

A mozgás képes kedvező hatást kifejteni: fokozza az adrenalin-, endorfin-, valamint a szerotoninelválasztást, amitől boldogabbnak érezzük magunkat, serkenti a vérkeringést, jobb lesz tőle az agyműködésünk is. 

Nem megfelelő táplálkozás

Ahhoz, hogy a szervezetünk folyamatosan, jól tudjon működni, el kell látni energiával. Méghozzá szénhidráttal, abból is jó minőségű, lassú-egyenletes felszívódású fajtával. Kell persze fehérje és zsiradék is, de szénhidrát nélkül semmi nem megy. 

Az első hiba, amit az emberek nagy hányada elkövet: nem reggelizik, vagy valamilyen gyors felszívódású ételt töm magába a reggeli órákban. Holott a reggeli a nap legfontosabb étkezése, ahol helye van a komplex, lassan felszívódó szénhidrátnak, a magas rosttartalomnak és a teljes értékű fehérjének. Ha a testünknek normális, tápanyagokban kiegyensúlyozott, laktató reggelit adunk, akkor azt az egész nap folyamán meghálálja.

Délután is elkövethetünk hibákat olyan kisebb kalóriabombákkal, mint csokiszeletek, cukros üdítők és társaik. Ezektől a rossz minőségű nasiktól ne várjuk, hogy száguldani fogunk a képzeletbeli autópályán. Helyette zötyögünk majd, mint egy fulladozó kétütemű a határszéli földúton.

A harmadik hiba lehet, hogy túladagoljuk a koffeint. Bár egyre több adat kerül napvilágra, miszerint napi 1-2 csésze kávé rendszeres fogyasztása inkább előnyös, számolni kell azzal, hogy a kávéivás túlzásba vitele nehezebb elalvást eredményez, és ha elmúlik a hatása, még fáradtabbnak érezzük majd magunkat.

Inzulinrezisztencia is lehet az ok

Az inzulinrezisztencia okozta vércukorszint-ingadozás enyhébb-súlyosabb tüneteket produkál, egyéni érzékenységtől függően. Ennek egyik vezető tünete a fáradtság. Ha inzulinrezisztensek vagyunk, akkor rosszullétet is tapasztalhatunk. Éjszaka pedig leverhet a víz, rémálmok gyötörhetnek, hogy aztán reggel kimerültebben ébredjünk, mint ahogy lefeküdtünk.

A hipoglikémia kiváltója szinte minden esetben a helytelen táplálkozás. Viszont az étkezés átgondolása mellett érdemes ellenőriztetni, hogy rendben van-e a szénhidrát-anyagcserénk.

Vannak olyan prediabéteszes állapotok (súlyosabb fokú inzulinrezisztencia, csökkent glükóztolerancia, esetleg kezdődő 2-es típusú cukorbetegség), amelyek igénylik a gyógyszeres kezelést is.

Hormonális gondok

Írásunkat a vashiányos állapotra jellemző tünetekkel kezdtük, pedig ugyanezek fennállnak a nők 10-20 százalékánál jelentkező pajzsmirigy-alulműködésben is. Sőt, a vashiányos állapot is elősegíti a pajzsmirigy lelassult működését. Vigyázat: a pajzsmirigy-alulműködés szűrésénél többnyire csak a TSH-szinteket ellenőrzik, amelynek a referenciahatárai ráadásul túl tágan vannak megadva. Egy lelkiismeretes orvos a szabad hormonokat, az autoantitesteket is nézeti, sőt ultrahangos vizsgálatra is szükség lehet.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...