Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-12-03

Mit tegyünk, ha rossz evő a gyermekünk?

Mit tegyünk, ha rossz evő a gyermekünk?

Rémálom a szülőnek, gyötrelem a gyereknek, ha az étkezés kötelező rosszá, teljesítendő feladattá válik. Mit tehetünk, hogy az evés örömteli dolog legyen, és ne keljünk fel minden alkalommal rossz szájízzel a családi étkezőasztaltól?


Enni öröm – legalábbis genetikailag úgy vagyunk kódolva, hogy a táplálékfelvételt élvezzük, hiszen az ad testünknek energiát, agyunknak hajtóerőt, ha megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot viszünk be a szervezetünkbe. Sok családban ez az örömteliség egyszer csak megcsúszik, és nyögvenyelős tortúra kerekedik belőle, könyörgéssel, ígéretekkel, esetleg fenyegetőzéssel a szülő részéről, összeszorított szájjal, rosszkedvvel, sírással a gyerek oldaláról. Ha tudatosan figyelünk és megpróbáljuk elkerülni az „evéscsapdákat”, kikerülhetünk a rossz spirálból, és újra mosolygóssá tehetjük az étkezéseket.
 
A jó példa ragadós

Minden esetben igaz, hogy a gyerekek azt illesztik saját szokásaik közé, amit otthon látnak. Mi, szülők jó példával járhatunk elöl, hiszen csemetéink sokszor öntudatlanul is utánoznak minket. Ha minden alkalommal csipszet és kólát fogyasztunk a tévénézésnél, nem várhatjuk, hogy a gyerekeink zellerszárat és sárgarépát követeljenek rágcsálnivalónak. Amennyiben természetes dolog, hogy szívesen eszünk főzeléket, zöldségféléket, gyümölcsöt és változatosan étkezünk, akkor a gyerek számára is természetes lesz, hogy sokféle ételt megkóstoljon, nyitott legyen az új ízekre, és ne csak a feldolgozott, sok üres kalóriát tartalmazó fast foodot tömje magába.
 
Az egészségterror nem működik

A tiltólistára tett ételekkel-italokkal inkább ártunk, mint használunk, hiszen azok rendkívül vágyott dolgokká válnak, amiket megkóstolni sem szabad. Nyilván más a helyzet, amennyiben a gyermek allergiás vagy érzékeny bizonyos ételféleségekre, ám ha arról van szó, hogy egy kocka csokit sem engedünk meg neki, mert nem szeretnénk, hogy meghízzon, akkor elindítjuk a sóvárgás folyamatát, és túlságosan középpontba helyezzük az édességeket. Mint minden esetben, itt is az arany középút a legszerencsésebb, lehessen csokoládét, cukorkát enni, de mértékkel.
 
Túl nagy jelentőséget tulajdonítunk az evésnek

A folyton lefogyni vágyó édesanyák vagy a fiukat vasgyúrónak látni kívánó édesapák kiemelten kezelik a családban az étkezések kérdését, és folyamatosan erre helyezik a fókuszt. A gyermek ösztönösen rájön, hogy ez a kiemelt terület jó terep a játszmákra is, például engedmények vagy extra figyelem kicsikarására. Ilyenkor nekünk, szülőknek is érdemes önvizsgálatot tartanunk, hogy nem tulajdonítunk-e túl nagy jelentőséget az evés témakörének.

Ha a gondolataink folyton e körül járnak, ha másról sem tudunk beszélni, mint arról, hogy mit ettünk-ittunk ma és az hány kalória volt, valamint ha a gyereket is naponta többször azzal frusztráljuk, hogy véleményünk szerint keveset vagy épp túl sokat evett, azzal nem segítünk a problémán. Forduljunk szakemberhez, ha úgy érezzük, túlnő rajtunk a baj, ő profi segítséget nyújt majd, figyelembe véve minden körülményt.
 
Tényként kezeljük, hogy válogatós

Az ötévesünk nem eszi meg a spenótot – mi pedig már jó előre szólunk mindenkinek a családban, hogy ezt nem szereti. Sőt, eleve csak a szerintünk kedvelt ételét rendeljük neki, ha étterembe megyünk. Pedig a gyerekek néha meg tudnak lepni minket. Ne döntsük el előre, mit szeretne, hiszen lehet, hogy olyasmit fog választani, amit korábban messzire elkerült. 

Érdemes olyan helyen étkezni, ahol van gyerekadag – ilyen például az Ízlelő Hegyvidék étterem –, hiszen az is elriaszthatja a gyereket, hogy a tányérjára kerülő ételmennyiség rémisztően sok, amivel képtelenség megküzdenie, bármennyire szereti is.
 
Bevonhatjuk a sütés-főzésbe

Ha a gyereket bevonjuk az ételkészítés folyamatába, akkor jó eséllyel szívesebben eszik majd a kész menüből. Látja, hogy miből, milyen módon készül egy-egy reggeli, ebéd vagy vacsora, hogyan kerülnek az ételek-italok a család asztalára. Már ovisként is besegíthet apróbb konyhai munkálatokba. Elég, ha csak az a feladata, hogy kiválogatja a legnagyobb krumplikat vagy összekeveri a salátára szánt joghurtot a fűszerekkel.

De elmehetünk közösen a piacra is, ahol ő választhatja ki a legpirosabb almát vagy a legszebb sütőtököt. Termeszthetünk együtt fűszernövényeket a konyhaablakban, amelyekkel megízesíteni a leveseket, megszórni a szendvicseket sikerélmény lesz számára. Így egy egyszerű étkezést is kalanddá varázsolhatunk, amiben minden alkalommal jó részt venni.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...