Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-12-09

Nem zsírpárna, nyiroködéma – Szabaduljunk meg tőle!

Nem zsírpárna, nyiroködéma – Szabaduljunk meg tőle!

Amit sokszor elhízásnak, felesleges hájnak, zsírpárnának hiszünk a derekunkon, a csípőnkön, a combunkon vagy éppen lábszárunkon, valójában a szervezetünk által megkötött víz, salak- és méreganyag a szövetekben, ami – ha zavar van a keringésünkben – természetes úton nem tud távozni. Ezt a folyamatot segíti a gépi és kézi nyirokmasszázs-kezelés. 


A vérkeringés mellett testünkben létezik egy másik érrendszer, a nyirokrendszer is. A szövetekben termelődő nyirok a nyirokrendszeren és a nagy nyiroktörzseken keresztül a vénás rendszerbe ömlik. A nyirok mozgása a szövetnedv nyomására, a nyirokerek falának aktív összehúzódására és a környező szervek, izmok nyomó hatására jön létre. Normál esetben a nyirokképződés és a nyirokelvezetés egyensúlyban van. Abban az esetben, ha az erek nem tudják a nyirkot elszállítani, tartós vizenyő jön létre.

A nyiroködéma jelei

A látványra is kellemetlen tünet hátterében a nyirokkeringés működésének hibája áll, a szövet közötti folyadék abnormális módon felszaporodik, fehérjék gyülemlenek fel ebben a folyadéktöbbletben.

Az első fájdalmas jel a feszítő lábdagadás lehet, amely kezdetben csak terhelés hatására jelentkezik, majd pihentetés után elmúlik. A későbbiekben a panasz állandósulhat, társulhat hozzá „ólomlábérzés”, pihenéskor jelentkező izomgörcs, mozgás közben fáradtságérzés és feszülő bőr. Kezelés nélkül a tünetek állandósulhatnak vagy súlyosbodhatnak. A kellemetlen jelek nyiroködémára utalnak. A cél tehát a felesleges víz, a salak- és méreganyag kivezetése a szövetekből, a nyirokrendszer stimulálása, hogy visszakapjuk testünk formáját, és a fájdalmas tünetektől megszabaduljunk egy pihentető, kellemes kezelés során.
 
Speciális masszázsfajta

A lymphdrainage vagy nyirokmasszázs terápia egy még kevésbé ismert terület, pedig a fontossága vitathatatlan. Napjainkban nagyon sokan küzdenek nyirokrendszeri problémákkal úgy, hogy nem is tudnak róla.

Dr. Emil Vodder dán biológus fejlesztette ki a nyirokmasszázst, amely egy olyan speciális masszázsfajta, amely aktiválja az immunrendszert és az anyagcsere-folyamatokat, elősegítve ezzel a salakanyagok elszállítását, ezáltal csökkentve a problémás pontok fájdalmát. Továbbá segíti a test regenerálódását, illetve elősegíti a már meglévő gyulladások, sebek gyógyulását. A betegségek és sérülések kezelése mellett a nyirokmasszázzsal kiemelt hatékonysággal kezelhetjük testünk narancsbőrös területeit is.

A masszázs közben alkalmazott mozdulatok gyorsítják a nyirok elfolyását, hatására aktivizálódik az immunrendszer, javul testünk vérellátása, a sejtek anyagcseréje, tápanyag- és oxigénellátása. Segítségével testünk kellemesen ellazul, a vegetatív idegrendszerünk megnyugszik.
 
Hogyan történik a kezelés?

Nyirokmasszázs során a Balance Mozgásterápiás és Sportközpontban speciális gépi kezelést alkalmaznak, amelynek hatására megnyílnak az inaktív nyirokerek, elősegítve a folyadék mielőbbi eltávozását a végtagból. A kezelés teljesen fájdalommentes, fél óra aktív pihenés, miközben gyógyulunk, szépülünk. Mivel állapotjavulás intenzív kezeléssel érhető el, általában 5-10 alkalomra van szükség. A tartós eredmény érdekében célszerű a kúrát félévente megismételni.

Kiknek jó a nyirokmasszázs?

A kellemes masszázsforma sok betegség kezelésében rendkívül hatásos, azonban legtöbbször orvosi javallatra és kontrollra van szükség, ezért tanácsos az erre kiképzett szakemberhez fordulni. Idetartoznak a következő esetek:

Mellműtétek után, különösen, ha a hónalji nyirokcsomókat is kivették. Ebben az esetben a nyirokdrenázs megelőzi a nem ritkán kialakuló karödémát, különösen, ha a műtét után hamarosan elkezdődik a kezelés.

Besugárzást, műtétet, traumát követő hegesedés miatt keletkezett ödémák gyorsabb felszívódására.

Műtéti hegek mielőbbi gyógyulása érdekében, hogy ne maradjon vissza funkciókárosodás, se komolyabb kozmetikai elváltozás.

Akut visszérgyulladások és trombózisok esetén – ilyenkor helyesebb megvárni a folyamat lezajlását, és a szövődmények kivédésére csak ezután elkezdeni a kezelést.

Narancsbőr, gyakori alsó végtagi ödéma.

Ödémás, táskás szemek, duzzadt arc.

Regeneráló kúrák kiegészítéseként.

Általános immungyengeség, asztma, allergiák, visszatérő felső légúti fertőzések, melléküreg-gyulladás esetén.

Migrénes fejfájás, agyvérzés utáni állapot.

Fülcsengés, váratlan hallásvesztés miatt.

Ízületi gyulladások és csonttörések után a regeneráció gyorsítására.

Idegesség, koncentrálóképesség-csökkenés és alvászavarok kezelésére.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...