Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-01-19

A köhögés természetes gyógymódjai

A köhögés természetes gyógymódjai

A köhögés, amely alapvetően legtöbbször ártalmatlan tünet, vagy akár egy megfázás kísérőjelensége, most, a pandémiás időkben különösképpen fókuszba került, hiszen a koronavírus-fertőzésnek is egyik jellegzetes tünete a száraz köhögés. 


Amikor egészségesek vagyunk, a legtöbbször azért köhögünk, hogy megtisztítsuk a torkunkat az azt irritáló dolgoktól, vagy hogy megakadályozzuk, hogy étel vagy ital kerüljön a légútjainkba és a tüdőnkbe, de pusztán a hideg levegő belélegzése is okozhat köhögést.
 
Hogyan különböztethetők meg a köhögés típusai?

Az orvosok számára nemcsak az fontos információ, hogy mióta köhögünk, hanem az is, hogy képződik-e váladék vagy sem. Ez alapján az alábbiakat különböztetjük meg:
improduktív köhögés, ami nem jár váladékkal, tehát száraz,
produktív köhögés, ami váladékkal jár, azaz nedves.
 
Improduktív köhögés

Ezt a köhögést a legtöbb esetben a légutakat érő káros anyagok váltják ki. Ilyen például a dohányzás, a por vagy valamilyen idegen tárgy. A száraz köhögést kiválthatja valamiféle meghűléses megbetegedés, de vírusok okozta betegségek után is több héten keresztül megmaradhat.

Viszonylag gyakori kiváltó ok lehet a reflux vagy a savas böfögés, aminek következtében a sav irritálja a gége nyálkahártyáját, így az érintetteknél száraz köhögés figyelhető meg. Nagyon ritka esetekben a tüdőembólia tünete is lehet a száraz köhögés.

Produktív köhögés

A nedves köhögés hátterében legtöbbször az alábbi okok állhatnak:
meghűléses megbetegedések,
az orr vagy az orr melléküregeinek gennyes gyulladása,
hörghurut,
COPD, azaz krónikus obstruktív tüdőbetegség,
tüdőgyulladás.
 
Így csillapítsuk a száraz köhögést

A száraz köhögést nyugtató, irritációcsökkentő gyógynövényekkel kell kezelni. Ilyen a mályvagyökér, a mályvalevél, a lándzsás útifű, az izlandi zuzmó. Teák, szirupok, cseppek, pasztillák formájában juthatunk hozzájuk, mindegyik védőbevonatot képez a gyulladt nyálkahártya felületén. A gyógynövényes cukorkák fokozzák a nyálelválasztást, így nemcsak a torokfájást enyhítik, de a köhögést is csillapítják.

Jó hír, hogy a csokoládéban lévő teobromin is nyugtatja a torkot, ha elszopogatunk egy-két kocka (fekete) csokit. A gyömbér áldásos hatására sokan esküsznek: tea készülhet belőle, vagy meghámozva, esetleg mézzel keverve elfogyasztható belőle egy-egy kicsi darab.
 
A hurutos köhögés ellenszerei

Ha a légutakban váladék van, és hurutos a beteg, akkor nem csillapítani kell a köhögést, hanem segíteni a tisztulást. Ilyenkor a köptető hatású gyógynövényekre van szükség. Ezek segítenek feloldani és felköhögni a letapadt, sűrű váladékot. Kaphatók teák, cseppek, szirupok és kapszulák.

Az ánizs, az édeskömény termése, az eukaliptuszolaj, valamint a kakukkfű nyákoldó és antibakteriális hatású. Szaponinoknak nevezzük a többek között a borostyánlevélben, a kankalin gyökerében és az édesgyökérben található növényi hatóanyagokat, amelyek köptetők, hurutoldók, gyulladáscsökkentők. A kakukkfű és a borostyánlevél ellazítja a hörgőizmokat. Ha bármilyen köhögéscsillapító, természetes szert választanánk, a Naturpont Biobolt szakértőinek tanácsaira bátran számíthatunk.
 
Házi praktikák köhögés ellen

Sós víz:
A sós vízzel gargalizálás sokat segíthet abban, hogy mielőbb megszabaduljunk a köhögéstől. Az orrba csepegtetett sóoldat és a sós orrspray is jótékony hatású lehet, ugyanis a garatba lefolyó folyadék enyhülést hoz.

Mézes hagymaszirup:
Egy fej hagymát vágjunk kis darabokra és csepegtessünk rá egy kevés mézet. Ezután hagyjuk állni. Reggelente, délben és este vegyünk be egy evőkanállal a léből, amit a hagyma engedett.

Inhalálás:
Száraz köhögés ellen jó választás az inhalálás. A meleg gőz hatására benedvesedik a nyálkahártya, amitől gyengül a köhögés. A jobb hatás érdekében használhatunk olyan adalékokat is, mint a konyhasó, a kamilla vagy a kakukkfű.

Burgonyapakolás:
Népi gyógymód a burgonyapakolás, aki szeretné, próbálja ki, bajt nem okozhat vele. Vegyünk pár szem burgonyát, és a héjában főzzük meg mindet. Ha átfőttek, akkor egy villa segítségével nyomkodjuk szét, majd tegyük őket egy rongyba, amit a mellkasunkra tekerünk. Addig hagyjuk magunkon a borogatást, amíg kellemesnek érezzük a meleget.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...