Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-02-16

A fogászati röntgen – Mikor melyikre van szükség

A fogászati röntgen – Mikor melyikre van szükség

Amikor egy fogászati problémával felkeressük a fogorvost, akkor a szakember is csak akkor tud helyes diagnózist felállítani, ha megfelelő adatok vannak a birtokában. Fogaink fizikai vizsgálata csupán felületi információkat nyújt a fogorvosnak, az íny alatti területek vizsgálatához röntgenfelvételekre van szükség.  


Ha fájó a foggal, vagy csak állapotfelmérésre megyünk a fogorvoshoz, problémától függően 3 típusú röntgenre lehet szükségünk. 

Lokális probléma esetén intraorális röntgent készít a fogorvos, amely csupán két-három fogról ad képet. Abban az esetben, ha teljesebb kép szükséges a diagnózis felállításához, panorámaröntgen készül, egy arra kialakított röntgenszobában. Amennyiben fogszabályozásra vagy nagyobb sebészeti műtétre készülünk, a fogorvos teleröntgent készít a kezelési terv felállításához.
 
A Budai Radiológiai Centrumban mindhárom röntgen rendelkezésre áll, ráadásul ezek a modern fogászati röntgengépek digitális technológiát alkalmaznak, így a felvételek elkészítése alacsonyabb sugárterhelést jelent számunkra, mint a hagyományos analóg technológia esetén.

Emellett a digitális technológia másik nagy előnye, hogy ezáltal elkerülhető a filmelőhívással járó veszélyes hulladék keletkezése és így a környezetszennyezés is.
 
Panorámaröntgen

A digitális panorámaröntgen-készülék azonnal értékelhető képet mutat az alsó és felső állcsont képleteiről. A digitális panorámaröntgen gyors és egyszerű diagnosztikát tesz lehetővé, így a fogászat valamennyi területén, de legfőképp a szájsebészet és a fogszabályozás terén nyújt jelentős segítséget a diagnózis felállításában.

Góckutatásnál, továbbá fogbeültetés, szájsebészeti beavatkozások, fogszabályozás előtt, valamint komplex beavatkozásoknál is nélkülözhetetlen a megfelelő fogorvosi ellátáshoz, de a panorámaröntgen az általános fogászatban is gyakran alkalmazott eljárás, hiszen még a legegyszerűbb kezeléseknél is fontos információkat nyújt a szájüreg és a fogsor állapotáról.
 
Intraorális röntgen

A digitális panorámaröntgen segítségével a fogsor egészének állapotáról kap képet a fogorvos. Ez egy alapröntgen, amellyel felmérhető a fogazat állapota fogászati beavatkozások előtt. Vannak azonban olyan esetek, speciális beavatkozások előtt, amikor szükség van egy jóval nagyobb felbontású és az adott fogat célzóan vizsgáló röntgenfelvételre.
Intraorális röntgen készítésekor ólom-egyenértékű gumikötény használata véd minket, majd a beállítások után kívülről kerül sor az exponálásra.

Az intraorális röntgen készítésének további előnye, hogy még kisebb sugárterheléssel jár, mint a digitális panorámaröntgen, éppen ezért többször ismételhető.
 
Teleröntgen-diagnosztika

A fogszabályozás tervezésének egyik alapvető és elengedhetetlen eleme a teleröntgen kiértékelése. Fogszabályozási kezelés megkezdésekor érdemes felkészülni, mivel ilyen röntgent szinte bizonyosan kérni fog a szakorvos.

Az állcsontok magassága, hosszúsága mérhető, illetve látható a fogak dőlése, az állcsontokhoz való viszonya. A teleröntgen-felvételen az egyes fogak külön nem láthatók, ezek egymásra vetülnek, így ez a felvétel nem alkalmas a szuvas fogak vagy gyökerek körüli gyulladások elemzésére. Ez a felvétel kifejezetten fogszabályozási célzattal készül.
 
A teleröntgen kiértékelése bonyolult, lényegében a fogszabályozási kezelés első lépése. Ez minden esetben a fogszabályozó szakorvos feladata. A felvételeket igény szerint CD-re írva vagy 24 órán belül e-mailen megküldve kaphatjuk meg.

Ajánló
Ajánló
Mi is az a hangmasszázs?

Mi is az a hangmasszázs?

A hangmasszázs egy olyan kezelési mód, amelyet nemcsak meditációnál használhatunk, hanem a...

Kezdje az évet egészségtudatosan!

Kezdje az évet egészségtudatosan!

A munkahelyén sok stressz éri, feszültségekkel teli az élete, éjszaka sem pihen eleget,...

Nem zsírpárna, nyiroködéma – Szabaduljunk meg tőle!

Nem zsírpárna, nyiroködéma – Szabaduljunk meg tőle!

Amit sokszor elhízásnak, felesleges hájnak, zsírpárnának hiszünk a derekunkon, a...