Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-02-23

Fájdalomcsillapító helyett (mobil)masszázs

Fájdalomcsillapító helyett (mobil)masszázs

Ha ismerjük és szeretjük a masszázs jótékony hatásait, érthető, hogy ezekben a pandémiás időkben sem szeretnénk lemondani róla. Érdemes kipróbálnunk a mobilmasszázst, amely házhoz jön, és így maximális biztonság mellett élvezhetjük a felüdülést. 


A masszázsról köztudott, hogy enyhíti az izomfeszülést és csillapítja az izomfájdalmakat, de hogy közben mi történik a szervezetben, arról ritkábban lehet hallani.

A McMaster Egyetem kutatói igazolták, hogy már egy rövid, mindössze 10 perces masszázs is hatékonyan csökkenti a gyulladást az izmokban. A Science Translational Medicine szakfolyóirat egyik számában közzétett tanulmány legfontosabb megállapítása, hogy az izmok masszírozása olyan biokémiai érzékelőket aktivál a szervezetben, amelyek gyulladáscsökkentő jeleket küldenek az izomsejteknek. 

Ezenkívül a masszázs serkentőleg hat az izmokra, hogy azok még több, a gyógyuláshoz rendkívül fontos mitokondriumot termeljenek. A kutatók azt tapasztalták, hogy egy 70 perces, megerőltető fizikai aktivitáshoz képest rövid, alig 10 perces masszázs kimutathatóan csökkentette a masszírozott láb izmainak gyulladását. A kutatók abban bíznak, hogy a részletek kidolgozását követően a masszázs hatékonyan alkalmazható a különféle izomsérülések gyógyszeres kezelésének alternatívájaként, mivel hatásmechanizmusa nagyban hasonlít a fájdalomcsillapítókéhoz.
 
Miért jó a mobilmasszázs?

Ha valaki időt és energiát akar spórolni, vagy valamilyen egészségügyi oknál fogva azt szeretné, hogy otthonában kerüljön sor a masszázsra, a Voltig Med szakemberei minden, a masszázshoz szükséges eszközt a helyszínre visznek. Tulajdonképpen egy minimasszázsszalont állítanak fel a helyszínen, amihez mindössze 3 négyzetméternyi területre van szükség. Otthonunkban kényelmesen feltöltődhetünk, ellazulhatunk, és kiválaszthatjuk azt a masszázst, amelyik a legjobban megfelel számunkra.
 
Talpmasszázs

Ki ne érezte volna ólomnehéznek, görcsösen fájónak egy hosszú, fárasztó nap után a lábait? Ezeken a panaszokon enyhít a láb- és talpmasszázs. Ennek során a reflexológiára épülő technikai elemek és a svédmasszázs fogásai segítenek az izmok és az ízületek állapotának helyreállításában.
 
A talpmasszázs (talpreflexológia) élettani hatásai: 
serkenti a vérkeringést,
serkenti a nyirokkeringést,
erősíti az immunrendszert,
szabályozza a hormontermelő mirigyek működését,
fájdalomcsillapító hatású,
lazító, testi-lelki feszültséget oldó,
komfortérzetet adó,
a hormonműködést befolyásoló hatású,
megteremti a test és a lélek harmóniáját.
 
A reflexzónák olyan idegpontok, amelyek egy-egy távoli testrésszel vannak kapcsolatban. Az egész testen mindenütt találhatunk reflexzónákat. A talpmasszázzsal a központi idegrendszerre, a vérkeringésre, a belső szervekre gyakorolnak hatást. A reflexológia fő célja a megelőzés, de bizonyos betegségek kiegészítő kezeléseként is nagyon fontos.
 
Svédmasszázs

A svédmasszázs a legelterjedtebb nyugati masszázsfajta. Simító, dörzsölő, rezegtető és gyúró mozdulatokkal frissíti fel a szervezetet. Fizikai és neurohormonális hatása elősegíti az esetleges betegségek gyógyulását.

Csökkenti a fájdalmat, felgyorsítja a sérülések utáni felépülést, megakadályozza a nem használt izmok sorvadását, enyhíti az álmatlanságot, fokozza az éberséget, mindenekelőtt pedig elősegíti a relaxációt és csökkenti a stressz hatásait.

A svédmasszázs általános hatásai:
 
a pulzusfrekvencia normalizálása,
a vérnyomás szabályozása,
a légzés optimalizálása,
a test hőmérsékletének emelése,
az izom teljesítményének javítása,
a szervezet fizikai és pszichés állapotának javítása,
a savasodás kémiai úton való csökkentése.
 
Sportmasszázs

A sportmasszázs széles körben elterjedt, nyugati hagyományon alapuló masszázsfajta. Leginkább a svédmasszázshoz hasonlító, ám annak egy sokkal erőteljesebb, intenzívebb, a mélyizomzatra kiható változata. Ez a masszázstechnika nem simító, gyengéd mozdulatokból áll, hanem erősebb dörzsölő, gyúró, ütögető fogásokat alkalmaz. A rendszeresen végzett sportmasszázs a fizikai kondíció javításának kiváló módja, amely férfiaknak és nőknek egyaránt ajánlható.

A sportmasszázs célja többféle lehet, attól függően, hogy sportolás vagy aktív mozgás, például túrázás, nehéz fizikai munka stb. előtt, esetleg utána vesszük igénybe.
 
A sporttevékenységek előtti masszázs lényege, hogy a feszülő, letapadt, merev, görcsös izmokat felszabadítsák, ezáltal azok rugalmasak, ellenállóbbak, terhelhetőbbek legyenek. Az intenzív masszázs felkészít a testmozgásra, hatására jelentősen nő az izomzatunk teljesítménye és csökken sérülések esélye.

A sporttevékenység utáni masszázs célja a regenerálás, amely két fő szakaszból áll. A közvetlenül az izmok terhelése után végzett masszázs célja, hogy a megterhelt szövetekből a salakanyagok mielőbb eltávozzanak. Javasolt ilyenkor nagyobb mennyiségű folyadékot fogyasztanunk. A felgyülemlett tejsav eltávolításával elkerülhetjük az izomlázat. Az ezt követő, például edzések közötti masszázsok jelentősége, hogy az izmaink regenerálódjanak és a megfelelő izomtónusunk visszaálljon.

A sportmasszázs további hatásai:
csökkenti az izmok duzzanatait,
gyorsítja a sportsérülések gyógyulását, a sérülések utáni regenerálódást,
megszünteti az izomgörcsöket,
csillapítja a merev izmok okozta fájdalmakat,
nyugtató hatású, segít megszüntetni a fáradtságot, kimerültséget.
 
Használjunk izomlazító krémeket!

A sportmasszázs jó kiegészítői az izomlazító sportkrémek, sportbalzsamok, gélek, amelyeket használhatunk bemelegítésre és/vagy az izomláz csökkentésére. Ezek a speciálisan kifejlesztett készítmények serkentik az izmok vérkeringését és oxigénellátását, tehát használatukkal a masszázs eredményét tovább fokozhatjuk.

Jó szolgálatot tesznek akkor is, ha épp nincs lehetőségünk masszőrhöz fordulni.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...