Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-02-25

Mozgassuk meg a gyerekeket!

Mozgassuk meg a gyerekeket!

Nem könnyű ebben a téli időjárásban megfelelő mennyiségű aktivitást biztosítani a gyerekeknek, pedig muszáj, hiszen a rengeteg energiájukat fontos lekötni, arról nem is beszélve, hogy a napi mozgás az egészségüknek is jót tesz.


A koronavírus-járvány nem kedvezett a családi sportnak és a mozgásnak, hiszen azóta az inaktivitás világszerte még inkább elterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet szerint minden ötödik kamasz és minden negyedik felnőtt keveset mozog, mindez nagyjából 54 milliárd dollárjába kerül az egészségügyi ellátásnak.

A szervezet legújabb ajánlása szerint, amelyet épp a pandémia miatt fogalmaztak meg, az egészséges felnőttek számára heti 300 perc aktív tevékenység javasolt, gyermekek és serdülők számára pedig napi 60.

A rendszeresen végzett testedzés különösen azért fontos a gyermekeknek, mert a növekedésben lévő szervezet számára az izmok és a csontozat, valamint az idegrendszer egészséges fejlődéséhez is elengedhetetlen.
 
Mozgás az online térben

De vajon mit csináljon a szülő, amikor vég nélkül esik az eső, hideg szél fúj, vagy ha mínuszok repkednek a szabadban? Nos, ilyenkor jön jól a Digitális Aktív Hegyvidék gyermekeknek szánt programja. Az elrendelt korlátozások miatt a végrehajtható, játékos feladatok átkerültek a biztonságos online térbe. 

A kisfilmek lejátszásával az otthon tartózkodó gyermekek levezethetik energiájukat, miközben koordinációs és finommotorikus képességeiket is fejleszteni tudják.

Választhatjuk az ovisok és kisiskolások szárazföldi tornáját, de szerepelnek járások, kúszások, mászások, futások, szökdelések és általános nyújtási feladatok is az ingyenes videóanyagokban. A gyakorlatok elsajátításával a kicsik is sportosabban és ügyesebben térhetnek vissza a mindennapokba, és addig is aktívak tudnak maradni.
 
Ha jobb az idő, fedezzünk fel tanösvényeket!

Valamivel egyszerűbb dolgunk van, ha tavasziasra fordul az idő, ami február végén már nem lehetetlen. Ilyenkor a gyermekek megmozgatására remek lehetőséget jelent, ha a korábban már részletesen bemutatott különböző tanösvényeket járunk be. A legkisebbek, az óvodások és a kisiskolások számára ajánlott tanösvények a meseösvények, ahol kedves figurák, érdekes történetek kötik le a kicsik figyelmét. 

A Kis-Sváb-hegy környezetének bejárása például a könnyebb kirándulásra vágyó családoknak és baráti társaságoknak is kiváló lehetőséget jelent. Az útvonalon kisebb-nagyobb emelkedőkre számíthatunk, de ezek hossza és meredeksége nem annyira jelentős, hogy a kevésbé gyakorlottak vagy a gyerekek ne tudnák teljesíteni. A Kis-Sváb-hegy tanösvény különlegességét nemcsak a természetvédelmi terület adja komplex élővilágával, de az is, hogy itt egyszerre két tanösvényen is végig tudunk menni. 

A nagyobb gyerekek számára való tanösvény természetismereti információs tábláin megismerhetjük a helyi élővilágot, a környék geológiai értékeit, de még a terület legfontosabb helytörténeti érdekességeiről is olvashatunk. Külön rész foglalkozik a főváros természeti sokszínűségével, tájidegen fajokkal, sőt az erdőben tartózkodás során betartandó szabályokról is tájékoztatást kapunk.

A kisgyermekek kedvenceként találkozhatunk itt egy meseösvénnyel, ahol a kicsik egy mesés történetbe ágyazva ismerhetik meg környezetüket. A Kis-Sváb-hegy tanösvény meseösvénye játékos formában vezet be a természetjárás világába, bemutatja a hegy legfőbb értékeit és felhívja a figyelmet a természetjárás íratlan szabályaira is. Az állomáshelyeken forgatható táblák és sok színes ábra várja a kirándulókat. Ennek a tanösvénynek az egyik különlegessége, hogy az érzékszerveinkre hagyatkozva is több érdekességet fel tudunk fedezni.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...