Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-03-04

Különleges fejfájások

Különleges fejfájások

Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis szerzőjének megállapítása szerint a fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs. Ez a mondat mára mit sem vesztett aktualitásából. Tudományos vizsgálatok alapján kiderült, hogy egy év alatt a lakosság több mint 70, míg élete során több mint 90 százaléka él át visszatérő fejfájást. 

 
A fejfájásoknak több oka lehet, ezeket két nagy csoportra osztják: a más betegségekhez társuló (más néven tüneti) és az önálló fejfájásokra. A visszatérők között vannak olyan közismert kórképek, mint a migrén és vannak ritkább, kevésbé ismert fejfájástípusok is. Most az utóbbiak közül mutatunk be néhányat. 

A köhögéshez társuló fejfájás 

Ez a lakosság kb. 1 százalékát érinti. A fejfájás legfőbb jellemzőjét a kórkép neve is jelzi: olyan fájdalomról van szó, amit legtöbbször köhögés, vagy más, a légző- és hasizmok összehúzódásával járó tevékenység (például tüsszentés, préselés, nehéz tárgy emelése) vált ki. A fájdalom hirtelen kezdődik, legtöbbször kétoldali, pár másodperctől akár fél óráig is eltarthat.

Általában erős, hasító, elhúzódó esetben tompa fájdalom váltja fel. A fájdalmat ritkán hányinger vagy szédülésérzés kísérheti. Bár a köhögéshez társuló fejfájás ártalmatlan is lehet, jelentkezése esetén gondos kivizsgálás szükséges neurológus, illetve fül-orr-gégész bevonásával, mert hasonló fejfájást melléküreg-gyulladás, a kisagy fejlődési variánsa, de akár koponyaűri vérzés vagy daganat is kiválthat. A köhögéshez társuló fejfájás kezelésére egyes speciális fájdalomcsillapítók jobban beváltak, mint a vény nélkül elérhető készítmények. 

A fizikai erőkifejtéshez társuló fejfájás 

Ez a lakosság kb. 5 százalékát érinti, de iskolások körében lényegesen gyakrabban fordul elő. A fájdalom általában erős, lüktető jellegű, és leginkább a migrénre jellemző panaszok kísérik: fények vagy zajok iránti fokozott érzékenység, hányinger, esetleg hányás. A fájdalom legtöbbször pár órán át tart, de akár egy-két napig is elhúzódhat.

Elsősorban nagy erőkifejtéssel járó, tartós fizikai aktivitás váltja ki: több beteg figyelte meg, hogy a szokásos sporttevékenység esetén nem jelentkezik fejfájás, de ha a határaikat feszegetik, akkor számítani kell rá. A fájdalom a szokásos fájdalomcsillapítókra változó mértékben reagál.

Abban az esetben, ha a fejfájás rendszeresen, visszatérő jelleggel megjelenik, érdemes szakorvossal konzultálni, mert a fő cél a fájdalom megelőzése, amely akár gyógyszeres kezelést is igényelhet. 

A szexuális aktivitáshoz társuló fejfájás

Ritkán fordul elő, hogy egy fejfájás jókor érkezik, de ha azt a fejfájást keressük, ami a legalkalmatlanabb pillanatban lép fel, akkor az a legtöbbek szerint a szexuális aktivitáshoz társul. Ezt a lakosság kb. 1 százaléka éli át élete során: a férfiak körében gyakoribb. A fájdalom legtöbbször az orgazmus pillanatában lép fel, erős, megsemmisítő, gyakran agyvérzésre emlékeztet.

A heves fájdalom legtöbbször 10-15 percen belül enyhül, de enyhébb formában akár egy napon át is tarthat. A legtöbb esetben 40 éves kor körül kezdődik, több év aktív szexuális élet után. A fájdalom erőssége és hirtelen jelentkezése miatt nem egy beteg az önkéntes önmegtartóztatást választja, és az is előfordul, hogy ezáltal a fejfájás jelentős párkapcsolati nehézség forrása lesz. Bár nem mindenki beszél róla, ez a fejfájástípus gondos kivizsgálást igényel, mert az esetek egy részében súlyosabb betegséget jelez. 
 
Ahogy látjuk, a különböző okból bekövetkező fejfájások nem pusztán kellemetlenek, hanem súlyosabb betegségeket is jelezhetnek. Éppen ezért érdemes orvoshoz fordulni a tüneteinkkel. A Swiss Prémium Egészségközpont fejfájás-ambulanciáján kiváló felkészültségű és empatikus szakemberek segítenek a fejfájások kivizsgálásában és kezelésében.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...