Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-03-18

Az egész családnak jót tesz – Mozogjunk együtt a kutyánkkal!

Az egész családnak jót tesz – Mozogjunk együtt a kutyánkkal!

Több ezer edzésprogram, könyv, videó szól a mozgásról, de alig találni olyat, ami a kutyánkkal együtt való rendszeres testedzésre fókuszál, pedig ez nagyszerű program az ebnek és gazdájának. Hogyan vonjuk be kedvencünket a saját edzésprogramunkba úgy, hogy mindketten jól érezzük magunkat közben?

Ebben a pandémiás időszakban a kutyasétáltatás és kisállatunkkal foglalkozás különösen jó program lehet. Olyan, ami az egész családnak jót tesz, amibe bevonhatjuk a gyermekeinket, hiszen például egy kutyás labdázásban ők is aktívan részt vehetnek, és jólesően elfáradhatnak. A tavasz érkeztével amúgy is egyre könnyebb kimozdulni, és a szabad levegőn időt tölteni, kirándulni.
 
Amilyen a gazda, olyan a kutyája

Cesar Millan népszerű kutyaszakértő tapasztalatai szerint az emberek az egészséges életmód tekintetében hajlamosak úgy viselkedni a kutyájukkal, mint saját magukkal. Kevesen gondolják végig, de kisállatunk egészsége szorosan összefügg sajátunkkal. Például, ha valaki hajlamos többet enni a kelleténél, akkor a kutyáját is állandóan jutalomfalatokkal kényezteti. Ha nem szoktunk sétálni vagy edzeni, akkor nagy a valószínűsége, hogy kutyánkat is legfeljebb pisilni visszük le.

Mivel a kutya az egyik legalkalmazkodóbb állat, ezért könnyedén igazodik az ember életmódjához, ugyanakkor a természetes ösztöneinek megfelelő bánásmód elengedhetetlen mentális és fizikai állapotuk karbantartásához (ismerjük meg kutyánk mozgásigényét, jellemzőit, csak olyan állatot válasszunk magunk mellé, amelynek igényei összeegyeztethetők az életmódunkkal.).

Az is megfigyelhető, hogy a kisállatok ugyanazokat a betegségeket produkálják, mint az emberek – cukorbetegség, rák, szívbetegségek –, amik szabadon élő rokonaiknál, a farkasoknál csak igen ritkán fordulnak elő. Így tehát létfontosságú, hogy ők is a megfelelő táplálékot kapják, emellett pedig mozogjanak jó sokat, hogy hosszú ideig egészségesek maradhassanak.
 
Vonjuk be a kutyánkat is a saját edzésünkbe!

Cesar szerint a rendszeres séta vagy futás – a rendszeres testmozgás előnyei mellett – szorosabb köteléket épít ki a kutya és gazdája között. Kondíciónktól függően fussunk vagy sétáljunk a kutyánkkal! A változatosabb edzés kedvéért az aktívabb fajtákkal görkorizhatunk vagy biciklizhetünk is. A rendszeres edzés azt jelenti, hogy naponta legalább fél órát mozgunk, de ideális esetben akár két-három órát is kinn maradhatunk velük. Ha a saját erőnlétünk még nem az igazi, akkor a séták alatt keressünk kutyafuttatót, ahol labdát dobálva további mozgást biztosítunk nekik. Persze a cél az, hogy mindketten jó formába kerüljünk.
 
Találjuk meg a megfelelő edzésprogramot!

Ideális esetben olyan kutyát választottunk magunknak, amelyiknek az energiaszintje megegyezik a sajátunkkal. Ezt onnan tudjuk, hogy ebünk nem nyaggat folyton azzal, hogy foglalkozzunk vele, hiszen a közös edzések során megkapta a számára szükséges mozgásmennyiséget.

Egy agár, vizsla vagy amerikai staffordshire terrier például több mint egy óra intenzív mozgást igényel naponta, így az ilyen típusú ebeket érdemes naponta négyszer sétáltatni (legalább két hosszabb séta szükséges az egészségügyi sétán felül), vagy kutyafuttatóban, nagy kertben labdát dobálni neki a sétán felül. 

Jó ötletnek bizonyulhat olyan netes csoportokhoz csatlakozni, ahol hasonszőrű ismerőseinktől saját tapasztalataikon alapuló, hasznos tanácsokat kaphatunk a kutyával való futásról. A közös edzésekről fotókat posztolni, lájkokat gyűjteni pedig motiváló is lehet. 

Minden kutya más és más, de a legaktívabb fajta az agár, amely 70 km/h sebességgel is tud futni. A rodéziai ridgeback, a vizsla és a dobermann szintén gyors, ezért sok mozgásra, futásra van szükségük. Tehát ha ilyen kutyánk van, jobb, ha sürgősen nekiállunk futni! Ezek a jószágok ideális edzéspartnerek lehetnek terep-, maratonfutóknak és triatlonosoknak is.

Mielőtt azonban nekiállunk kutyánkkal edzésprogramot összeállítani, kérdezzük meg az állatorvost is, mert nem minden kutya testfelépítésének hasznos az, amit mi annak gondolunk (a hosszúra nyúlt tacskók gerince például sérülékeny, bizonyos mozgásfajták nem javasoltak nekik.)

Természetesen azelőtt, hogy megterhelnénk a szervezetünket, főleg ha már évek óta nem sportoltunk, nekünk is érdemes kivizsgáltatni magunkat, például a Medicina Egészségközpontban. Az itt igénybe vehető szolgáltatások elsősorban a megelőzést, az egészségmegőrzést szolgálják. Tizennégyféle szűrővizsgálattal és preventív tanácsadással várják azokat, akiknek fontos önmaguk és szeretteik egészsége.
 
A kutya a legjobb edző

Alakítsunk ki napi rutint a kutyánkkal: próbáljuk mindennap ugyanabban az időben sétálni vinni. A reggeli séta ideális, mert ilyenkor a kutya le tudja vezetni azt a sok felesleges energiát, ami az éjszaka alatt összegyűlt benne, és nekünk is tökéletes napindítónak bizonyulhat. Ráadásul ilyenkor már biztosan letudjuk a napi egy edzést, és kevésbé leszünk hajlamosak elúszni az idővel, vagy fáradtságra hivatkozva elfelejteni az egészet.

Egy idő után biztosak lehetünk abban, hogy kutyánk ki fogja követelni magának a sétát a megszokott időben, és addig nem hagy minket békén, amíg el nem indulunk vele. Ez kifejezetten jól jön akkor, amikor a kiadós reggeli edzés után otthon hagyjuk a kutyát a lakásban, hiszen ebben az esetben egészen biztosan végigalussza a napot, és nem szed szét semmit. 

Soha ne feledjünk, hogy mivel a kutyánk alkalmazkodik hozzánk, mindig tökéletes képet mutat életmódbeli szokásainkról. Így a lusta és túlsúlyos, de a mozgékony és jó formában lévő kutya is enged következtetni gazdája egészségi állapotára.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...