Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-03-25

Hogyan mérjük az optimális súlyt? – Mi a testtömegösszetétel-analízis?

Hogyan mérjük az optimális súlyt? – Mi a testtömegösszetétel-analízis?

Bár egész évben igyekszünk figyelni a testsúlyunkra, tavasszal talán még inkább előtérbe kerül a pluszkilók kérdése. Ha súlyproblémákkal küzdünk, és szeretnénk magunknak összeállítani egy személyre szabott edzéstervet, illetve életmódprogramot, próbáljuk ki a testtömegösszetétel-analízist!


Nincs annál frusztrálóbb, mint amikor igyekszünk mindent megtenni az optimális testsúlyért, de sehogy sem akarnak lemenni azok a fránya kilók. Ha sportolunk, de nem fejlődik megfelelően az izomzatunk, nem jönnek a sporteredmények, akkor könnyen elveszítjük a motivációnkat a mozgásra is. 

A testtömeg-összetétel pontos analízise segít megérteni, hogy mi történik a testünkön belül. Az adatok kilogrammban és százalékban nyújtanak képet a testzsírról, az izomtömegről, a teljes testvíz mennyiségéről és ezen adatokon keresztül az egészségi és fittségi állapotunkról. 
Ezen értékek ismerete segíthet a súlyproblémák megoldásában, a személyre szabott edzésterv és életmódprogram kialakításában. Az edzést végző motivációja és mozgásprogramjának hatékonysága növelhető, ha edzése során nyomon tudja követni teste zsír- és izomtömegének alakulását.

Mi az, amit a Balance Mozgásközpontban mérnek?

A test zsírtartalma:

Az egészséges test egyik legfontosabb mutatója. Egy fogyókúránál hiába mennek lefelé a kilók, ha a testzsírszázalékunk nő. Ebben az esetben a szobamérlegen mutatott kilogrammok csökkenése csak az izomtömeg veszteségének mutatója lesz.

Természetesen a test zsírtartalmára nem csak, mint ellenségre kell gondolni. Számos fontos funkciója van, például védi a belső szerveket, részt vesz a test hőmérsékletének szabályozásában, és tárolja a vitaminokat. Ezért célként az egészséges szintre csökkentését kell kitűznünk magunk elé, nem pedig a teljes eltüntetését.

Optimális esetben férfiaknál 13–24, nők esetén 22–31 százalék.

Sportolóknál az American College of Sport Medicine ajánlása szerint az optimális testzsírarány férfiaknál: 11–17, nőknél 19-22 százalék. A 3 százalék alatti érték férfiaknál, illetve a 11 százalék alatti nőknél ugyanúgy egészségtelen, mint a 20, illetve 30 százalék feletti.
 
Izomtömeg:

Az izomzat a test súlyának akár 40 százalékát is kiteheti, sportolóknál azonban az 50 százalékot is elérheti. Feladata a test mozgatása, a szervek működtetése, a szövetek, a csontok védelme.

A rendszeres mozgás elengedhetetlen az izomtömegünk megtartásához. Ezen mérés segítségével megfigyelhetjük, hogy a választott mozgásformánk mennyisége és intenzitása megfelel-e kitűzött céljaink eléréséhez, legyen az élsport vagy fogyókúra.
 
A test folyadéktartalma:

Testtömegünk kétharmadát szervezetünk víztartalma teszi ki. A víz fontos szerepet játszik szervezetünk működésében: tápanyagokat szállít a sejtekhez, eltávolítja a felesleges anyagcseretermékeket, szerepet játszik az optimális fizikai és szellemi teljesítmény fenntartásában.

Egy újszülött 72, egy felnőtt 60, egy idős szervezet pedig 50 százalékban tartalmaz vizet. Egy férfi testének folyadéktartalma néhány százalékkal magasabb. Ezen értékek a következőképpen oszlanak meg: 2/3 rész sejteken belül (ICW), 1/3-a sejteken kívül (ECW), vér és nyirokfolyadék formájában található meg.
 
Testtömegindex (BMI – Body Mass Index)

Ez egy statisztikai mérőszám, amely a testtömeget veti össze a testmagassággal.

Nem a tényleges testzsírszázalékunkat mutatja, de segítséget nyújt az elhízás mértékének és egészségre gyakorolt hatásának meghatározásában.

A határértékek függnek az életkortól, nemtől és aktivitási szinttől. Ezért az értékeket mindig egyénre mérten kell vizsgálni, az általános táblázatok csak az iránymutatásban segítenek.
 
Visceralis zsír – hasüregi zsír

A visceralis zsír a hasüregünkben található létfontosságú szerveket veszi körül és aktív szerepet játszik az anyagcserében, a szervek védelmében, de túlzott mennyiségben egészségügyi gondot is okozhat.

A megnövekedett hasüregi zsír mennyisége kockázati tényezőt jelent a szív- és érrendszeri betegségekben (magas vérnyomás, trombózis, stroke), a 2-es típusú cukorbetegségben, valamint okozhatja a vastagbél és az artériák falának gyulladását.

A testsúly csökkenésével és a megfelelő étrend kialakításával csökkenteni tudjuk ennek a rejtett zsírtartaléknak a mennyiségét. Azonban a fogyókúránkat nagy körültekintéssel végezzük, hogy az eredményeink tartósak maradjanak. David Haslam belgyógyász professzor, Nagy-Britannia elhízás elleni országos fórumának elnöke a következőkre hívja fel a figyelmet: „A leadott súlyt újra és újra felszedjük, ráadásul a visszahízott zsír egy része visceralis zsírként rakódik le.” Ne fogyókúrát válasszunk tehát, hanem új, egészséges életmódot!
 
Az alapanyagcsere energiaigénye (BMR)

Az alapanyagcsere azt az energiamennyiséget mutatja meg, amelyet a szervezet nyugalmi állapotban, egy nap alatt felhasznál az életfunkciók (légzés, keringés, testhőmérséklet, emésztés, kiválasztás) fenntartásához.

Több tényező is befolyásolja az alapanyagcsere energiaigényét, például a kor, a nem, a zsírmentes testtömeg, a magasság, az edzési szokások, a testhőmérséklet (lázas állapot), az alvás, a hormonális változások.

Ez az érték nagy jó útmutató az egyénre szabott edzésterv és a diétás módszer kiválasztásában.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...