Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-04-13

Az okostelefonok átka: az SMS-nyak

Az okostelefonok átka: az SMS-nyak

Az okoseszközök felhasználóinak száma folyamatosan növekedett az elmúlt évtizedben, és ezzel arányosan nőtt az SMS-nyak jelenség előfordulása. Vajon mit takar ez a kifejezés, és hogyan előzhetjük meg a problémát?


A Text Neck, magyarul az SMS-nyak a modern kor jelensége, az okostelefonok kedvezőtlen testhelyzetben való használata miatt kialakult nyaki fájdalmat fejezzük ki vele. Ezt a helyzetet a szakirodalom Turtle Necknek, azaz teknősnyaktesttartásnak is nevezi.
 
Túl sokat mobilozunk

Napjainkban alig akad olyan ismerősünk, akinek ne lenne mobiltelefonja. A felmérések szerint minden korosztályra jellemző a használat, de a fiatalok egyre többet nyomogatják az okoseszközüket.

Főként az internetes videók megtekintésére, a közösségi médiában való jelenlétre, játékokra és egyéb napi tevékenységre, míg a felnőttek sokkal inkább a munkájuk végzéséhez használják a mobilt. 

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban a 14–18 évesek 87, míg Nagy-Britanniában a 12–15 évesek 79 százalékának van okostelefonja, és rendszeresen használják is a készüléket.

Miért alakul ki?

A mobiltelefon használata közben a nyak előrebillentése közvetlen hatással van a gerincoszlopra. A nyakra ható erők arányosan nőnek, minél jobban döntjük a fejünket. A fejünk 15 fokos előredöntésekor körülbelül 12 kilogrammnak megfelelő nyomás nehezedik a nyaki gerincszakaszra. A terhelés 30 foknál 18, 45 foknál 22, 60 foknál pedig 27 kg nyomásnak felel meg. 

Leggyakoribb tünetei

Merev nyak: a nyak mozgásának nehézsége, főként a hosszas nyugalom után próbált mozgás nehézkes, fájdalmas.

Fájdalom: előfordulhat egy pontban jelentkező vagy kiterjedt fájdalom, általában a nyak alsóbb szakaszán. Jellemzően tompa, de előfordulhat éles, szúró fájdalom is.

Sugárzó fájdalom: gyakran a karokba, vállba sugárzó fájdalom.

Izomgyengeség: a trapézizom, a rombuszizmok és a váll kirotátorizmainak gyengesége jelentkezhet.

Fejfájás: a tarkó alatti izmok feszülése generálhat fejfájást.
 
Ezen gyakori tünetek mellett előfordulhat

fokozott háti görbület,
ízületi gyulladás,
csigolyadegeneráció,
porckorong-kompresszió,
izomgyengülés,
a tüdő kapacitásának csökkenése.
 
Kezelési lehetőségek

Ha Text Neckről van szó, a kulcs a megelőzés. Az okostelefonok és más egyéb kézi eszközök használata közben szem előtt kell tartani a következőket:

Kerüljük a túlzott mobiltelefon-használatot, és ha muszáj okoseszközön dolgoznunk, szakítsuk meg a munkát többször, tartsunk gyakori szüneteket.

Igyekezzünk elkerülni a hosszan tartó statikus testtartást.

A készüléket próbáljuk úgy tartani, hogy csökkentsük a fej és a nyak előrebillentett helyzetét. Ehelyett inkább a készüléket emeljük a szemünk magasságába.

Kerüljük a nehezebb készülékek hosszasan egy kézben tartását.
 
"Amennyiben kialakult nálunk ez a tünetegyüttes, ízületi lágyrész-mobilizációval, triggerpont-terápiával és egyéb manuális technikákkal csökkenthetjük a fájdalmat. Otthon is végezhető tornagyakorlatokkal pedig fenntarthatjuk a fájdalom nélküli állapotot" – mondják a Katonrehab szakértői.
 
Egy másik veszély

Az okoseszközökkel kapcsolatos vizsgálatok során felmerült még egy fogalom, az SMS Thumb, azaz az SMS-hüvelykujj. A számítógép billentyűzetének használatával ellentétben a telefonon való gépelés közben kizárólag a hüvelykujjainkat használjuk. Ez sem veszélytelen, hiszen ezek a hosszas, ismétlődő mozgások a hüvelykujj ízületét körbevevő izmok túlerőltetését, az inak gyulladását okozhatják.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...