Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-04-20

Stresszkezelés a várandósság alatt

Stresszkezelés a várandósság alatt

Manapság nemcsak a férfiakra, hanem a nőkre – gyermekek és várandósság nélkül – is nagy nyomás nehezedik a mindennapokban, akár a munka, akár a magánélet területén. Miközben életünk természetes velejárójaként tekintünk a családalapításra, ezáltal a terhességre, a kismamák mégis túl nagy kihívásként, stresszként élhetik meg ezt az időszakot. 


A várandósság kezdetén érdemes elgondolkodni és minél előbb változtatni a stresszes életmódon, ugyanis ez nemcsak a kismamára lehet rossz hatással, de a fejlődő magzat számára is maradandó károsodást okozhat. 

Mit okoz a stressz szervezetünkben? 

A kutatások bebizonyították, hogy a koraszülésnek, valamint a csecsemő alacsony születési súlyának okai között elsődlegesen a kismama terhesség alatt folytatott egészségtelen életmódja állhat (például a dohányzás). Továbbá a stressz és a szorongás – akár a munkahely, a születendő gyermek egészsége vagy családi gondok miatt – is okozhat problémát a várandósok és gyermekeik számára.

• Ha egy kismama gyakran stresszel, gyorsabb lesz a szívverése és magasabb lesz a vérnyomása, ezáltal nem jut elég vér, tápanyag és oxigén a magzathoz, ami terhességi toxémiához, görcsökhöz vagy akár a korai szülés megindulásához is vezethet. A koraszülött gyermekeknek fejlődési zavarai lehetnek, továbbá jellemző, hogy gyakrabban betegszenek meg, többet sírnak, valamint később magas vérnyomás és fiatalkori cukorbetegség is kialakulhat náluk.

A stressz a terhes kismamáknál a kortizolszintet is megemeli, amely a magzat fejlődésére is kedvezőtlenül hathat, továbbá a megszületett gyermekeknél előfordulhat autoimmun betegségek kialakulása vagy hiperaktivitás. 
 
Amint látjuk, nem érdemes kockáztatni saját és születendő gyermekünk egészségét, ezért a stresszfaktorok számát a lehető legalacsonyabbra érdemes csökkenteni, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott kismamaként egészséges gyermeket hozhassunk világra. 

Zalai Noémi, a Villa Medicina dietetikusának tanácsai a mindennapos stressz csökkentésére

Változtatás:
Amennyiben stresszes a munkánk, érdemes még időben váltani, vagy a terhesség minél koraibb szakaszában CSED-re menni. 

Jóga, mozgás:
A sportolást egyébként is fontos beépíteni a mindennapjainkba, hogy kiegyensúlyozottak és szellemileg is frissek lehessünk, azonban a terhesség idején borúsabb napjainkon különösen fontos, hogy a rossz gondolatainkat különböző programokkal elűzzük és boldogan várhassuk gyermekünk világra érkezését. Számos kismamajóga és egyéb, kismamáknak szóló torna- és sportprogram is található az interneten, illetve sok oktató tart online magánórákat a jelenlegi járványveszély idején.

Séta:
Ha szeretünk a természetben lenni, akkor ebben az időszakban is érdemes naponta sétát tenni parkokban, erdőben, hogy a friss levegő elüldözhesse rossz gondolatainkat, szorongásainkat. 

Aromák és illóolajok:
Egészségünkre kedvező, valamint stresszcsökkentő hatásuk miatt ajánlottak a különböző aromák és illóolajok is akár fürdővízbe, vagy gyertya formájában, például a narancsvirág, a kamilla, a rózsa vagy a levendula. Bár alapvetően jótékony hatásúak a szervezetünkre ezek a gyógynövények és illóolajok, kezelőorvosunk ajánlásával érdemes elkezdeni használni őket.

Gyógyteák: 
Nyugtató hatásuk miatt a különböző gyógyteák segítenek a stressz csökkentésében. Ilyen például a levendula, a citromfű, a kamilla, a hársfa.

Bach-virágterápia:
A várandósság alatt előforduló szorongás miatt kipróbálhatjuk a Bach-virágterápiát is, ugyanis például a vörös vadgesztenye segít az ijesztő gondolatok elűzésében, a dió pedig segít megbirkózni a különböző kihívásokkal. A Bach-terápia helyes alkalmazásához érdemes felkeresnünk egy természetgyógyászt.

Nyugtató színek alkalmazása:
Ha sokat stresszelünk, érdemes figyelni a ruházatunk színére is, ugyanis míg a piros színtől ingerültebbé válhatunk, addig a zöld, valamint a kék ruhák nyugtató hatásúak.

Táplálkozás:
Fontos, hogy várandósság alatt változatosan, egészségesen és rendszeresen táplálkozzunk, illetve a magzat egészséges fejlődése érdekében is megfelelő vitamin- és ásványianyag-mennyiséget vigyünk be szervezetünkbe. Stresszes helyzetekben sokszor az első ötlet, hogy elkezdünk enni, ezzel terelve el a rossz gondolatainkat. Törekedjünk arra, hogy a terhességünk alatt alacsony glikémiás indexű ételeket, lassabban felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk, kerüljük a cukros ételeket, ugyanis így a vércukorszintünk és a hangulatunk sem ingadozik, továbbá terhességi cukorbetegség sem fenyeget.

Étcsokoládé:
Boldogsághormonjának köszönhetően a szerotonin növelésében nyújt segítséget, amely szintén csökkentheti a stresszt. Természetesen csak a 60 százaléknál magasabb kakaótartalmú étcsokoládék számítanak ide, és fontos, hogy csak napi 1-2 kockát engedjünk meg magunknak, ezzel is ügyelve egészségünkre.

Vitaminok:
Várandósként - különösen, ha stresszes helyzeteknek vagyunk kitéve - még nagyobb figyelmet kell fordítani a megfelelő mennyiségű vitaminok és ásványi anyagok bevitelére (kalcium, magnézium, folsav, A-, B-, C-, E-vitamin, cink). Helyes táplálkozással, valamint megfelelő táplálékkiegészítők szedésével sokat tehetünk saját és születendő gyermekünk egészséges fejlődése érdekében.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...