Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-04-27

Az anyajegyek szűrése életet menthet!

Az anyajegyek szűrése életet menthet!

Természetes, hogy nehéz időszakban mindannyian a koronavírussal kapcsolatos hírekre vagyunk „kiélezve”. Ugyanakkor nem szabad elfeledkeznünk azokról a lehetőségekről, amelyekkel az egészségünket más bajoktól megvédhetjük. Tavasszal, amikor több napfény kezdi érni a bőrünket, érdemes bőrgyógyászati szűrővizsgálatra jelentkezni. 


A melanóma előfordulási gyakorisága világszerte évről évre növekszik az UV-sugárzásnak való szinte folyamatos kitettségünk, valamint a bőrgyógyászati vizsgálatok növekvő száma miatt. Egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy trópusi-szubtrópusi területen nyaralhassanak, illetve a téli pihenésre is sokan választják a meleg, napsütötte helyeket. Emellett a síelés, a hegyek közötti téli túrázás során napos időben a hófedte tájakon szintén erős UV-sugárzást mérhetünk, amely kedvezőtlen hatással van, elsősorban az arcbőrünkre.

Negyedévente fontos az önvizsgálat is

„Kifejezetten fontosnak tartom, hogy a szabálytalanságot mutató anyajegyeket időben felismerjük és eltávolítsuk, ezért évente a bőrgyógyászati szűrés, negyedévente az önvizsgálat elengedhetetlen bőrünk és egész szervezetünk egészségének megóvása szempontjából” – javasolja dr. Fazekas László bőrgyógyász, a Swiss Prémium Egészségközpont szakorvosa.

A fél centimétert meghaladó méret, a sötét színezet, a szabálytalan alak, az erős viszketés, illetve a változások gyors alakulása (hirtelen kiemelkedés, növekedés, színi vagy alaki eltérés) saját magunk negyedévente való átnézésével (nehezen látható helyeken egy családtagunk segítségével) időben észrevehető lehet. Ezáltal egy később gondozást igénylő melanómának is elejét vehetjük, annak korai stádiumában történő felismerésével.

A bőrgyógyászati szűrővizsgálat fiatal felnőttkortól ajánlott

Az, hogy időben orvoshoz fordulunk-e, minden daganatos vagy potenciálisan daganatos betegségnél kritikus. A megelőzéssel lehetünk a leghatékonyabbak egészségünk megtartásában (rendszeres aktív aerob sport, bőrünk SPF 50+ fényvédelme stb.). Amíg több belgyógyászati szűrővizsgálat rendszeressé válása életünk 40-es éveitől javasolt, addig a rendszeres bőrgyógyászati szűrés már fiatal felnőttkortól erősen ajánlott.

A félelmek és a vizsgálattal, illetve az eltávolítással járó apró kellemetlenségek nem szabad, hogy gátat szabjanak a bőrgyógyász felkeresésének, hiszen a lehetséges következmények nem említhetők egy lapon az előbb felsoroltakkal. A bőrgyógyászok minden esetben törekednek a minimális, az ép bőrben történő szükséges legkisebb kimetszésre, a helyi, finom injekciós érzéstelenítés néhány másodperces kellemetlensége után már nem érez semmilyen fájdalmat a páciens a műtéti területen. Területtől függően 2-3 héttel később jön a varratszedés, amelynek idejére az elsődleges sebgyógyulási szakasz nagyrészt már le is zajlik.

Fontos a bizalmi orvos-beteg kapcsolat

Természetesen kiemelten fontos, hogy egy bizalmi orvos-beteg kapcsolat alakuljon ki, ezáltal lehetőség szerint csak a valóban rizikóval járó anyajegyeket és a melanómákat távolítsuk el, hiszen az orvosi munka egyik alapmondata a „ne árts elve”, vagyis a pácienseket a felesleges hegek, illetve a túlzott félelem kialakulásától egy jó orvosnak szintén meg kell tudnia védeni, ezáltal közösen kialakíthatnak egy egészségtudatos, a tüneteket komolyan vevő, de egyensúlyban lévő megelőző hozzáállást.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...