Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-05-04

Napozásról pro és kontra

Napozásról pro és kontra

A hosszú tél után mindannyian áhítozunk a melengető napfényre, ám mostanában már nem merünk teljes nyugalommal kifeküdni a napra, annyi rosszat hallunk egészségkárosító hatásairól. Mit tegyünk, mit ne tegyünk, mi az igazság ezzel kapcsolatban?


Az vitathatatlan, hogy a körültekintő napozás jó hatással van a szervezetre, hiszen elősegíti a D-vitamin és az örömhormonnak is nevezett endorfin képződését, támogatja az immunrendszer működését, felpörgeti az anyagcserét, szépíti a problémás bőrt. Ám mint sok esetben, itt is az arany középút a helyes, hiszen a túlzásba vitt napozás, a leégés ártalmas lehet bőrünkre és hosszú távon az egészségünkre is. 
 
Néhány tanács napimádóknak

Már május végén, június elején erős lehet az UV-sugárzás, ezért 11 és 15 óra között tartózkodjunk a napozástól. Árnyékban is lehet barnulni, így ott sem szabad elfeledkeznünk a megfelelő fényvédelemről. 

Óvatosnak kell lennünk, különösen a gyermekek napra engedésével, hiszen az ő bőrük sokkal érzékenyebb. A napvédő spray-k számukra nagyon hasznosak, hiszen strandolásnál ők sokszor szaladgálnak be a vízbe, így ha lemosódik a készítmény, a permetet könnyen fújhatjuk újra. 

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy felhős időben ugyanúgy törődnünk kell a fényvédelemmel, mintha szikrázóan sütne a nap. 

Ha magas hegyek között vagy vízparton töltjük az időt, akkor szintén gondoljunk arra, hogy felerősödik az UV-ártalom.

A szemünk védelméről se feledkezzünk meg erős napfényben, a jó minőségű napszemüvegen nem érdemes spórolni.

Nézzük meg, milyen újdonságok találhatók a napozószerek piacán, hiszen jól jöhet a fejlesztés itt is. Ha például eddig sajnáltuk, hogy a naptejet csak a testünkre kenhetjük, most már vásárolhatunk olyan terméket, amely az arc és a szemkörnyék érzékeny bőrére is alkalmazható.

Évente érdemes elmenni melanomaszűrésre, amit például az Istenhegyi Klinikán végeznek. Ennek a szűrővizsgálatnak egyik fő célja, hogy időben felismerjék a bőrnek azokat az elváltozásait, amelyekből később melanoma alakulhat ki. Emellett a különféle típusú bőrrákok jelenlétét is megbízhatóan azonosítják. 
 
Miért fontos a szűrővizsgálat?

A melanoma a bőrben található, fekete-barna festékanyagot termelő sejtek rosszindulatú daganata, a bőrrák pedig a bőr saját sejtjeinek rosszindulatú daganatait jelenti. A melanoma rendkívül rosszindulatú, és jellemzően korán képez áttétet. Ezért ennél a daganatfajtánál különösen fontos a korai felismerés!

A bőrrákok ezzel szemben viszonylag lassan növekszenek, és nem egyformán veszélyesek: a laphámból kialakuló típusokra például jellemző, hogy idővel nyirokcsomóáttéteket is adhatnak. A hosszútávú életkilátásokat legkevésbé veszélyeztető típus az alapsejtes bőrrák.

A rosszindulatú elváltozások ezzel a módszerrel már egészen korán és megbízhatóan kiszűrhetők. Ezek – korai stádiumban felfedezve – akár teljes mértékben gyógyíthatók. A melanomák esetén fontos, hogy nem a daganat felszíni, hanem a mélységi kiterjedése a lényeges. Ha a tumort egy milliméternél kisebb mélységnél sikerül eltávolítani, akkor elég lehet egy egyszerű kimetszés is, ami végleges gyógyuláshoz vezethet.

Milyen bőrelváltozásokból alakulhat ki melanoma?

Bár az anyajegyek nagyobb mennyiségben tartalmaznak fekete-barna festékanyagot termelő sejteket, a melanoma nemcsak ezekből, hanem a korábban épnek látszó bőrből is kiindulhat. Sőt, ez a gyakoribb eset: a melanomáknak körülbelül csak 30 százaléka alakul ki egy korábban már meglévő anyajegyből. Ebből következően minden olyan bőrelváltozásra oda kell figyelni, amely szokatlan viselkedést mutat.

Ha a bőr otthoni önvizsgálata során rövid időn belül – néhány hét leforgása alatt – jelentős változást tapasztalunk egy-egy bőrfelszíni képlet vagy anyajegy színében, felszínében, formájában, akkor tanácsos minél hamarabb felkeresnünk a szakrendelést.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...