Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-05-18

Migrén és egyéb fejfájások

Migrén és egyéb fejfájások

Csupán néhány százalékra tehetők azok, akiknek soha nem fáj a fejük, az emberek több mint 90 százaléka vett már be gyógyszert emiatt. Az elmúlt húsz évben ráadásul nőtt a migrénben szenvedők száma: az egyik legrosszabb fejfájástípus a lakosság 14 százalékát érinti. A migrén és más fejfájások nagy része jól kezelhető, ám vannak olyan esetek, amikor ez komolyabb betegséget jelez. 


A kivizsgálásukat és a kezelésüket nehezíti, hogy igen sok betegség jár fejfájással: ezeket két nagy csoportba lehet sorolni. 
 
Önálló és másodlagos fejfájások

Az egyikbe azok tartoznak, amelyek valamilyen egyéb betegség, például melléküreg-gyulladás, agyvérzés vagy agydaganat következtében alakulnak ki: ezek az ún. másodlagos fejfájások. 
A másik az önálló fejfájások csoportja: ebben az esetben a fájdalomérző rendszer működése változik meg, és ez vezet visszatérő fájásokhoz.

Az önálló fejfájások leggyakoribb képviselője a tenziós, a második a migrén. A nyomó, szorító érzéssel járó tenziós fejfájás jellemzően enyhe vagy mérsékelt, többnyire tarkótáji fájdalommal jár. A migrént erősebb, általában féloldali, lüktető vagy görcsös fájdalom jelzi, amelyhez kellemetlen kísérő tünetek társulnak: hányinger, hányás, fény- vagy zajérzékenység. Az elmúlt években nőtt a migrénben szenvedők száma: míg két évtizeddel ezelőtt a lakosságon belül mintegy 10 százalék volt az arányuk, jelenleg már 14. Ez azonban részben a kifinomultabb diagnosztikai eljárásoknak is köszönhető. 

A fejfájások kezelésének módjai

A kezelés két fő lehetősége a fájdalomcsillapítás és a megelőzés. Ritkább, de erősebb fájásnál elegendő a csillapítása, míg gyakoribb panaszok esetén nagyon fontos a fejfájás megelőzésére is törekedni. 

A fájdalomcsillapításra a mindenki által ismert készítményeken túl migrén esetén egy speciális gyógyszercsoport, a triptánok alkalmazása célszerű. 

A tenziós fejfájás és a migrén megelőzésében segít a rendszeres napirend betartása. A rendszertelen étkezés, a kevés vagy nem minőségi alvás, a túl magas stressz, illetve a mozgásszegény életmód is hozzájárulhat gyakoribb fejfájás kialakulásához. 

Tévhit, hogy szigorú diéta segítheti a tünetek enyhítését, de tény, hogy egyes élelmiszerek – például a csokoládé, a szeszes italok, az olajos magvak – okozhatnak fejfájást, tehát aki kapcsolatot talál valamilyen étel vagy ital fogyasztása és a fejfájása között, annak érdemes azt kiiktatnia az étrendjéből. 

Fontos, hogy a fájdalomcsillapítók gyakori szedése a migrén gyakoribbá válásához vezethet (hazánkban 200-300 ezer embernek van ún. fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájása), ezért fontos, hogy a gyakoribb migrénben szenvedők idejében eljussanak egy fejfájás-ambulanciára, ahol megfelelő képzettségű szakemberektől kaphatnak segítséget. 
 
Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Bár a fejfájás a legtöbb esetben kellemetlen ésveszélytelen, de akár súlyos betegség hírnöke is lehet. Orvoshoz fordulni akkor kell vele, ha új keletű tünetként vagy a korábbinál többször jelentkezik, esetleg ha olyan erős, hogy szinte semmilyen tevékenységet nem tud végezni az érintett.

Azonnali, akár sürgősségi beavatkozást is igényelhet a hirtelen fellépő, rendkívül erős, ütésszerű tarkótáji fejfájás vagy az, ha a fájdalomhoz egyéb jelenség, például féloldali gyengeség, beszédzavar¸látászavar, esetleg eszméletvesztés társul.

Ha nem áll fenn sürgős beavatkozást igénylő panasz, akkor a fejfájás kivizsgálását a neurológus, illetve a speciális jártasságú szakembereket foglalkoztató fejfájás-ambulancia segítségével érdemes elvégeztetni.
 
Megnyílt az Akut Migrén és Fejfájás Centrum

A Swiss Medical Services fejfájáscentruma Magyarország első magánegészségügyben működő fejfájásközpontja, ahol nemzetközileg is elismert szakemberek foglalkoznak a fájáskórképek kivizsgálásával és kezelésével.

A Swiss Prémium Egészségközpontokban áprilistól új szolgáltatással várják a fejfájásban szenvedőket: Budapesten elsőként megnyitották az Akut Migrén és Fejfájás Centrumot, amely a szokásos gyógyszeres kezelésekre nem reagáló fájások azonnali kezelését kínálja.
 
Kiknek javasolják a kezelést?

Elsősorban azoknak, akiknek a már korábban is előforduló (migrénes vagy egyéb) fejfájása erősebb, és az eddig bevett gyógyszerekre nem reagált. Ha a fejfájás erős, és a kísérő tünetek (például hányinger) miatt nem is tudott bevenni gyógyszert, szintén érdemes hozzájuk fordulnia.

Aki korábban nem volt fejfájós, és a fejfájása hirtelen, ütésszerűen kezdődött (azaz egyik pillanatról a másikra alakult ki erős fejfájása), felmerül az ún. pókhálóhártya alatti vérzés lehetősége. Ebben az esetben a területileg illetékes kórház azonnali felkeresése javasolt.

Akinek a fejfájása már hosszabb ideje (hetek, hónapok, vagy akár évek óta) panaszt okoz, és jelenleg nincs erős fájdalma, de szeretne a fejfájások kivizsgálásával, kezelésével kapcsolatban segítséget kapni, az a Fejfájás Ambulanciára kérjen időpontot, ahol kellő idő áll rendelkezésre a részletes kikérdezéshez és vizsgálathoz, illetve a kezelési terv kialakításához.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...