Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-06-03

Az időben kezdett kezelés életet és tüdőt ment – Akut Covid Ambulancia nyílt

Az időben kezdett kezelés életet és tüdőt ment – Akut Covid Ambulancia nyílt

Bár már csökken a napi fertőzöttek és az elhunytak száma, még mindig nem árt óvatosnak lenni a koronavírus-járvány kapcsán. A Covid-beteget vizsgálni kell, nem lehet távkonzultálni, ismerték fel a Swiss Clinic szakemberei, és megnyitották az Akut Covid Ambulanciát, ahol járóbeteg-ellátás formájában kezelik a betegeket.


A járvány harmadik hullámában az otthoni Covid-kezelés, a házi vizittel megvalósított korai kezelés fontossága bebizonyosodott. A tapasztalatok szerint a fertőzöttek legtöbbször nem tudják utolérni háziorvosaikat, mivel ők az oltásszervezés miatt túlterheltek. Az orvosi ügyeletek a mentőkhöz irányítják a betegeket, de a mentőknek is rengeteg az elfoglaltságuk. Emiatt gyakran előfordul, hogy a beteg későn, súlyos állapotban kerül kórházba, és ez lehet az egyik oka a hazai magas halálozási aránynak.

Az említett okok és a fokozatosan növekvő Covid-betegszám miatt februárban járóbeteg-ellátást indítottak a Swiss Clinic Győri úti rendelőjében.

A szakemberek hittek abban, hogy a Covid-rendelés elindítása indokolt, de már az első 10-20 beteg kezelése is igazolta ezt a feltevést, hiszen a hozzájuk forduló páciensek ellátás nélkül vagy elégtelen ellátással érkeztek meg. Gyakran találkoztak súlyos vitamintúladagolás tüneteivel is.

Meg kell előzni a tüdőkárosodást

Nem csak a magas halálozási szám aggasztó, a túlélők közül sok súlyosan tüdőkárosodott beteget kell majd gondozásba venni, akiknek a károsodása olyan nagy, mintha tüdőműtét során kioperálták volna a fél tüdejüket. Ezenfelül több olyan beteg van, akik közepes fokban tüdőkárosodottak, és akiknél a fizikai munka vagy a sportolás során jelentkeznek majd komoly akadályok. Nehézlégzésük és krónikus fáradtságuk lesz. Ezt mindenképpen meg kell előzni!

Nem szabad, hogy a betegséget elkapók közül 100-ból 7-en maradandó tüdőkárosodottak legyenek. Nem szabad, hogy 100 emberből 1-2 meghaljon. Ezt elsősorban oltással és a fertőzöttek izolációjával lehet megvalósítani.

A második lépés, hogy igazolt Covid-betegség esetén azonnal elinduljon a páciensek megfelelő kezelése. Erre szolgál az Akut Covid Ambulancia és a napi 12 órában hívható sürgősségi számok, a +36 1 225 0566 és a +36 30 992 0387.

Végül, az állami rendszert kiegészítve, a Swiss Prémium Újbuda Egészségközpontban is elindult a rehabilitációs tüdőgyógytorna az utókezelendő páciensek számára. Elszenvedett tüdőkárosodásukból szakértő segítséggel épülhetnek fel.

Az említett utóhatások felismerése miatt, a helyes rehabilitáció kialakítása érdekében, létrehozták a Post Covid-szűrőcsomagot is, amelynek tartalma labor- és mellkasi RTG-vizsgálat, illetve a belgyógyásszal való konzultáció során kialakított, személyre szabott rehabilitációs terv, és amennyiben szükséges, további – legtöbbször kardiológiai vagy pulmonológiai – kivizsgálások javaslata.

Sikeres kezelések

A Covid Ambulancia és a házi vizitek sikerességét bizonyítják a februári és márciusi eredmények, amelyek alapján 300 elindított kezelésből mindössze nyolcan kerültek kórházba. Eddig a Swiss Clinic orvosai szakmai helytállása és az időbeni kezelés eredményeképpen egyetlen hozzájuk forduló beteg sem halt meg.

Az időben kezdett kezelés életet és tüdőt ment. Így tízszer jobb eredményt tudtak elérni, mint a hosszasabb várakozás után későn megkezdett, akkor viszont hősiesen végigvitt és drága kórházi kezeléssel. Természetesen az oltásokkal százszor jobb eredményt lehetne elérni, ráadásul még olcsóbban, tehát az oltás a fő csapásirány a betegség legyőzésében.

Mikor forduljon az ambulancia orvosaihoz? 

Minél előbb, ha bebizonyosodik, hogy Covid-pozitív vagy tünetei vannak. Ne várja meg, amíg a tünetei súlyossá válnak!

Jellemző tünetek: hőemelkedés vagy láz, köhögés vagy nehézlégzés, a szaglás elvesztése, hasmenés, fejfájás, torokfájás, izomfájdalom és a mellkas szúró fájdalma. A teszttel még meg nem megerősített eseteket az orvosi vizsgálat során azonnal tesztelik és elindítják a megfelelő kezelést.

Ezenfelül ha a betegség vagy a kezelés kezdete utáni 5. és 15. nap között bármikor hirtelen visszajön a láza, köhögni, fulladni kezd vagy igen gyengévé válik. Ha nem biztos a kezelés sikerességében, szintén forduljon az Akut Covid Ambulancia orvosaihoz. Amennyiben pulzoximéterrel való mérés során a szaturációja 95 százalék alá csökken, szintén orvoshoz kell menni vizsgálatra.

A betegség megelőzése érdekében mihamarabb oltassa be magát, a fertőzés biztosan rosszabb minden mellékhatásnál.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...