Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-06-17

Ne függjünk a közösségi médiától!

Ne függjünk a közösségi médiától!

Tanulmányok bizonyítják, hogy a közösségi média sokszor rossz hatással van a szellemi egészségre, sokaknak mégis nehéz lemondania erről az örömforrásról. A különböző közösségi oldalak folyamatos használata több problémát is okozhat, a személyes emberi kapcsolatok, a munka vagy az iskolai kötelezettségek elhanyagolása ronthatja az életminőségünket.


Ráadásul a túlzásba vitt közösségimédia-használat miatt felerősödhet az elkeseredettség, irigység, levertség, sikertelenség érzése, felléphet teljesítmény- és megfelelési kényszer, súlyosabb esetben pedig szorongás és depresszió is. Innen már csak egy lépés, hogy kialakuljon az ördögi kör: a felhasználó a rossz hangulat, szorongás miatt és a problémák, kudarcok elől hajlamos ismét a közösségi média világába menekülni.
 
Miért olyan jó ez nekünk?

A közösségi oldalak használatakor aktiválódnak az agy fontos, dopamint termelő területein működő neuronok és hasonló kémiai reakció indul be, mint kábítószer- és nikotinhasználat vagy szerencsejáték közben. Ennek következtében ezt az aktivitást pozitív megerősítéssel társítjuk, hiszen örömet, izgalmat érzünk, és egyfajta jutalmat kapunk, mindez folyamatos használatra készteti a függőségekre hajlamos személyeket. Ez az értesítésekből, illetve kedvelési és megosztási számokból álló jutalomrendszer az egyik kulcsfontosságú stimulánsa a legtöbb közösségi platformnak.

További sajátosság, hogy ezeken a platformokon magunk döntjük el, hogy milyen képet közvetítünk önmagunkról, megteremtve így az alapot a pozitív értékeléseknek vagy éppen az együttérző reakcióknak akkor, amikor ezekre szükségünk van.

A való életben ehhez képest jóval sokszínűbb információt kap rólunk környezetünk, beleértve jó és rossz tulajdonságainkat – mondta Palásti Flóra, a Budai Egészségközpont klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológusa.
 
Nem csak jutalmaz, büntet is

A jutalmazás (értesítések, kedvelések és megosztások) mellett büntető funkciójuk is van ezeknek a felületeknek, mégpedig akkor, ha nem használjuk őket. Ilyenkor lehet olyan érzésünk, hogy lemaradunk valamilyen fontos történésről vagy társas eseményről, ami megzavarhatja a kapcsolódási vágyunk evolúciós szükségletét, így a közösségi médiumok hiánya könnyen fenyegetővé válhat.

A függőség másik aspektusa, hogy a céltalan görgetés információáradatot jelent az agy számára, ami úgy tűnhet, hogy jó ellenszere az unalomnak.

Ezért nemcsak az lehet függő, aki látványosan jelen van a közösségi médiában és folyamatosan posztol, hanem az is, aki látszólag nem csinál semmit ezeken a platformokon, mégis folyton figyelemmel követi a newsfeedeket. Árulkodó jel, ha valaki csupán attól frusztrált lesz, hogy a frissen érkezett üzeneteit nem tudja azonnal elolvasni, és muszáj eldobnia mindent csak, hogy megnézhesse, miért jelzett a telefonja. 
 
Mit tehetünk, ha függők lettünk?

„Ha felmerül bennünk a túlzott közösségimédia-használat vagy a függőség gyanúja, legelső lépésként kapcsoljuk ki az összes értesítést, ami nem létfontosságú, és tudatosan figyeljünk arra, hogy célzottan töltsük el az időnket a felületen. Érdemes digitális méregtelenítést tartani, amit kezdhetünk azzal, hogy kijelölünk egy idősávot, és csak akkor használjuk ezeket a csatornákat, de a nap többi részében nem lógunk fölöslegesen rajtuk. Léteznek már olyan applikációk is, amelyek figyelmeztetnek, ha átlépünk egy bizonyos időkeretet.

Később emelhetjük a tétet, és kipróbálhatjuk azt, hogy egy előre lefixált időtartamig, például egy hónapig nem látogatjuk a kiválasztott közösségimédia-felület egyikét. Ha úgy érezzük, hogy egyedül nem boldogulunk, vagy hogy a közösségimédia-használat csökkentésével levertnek, feszültnek, mindennapos kapcsolatainkban továbbra is visszahúzódónak érezzük magunkat, ne habozzunk segítséget kérni szakembertől”
– hangsúlyozta a Budai Egészségközpont pszichológusa
 
Mit tehetünk gyermekeink biztonsága érdekében? 

A legtöbb, fiatalok számára készült alkalmazás valamilyen szinten közösségi jellegű, ami azt jelenti, hogy a felhasználói kommunikálhatnak és dolgokat oszthatnak meg egymással. 

A gyerekeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az interneten nem mindenki az, akinek mondja magát vagy akinek látszik. Jó, ha a tini tudja, hogyan lehet letiltani embereket, akiket nem ismer, de próbálják felvenni vele a kapcsolatot vagy jelenteni tud problémás tartalmakat, hozzászólásokat.

Szükség esetén kövessük figyelemmel gyermekeink online tevékenységeit, hogy meggyőződjünk arról, kikkel beszélgetnek.

Ismerkedjünk meg a gyerekek által használt platformok biztonsági beállításaival. Több platformon megadható például, hogy csak azok láthassanak bizonyos információkat a felhasználó profiljáról, akiket a felhasználó visszaigazol, illetve hogy csak ismerősök küldhessenek üzeneteket nekik.

Érdemes a számítógépet a lakás egy nyilvános helyiségében (például a nappaliban) elhelyezni, hogy mindig látható legyen, mit nézegetnek rajtuk a gyerekek. Hasonló kikötés vonatkozhat a táblagépek használatára is.

Ugyanígy érdemes időkorlátot is szabnunk, mikor használhatják és mennyi ideig, például csak a házi feladat megírása után és maximum két órán át.

Szülőként meg kell győződnünk arról is, hogy gyermekeink nem teszik nyilvánossá, hogy éppen hol tartózkodnak, hol laknak és melyik iskolába járnak.

Jó, ha a gyerek nem kattint felugró ablakokra, ránézésre sem megbízható megosztásokra – ezek könnyen vezethetnek felnőtt tartalmú oldalakra vagy vírusokat tölthetnek le a számítógépre, telefonra.

Beszéljük meg vele, hogyha bizonytalan helyzetbe kerül, készít egy képernyőfotót, amit megmutathat egy felnőttnek, aki segíteni tudja a további lépéseket illetően. Beszélgessünk gyermekünkkel, a bizalom nagyon fontos.
 
A Hegyvidéki Önkormányzat ONvédelem Programja évek óta foglalkozik ezzel a kérdéssel, a szülőknek, pedagógusoknak, gyerekeknek, fiataloknak szóló képzésekkel, programokkal igyekszik felhívni a figyelmet, illetve megoldási javaslatokat adni a digitális világ veszélyeire. A pandémia miatt sajnos a kortársmentor-képzést és a Szülői Akadémiákat is fel kellett függeszteni, de az önkormányzat tervezi folytatni a programot.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...