Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-07-04

Miért tör ránk munka közben a nassolási vágy?

Miért tör ránk munka közben a nassolási vágy?

Biztosan önnek is van olyan kollégája, akinek munkaállomása néhanapján nem író-, hanem inkább svédasztalra hasonlít. Szépen, egymás mellett sorakoznak a finomságok: egy kis csoki itt, egy kis keksz ott. Munkatársunk le sem tagadhatná, hogy szeret munka közben nassolni. A Budai Egészségközpont szakértői most elmondják, miért nem jó, ha munka közben nassolunk, és hogyan szokhatunk le róla? 

A kisétkezés és a nassolás nem ugyanaz

A kisétkezés tudatosan történik, ám a nassolásnak impulzív jellege van. Ha minden nap szervezetten 10 órakor megeszünk egy almát, 15 órakor pedig egy joghurtot az éhségünk leküzdése és a testünk táplálása érdekében, akkor ezek kisétkezéseknek felelnek meg, és arra szolgálnak, hogy a főétkezéseket kiegészítsék. Ám, ha nem vagyunk éhesek, mégis pillanatnyi hévtől feltüzelve ráharapunk a csokira, vagy nem bírjuk ki a délutánt egy kis perec nélkül, mert annyira kívánjuk, akkor ez egyértelműen nassolás.

Mit nevezünk nassolnivalónak?

Az édes és sós ízek egyaránt versenyben vannak: csokoládét ugyanúgy szeretünk nassolni, mint például ropit, perecet, chipset vagy sózott mogyorót. S ha mindez nem lenne elég, ott vannak még a pék- és cukrászsütemények, illetve a kekszek, amelyek kaphatóak édes vagy sós változatban is, így mindenki kénye-kedve szerint választhat közülük. Ezenkívül ne felejtsük el az álruhába bújt nasikat, az édesített innivalókat, amelyek repertoárja szintén széles. Nassolunk szénsavas üdítőitalokat, energiaitalokat vagy akár kristálycukorral készült teát, limonádét is.

Miért nassolunk munka közben?
 
Ha otthon is rendszeresen nasizunk, akkor nehéz megállni, hogy azokban az órában, amit a munkahelyünkön töltünk, ne hódoljunk szenvedélyünknek. Nem segít az sem, hogy minél finomabb egy étel, annál inkább megemelkedik a szerotonin- és endorfinszintünk, szervezetünkben dopamin szabadul fel, ezek következtében pedig kellemesen érezzük magunkat – ahogyan ezt a Yale Egyetem kutatói is kimutatták. Finom íz, kellemes hatás: erre a kombinációra nehéz nemet mondani.

A nassolásnak, és így a munka közbeni eszegetésnek is rengeteg oka lehet. 

bűnös élvezet: „Annyira jó lesz, amikor megeszem azt a kis sütit”,

önjutalmazás, szeretetre vágyás: „Megérdemlem ezt a csokit, hiszen készen vagyok a feladatommal”,

pótcselekvés: „Olyan jó lenne majszolni valami finomat”,

függőség: „Olyan rég ettem csokit, úgy hiányzik, muszáj nasiznom”,

stresszkezelés: „Leszidott a főnök, szükségem van egy kis chipsre”,

biztonságkeresés: „Fáradt, szomorú vagyok, megnyugtatna a nasi”.
 
Miért nem jó a munkahelyi nassolás?

A rendszeres nassolással fölös kalóriákat viszünk be, ami előbb-utóbb túlsúlyt, és gyakran bűntudatot is okozhat. Ráadásul előfordulhat, hogy a sok nasi miatt végül nem leszünk éhesek ebéd- vagy vacsoraidőben, így kihagyjuk a melegétkezést, amivel nélkülözhetetlen tápanyagoktól fosztjuk meg szervezetünket. A nasizáshoz sajnos hamar és észrevétlenül hozzá lehet szokni. Könnyen megeshet, hogy már csak azt vesszük észre, hogy mindig kéznél van a nasi, és nem szégyellünk napi rendszerességgel élni a lehetőséggel. Arról nem is beszélve, hogyha a munkahelyünkön folyton eszegetünk, akkor a kollégáinkat is zavarhatjuk. Gondoljunk csak arra, hogy mennyire kellemetlen lehet, hogyha állandóan csócsáljuk a csokit vagy ropogtatjuk a chipset, esetleg a frissen sült péksütemény illatával árasztjuk el az iroda légterét.


Tippek a munkahelyi nassolásról való leszokáshoz

Ha ránk támad a nassolhatnék, akkor:

első körben igyunk meg 1-2 pohár hideg, lehetőség szerint citromos vizet, mert lehetséges, hogy csupán szomjasak vagyunk, és az agyunk így jelzett,

második körben kapjunk be egy cukormentes, gyümölcsös rágógumit, hátha az segít legyőzni az édes íz utáni sóvárgást,

ha az első két módszer nem vált be, akkor próbáljuk meg kiverni a fejünkből a nassolhatnékot valamilyen intenzív cselekvéssel, pl. kezdjünk el stresszlabdát nyomkodni, vagy lépcsőzzünk egy kicsit.
 
Ha muszáj rágcsálnunk valamit munka közben, akkor gondoskodjunk róla, hogy a nasi legyen egészséges. Erre a célra kiválóak:

nyers zöldségek, pl. sárgarépa, paprika, karalábé, zöldborsó vagy lilakáposzta,

gyümölcsök, pl. alma, banán, körte,

kevéske zabkorpával kevert natúr joghurt vagy kaukázusi kefir,

nem cukrozott aszalt gyümölcsök (túlzott mennyiségben fogyasztva hasmenést okozhatnak),

olajos magvak (de nem a sózott fajták),

esetenként zabszelet, esetleg fehérjeszelet is bevethető.
 
Ha úgy érezzük, hogy napközben többet nassoltunk a kelleténél, akkor cserébe este vegyük rá magunkat a sportolásra. Ezenkívül érdemes táplálkozási naplót vezetni: erre a célra manapság használhatunk okostelefonos applikációkat is, amelyekbe könnyedén rögzíthetjük az elfogyasztott ételek, italok mennyiségét.

3 tipp a munkáltatóknak a munkahelyi nassolás visszaszorítására

1. Érdemes a munkahelyi büfé kínálatát úgy kialakítani, hogy az minél egészségesebb ennivalókat kínáljon, pl. teljes kiőrlésű pékárukat, gyümölcsöket.
 
2. Továbbá az is jó kezdeményezés, hogyha a munkáltató heti rendszerességgel ún. gyümölcsnapokat szervez, amikor is ingyen gyümölcsöt vagy frissen préselt gyümölcslevet ad a munkavállalóinak, ezzel hozzájárulva egészséges táplálkozásukhoz és megfelelő vitaminszintjükhöz. Egy ilyen program beindítása után remélhetőleg kevesebbet nassolnak majd az asztaluknál a munkatársak.
 
3. Szintén praktikus, hogyha a kollégák "csapat reggeliket" szerveznek, hiszen a jó hangulatú közös étkezések bevezetésével könnyebben rávehetőek a munkatársak, hogy bírják ki nassolás nélkül ebédig, illetve tízóraira, uzsonnára elsősorban egészséges nasikhoz nyúljanak.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...