Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-08-31

Így legyenek egészségesek a fogaink!

Így legyenek egészségesek a fogaink!

Fogaink egészsége a helyes szájápolással kezdődik. Naponta nem vesz sok időt igénybe, cserébe viszont évtizedekig megőrizhetjük elbűvölő, egészséges fogsorú mosolyunkat.
A teljesen megtisztított fogon már 20 perc után megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő. A fogszuvasodás a fogaknak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó idült folyamata, amelynek lényege a kemény fogállomány végleges roncsolódása. 

A fogszuvasodás leggyakrabban a kis- és nagyőrlő fogak barázdáiban, gödröcskéiben, valamint az egymással érintkező fogfelszíneken keletkezik. A fogszuvasodás kialakulása soktényezős folyamat, melyben szerepet játszanak a szájban lévő baktériumok, illetve bizonyos táplálékok. Ahhoz, hogy ez a folyamat ne induljon meg, érdemes elsajátítani a helyes fogápolási rutint.
 
A helyes fogmosás
 
A szájápolási rutinról mindenkinek ugyanaz jut eszébe először: a fogmosás. De nem mindegy, hogy ezt hogyan végezzük el. Naponta legalább kétszer mossunk fogat: először reggeli után, majd pedig lefekvés előtt. Egy éjszaka alatt megharmincszorozódhat azon baktériumok száma, amik a fogszuvasodás kialakulásáért felelősek.

A fogmosás időtartama sem mindegy: legalább 2 percig mossunk fogat. Ne sajnáljuk az időnket az egészségünkre, kiváltképp a fogainkra fordítani! Egyes elektromos fogkefék ma már beépített időzítővel rendelkeznek, ami segít a kétperces intervallum betartásában.
 
A fogmosás helyes technikája
 
Bár több fajta fogmosási technika is létezik, érdemes a következő pár szempontot figyelembe venni minden alkalommal:
 
Borsónyi mennyiségű fogkrémet nyomjunk a fogkefére.

A fogkefe sörtéinek és a fogak által bezárt dőlésszög 45 fokos legyen.

Egyszerre 2-3 fog külső felszínét tisztítsuk meg, egymás után haladva, először körkörös, majd söprögető mozdulatokkal.

A belső felületet hasonló módon tisztítsuk.

Az első fogak belső felszínének tisztása könnyebb, ha a fogkefét függőlegesen tartjuk.

Ezt a mozdulatot 2-3 foganként legalább 5-ször ismételjük meg.

A rágófelszínek megtisztításához helyezzük a fogkefét a fogak felszínére, és enyhén mozgassuk előre-hátra.

Háromhavonta cseréljünk fogkefét.

Két fogmosás között mindig hagyjuk megszáradni a fogkefét.

Ne mossunk túl erősen fogat. Ettől nem lesz kevesebb a lepedék, de a fogzománc sérülhet.

Félévente menjünk el fogorvosi kontrollra és dentálhigiénés kezelésre.

Ne felejtsük el a nyelvet is megtisztítani, mert a lepedék azon is megtelepszik, aminek következménye többek között a kellemetlen szagú lehelet lehet.

Érdemes szénhidrátok fogyasztása után fogat mosni, vagy legalább egy rágót bevenni, mert a rágás fokozza a nyáltermelést, ami tisztítja a szájüreget.
 
A jó fogkefe kiválasztása
 
Bár rengeteg fajta fogkefe létezik, mégis van pár irányelv, amit érdemes figyelembe venni a kiválasztáskor. Érdemes puhább fejű kefét választani, mert kevésbé sérti az ínyt és a zománcot, és a tisztítóképessége ugyanakkora.

Az is szempont, hogy praktikusabb lehet az, aminek valamivel kisebb a feje, mert az ilyen kefékkel jobban elérjük az apróbb, rejtettebb helyeket is. A mai technológiákat ismerve vagy szónikus elektromos fogkefét vagy olyan elektromos fogkefét érdemes választani, ami nemcsak előre-hátra és jobbra-balra mozog, hanem föl és le is, azaz 3D mozgást végez.

 
A megfelelő fogkrém kiválasztása
 
Nagyon sokfajta fogkrém létezik, és bizony nehéz a választás. Érdemes lehet a fogorvosunkkal is egyeztetni, hogy pontosan milyen fogkrémet is vásároljunk. Amennyiben nincs különösebb igényünk vagy allergiánk, érdemes fluorid-tartalmú fogkrémet venni, ami beépül a fogzománcba, és erősíti a fogakat. Javasolt több típusú fogkrémet felváltva használni.
 
Ezzel egészíthetjük ki fogaink védelmét
 
1. Fogselyem

A fogselyem arra jó, hogy olyan helyeket érjünk el a fogaink között, ahová a fogkefék sörtéi nem érnek be, még az interdentális fogkefék sem. Rengeteg féle fogselyem létezik, különböző vastagságokban, több külön szálból vagy csak egyből, ízesített változatban, vagy olyan is, ami bevonattal rendelkezik a könnyebb használhatóság érdekében.

Bár sokan nem értik, miért kell minden fogmosás után, de legalább naponta egyszer fogselymet használni, az Egressy Dental Buda orvosai elmondták, hogy fontos tudni, hogy a fogmosással csak a fogak felszínének 65%-át tudjuk rendesen megtisztítani, a maradék 35%-ot pedig csak ezzel az eszközzel érjük el, ami jelentősen csökkenti a fogbetegségek és a fogszuvasodás kialakulását.
 
2. Interdentális fogkefe

Az interdentális fogkefe tágasabb fogközök, bizonyos fogpótlások és fogszabályzók nehezen tisztítható részeinél alkalmazható tisztítóeszköz. Ennél az eszköznél a kefe sörtéi körbevesznek egy központi tengelyt. Több méretben és formában lehet kapni, van kisebb, nagyobb, rövidebb, hosszabb, henger vagy kúp alakú is.
Naponta legalább egyszer érdemes használni, de csak akkor, ha van tágabb, megnyílt fogközünk. Figyeljünk arra, hogy a használat során ne sértsük meg az ínyünket. 

Ajánló
Ajánló
A pattanásos bőr nem csak serdülőkori probléma lehet

A pattanásos bőr nem csak serdülőkori probléma lehet

Szerencsés az a kamasz, akinek nem kell megtapasztalnia az aknéval, hétköznapi nevén a...

Óvjuk a gerincünket!

Óvjuk a gerincünket!

Ritkán gondolunk az élet tengelyének is nevezett gerincoszlopunkra, inkább akkor figyelünk...

Nem fog fájni: beszéljünk az ultrahangos vizsgálatokról!

Nem fog fájni: beszéljünk az ultrahangos vizsgálatokról!

A diagnosztikai célú képalkotó eljárások közül az ultrahang a legbiztonságosabb,...