Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-09-03

Létezik-e fájdalommentes fogászat?

Létezik-e fájdalommentes fogászat?

Mindenfajta szolgáltatás vagy termék értékesítésében használatosak figyelemfelkeltő, sokat ígérő hívószavak, ez alól a fogászat sem kivétel. Ami az élelmiszeriparnak az organikus, a sörgyártásban a kézműves, az a fogászatban a fájdalommentes jelző. Igaz-e ez az állítás, erre válaszolnak az Egressy Dental szakemberei. 

A fájdalommentességen ugyanúgy nincs túl sok ragoznivaló, mint azon, ha valami cukor-, tej-, glutén-, vagy alkoholmentes. A “mentes” szót hallva arra következtetünk, hogy az adott termék pontosan 0% cukrot, tejet, alkoholt, stb. tartalmaz. Ha a cukormentes üdítőitalban mégiscsak található néhány százaléknyi cukor, jogosan ráncoljuk a homlokunkat, hiszen a termék címkéjén még nem ez volt az állítás. Persze az ördög sokszor az apró betűkben lakozik, mindannyian olyan világban szeretnénk élni, ahol a marketingkommunikátorok állítása megfelel a valóságnak, és nem igényel külön nyomozómunkát a részletek kiderítése. Egy fájdalommentes fogászattól természetesen azt várjuk el, hogy sem a kezelések alatt, sem azt követően ne kelljen a gyűlölt fogfájásra még csak gondolnunk sem. 
 
Mítosz vagy valóság?

A fogorvoslás valójában akkor tette meg a legnagyobb lépést a fájdalommentesség felé vezető úton, amikor elkezdték alkalmazni a fájdalomérzet ideiglenes kikapcsolását okozó érzéstelenítő injekciókat. És azóta… nos, nem történt túl sok minden. Az anyagok természetesen fejlődtek, hatékonyabbá váltak időközben, és néhány - a páciens komfortérzetét növelő - eljárást is bevezettek (például az injekciók beadása előtti felületi érzéstelenítő zselék használatát), de az könnyen belátható, hogy a “fájdalommentes fogászat” kifejezés különösképp nem takar többet, mint a rutin érzéstelenítést, esetleg egy-két kiegészítő komfortnövelő szolgáltatást. 
 
De látott már valaha bárki is olyan fogászatot, ahol nem használtak helyi érzéstelenítőt (itt természetesen tekintsünk el azoktól az esetektől, amikor nem indokolt vagy nem javasolt az érzéstelenítő alkalmazása)? Ha egy fogászat a fájdalommentességre építi kommunikációját, a valóságban eltér bármiben is a többi fogászattól? Nem különösebben. A berendezés lehet korszerű vagy elavult, a bánásmód lehet emberséges vagy rideg, az árak is lehetnek magasak és alacsonyak is. De az érzéstelenítés az érzéstelenítés marad, ebben jóformán minden fogorvos nagyon hasonló protokollt követ, minimális eltérésekkel. 
 
Összefoglalva tehát: fájdalommentes kezelések léteznek (sőt, többségében azok), fájdalommentes fogászatok viszont csak a hirdetésekben.  
 
A fájdalommentesség tehát átverés?
 
Nem, semmiképpen. Ezzel csupán annyit állít az adott fogászat, hogy fájdalomcsillapítás tekintetében pontosan ugyanúgy járnak el, mint bárhol máshol (nüansznyi különbségek természetesen előfordulhatnak). 
 
A fájdalommentesség sok esetben még így sem garantálható, hiszen például egy erősen gyulladt területet szinte lehetetlen megfelelően érzésteleníteni. Más esetekben az érzéstelenítő beadása egyéb okokból (például várandósság miatt) ellenjavallott is lehet.

A fájdalom a szervezetben egy kezelés előtt fontos támpont a diagnózis felállításához, a kezelést követően pedig sokszor a test természetes, egészséges reakciója egy beavatkozásra (például egy szájsebészeti kezelés során keletkező seb esetén).
 
Ami a fentiek alapján bizonyos, hogy nem feltétlenül ez a legjobb szempont, ami szerint fogorvost választhat. Hagyatkozzon tapasztalataira, benyomásaira, és válasszon olyan rendelőt, ahol meghallgatják és figyelembe veszik preferenciáit, ahol barátságos légkört, és gondoskodó, de professzionális hozzáállást tapasztal, valamint amelynek az árfekvése is megfelelő az ön számára.

Ajánló
Ajánló
A pattanásos bőr nem csak serdülőkori probléma lehet

A pattanásos bőr nem csak serdülőkori probléma lehet

Szerencsés az a kamasz, akinek nem kell megtapasztalnia az aknéval, hétköznapi nevén a...

Óvjuk a gerincünket!

Óvjuk a gerincünket!

Ritkán gondolunk az élet tengelyének is nevezett gerincoszlopunkra, inkább akkor figyelünk...

Nem fog fájni: beszéljünk az ultrahangos vizsgálatokról!

Nem fog fájni: beszéljünk az ultrahangos vizsgálatokról!

A diagnosztikai célú képalkotó eljárások közül az ultrahang a legbiztonságosabb,...