Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-09-29

Kövesse a szívét - járja be a Normafa Kardióösvényt!

Kövesse a szívét - járja be a Normafa Kardióösvényt!

A Hegyvidék kiváló adottságait kihasználva, a város egyik legszebb panorámájú területén kanyarog a Normafa Kardióösvény, amit a szép őszi napokon vétek lenne kihagyni. Vegyük hát fel a túracipőnket, és járjuk be a szívvel jelölt útvonalat. Irány a Normafa! 

Sokat hallunk manapság arról, mennyivel szerencsésebb és olcsóbb, ha még a betegségek kialakulása előtt, prevenciós céllal élünk egészségesen, étkezünk helyesen és mozgunk sokat, hogy minél tovább megőrizzük jó fizikai kondíciónkat. A hosszú élet titka nem csak a genetikára vagy a szerencsére vezethető vissza, legalább ennyire fontos, hogy mi is tegyünk saját egészségünkért. Sohasem késő a sportolást, mozgást elkezdeni, hiszen még a rendszeres séta is sokat javít egészségi állapotunkon.
 
Miért jó a séta?

A kaliforniai székhelyű kutatóközpont, a Lawrence Berkeley National Laboratory élettani kutatásokkal foglalkozó részlege 2013-ban tette közzé hatéves kutatásának eredményeit, amiből kiderül, hogy az intenzív gyaloglás ugyanolyan jó hatással van a szívre, mint a kocogás.

A kutatás során több mint 33 ezer futót és 15 ezer rendszeres gyaloglót vizsgáltak hat éven át, és kimutatták, hogy az intenzív gyaloglás éppoly hatékonyan csökkenti a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a diabétesz kialakulásának kockázatát, mint a futás. Az adatok vizsgálata azt igazolta, hogy a mozgás intenzitásának növelésével egyenesen arányosan javult a gyaloglás jótékony egészségügyi hatása.
 
Segít a felépülésben

Az sem elhanyagolható tény, hogy a statisztikák felmérése alapján annak ellenére, hogy a hazai kórházakban nem következik be több szívinfarktusos haláleset, mint Európa más részein, mert a betegek ugyanazt az ellátást kapják, sokkal rosszabb viszont a túlélési arány a kórházi beavatkozás utáni időszakban.

Az infarktust követő első évben ugyanis minden negyedik ember meghal Magyarországon. Ezért dolgozták ki a Szent Ferenc Kórház orvosai azt a mozgásprogramot, ami segíthet a betegek felépülésében. 

Az első kardióösvény a Széher úti kórház szomszédságában, a Hárshegyen készült el, ennek tapasztalatai alapján javasolták, hogy a város legnépszerűbb kirándulóhelyén, a Normafán is hozzanak létre egy ilyen túraútvonalat, és a Hegyvidéki Önkormányzat azonnal a program mellé állt. Ezek az információs táblákkal ellátott utak elsősorban a szív- és érrendszeri betegséggel, magas vérnyomással élők számára, valamint cukorbetegeknek nyújtanak segítséget, de egészségeseknek is ajánlják betegségmegelőzés és állapotfelmérés céljából.
 
Vágjunk bele!

Mindenki a kondíciójától függően döntheti el, hogy a rövid, 3,5 kilométeres, a közepes, 4 kilométeres, vagy a hosszabb, 5 kilométeres útvonalat járja be – ez utóbbi a Normafánál lévő síházat köti össze a János-hegy csúcsával. A teljes útvonalon összesen négy pihenőhelyet alakítottak ki, ahol az információs táblák iránymutatásait követve megmérhetjük a pulzusunkat. A mérés történhet manuálisan, vagy pulzusmérő órával, amit a Normafa fogadóközpontjának elkészültéig a síház mögötti Rétes Büfénél lehet kölcsönözni.
 
A pulzusértékeinket feljegyezhetjük a kiindulópontról elvehető túralapra, amit aztán a kör végén bedobhatunk egy zárt gyűjtőládába. Az adatokat a Szent Ferenc Kórházban értékelik ki: amennyiben egészségi kockázatot észlelnek, a megadott elérhetőségeinken felveszik velünk a kapcsolatot, hogy orvosi vizsgálatot javasoljanak.
 
Aki pedig a Normafa tanösvényén gyógytornászok, egészségügyi szakemberek által vezetett túrákhoz szeretne csatlakozni, ezen az e-mail címen jelentkezhet: normafatanosveny@szentferenckorhaz.hu

Ajánló
Ajánló
A szappan, ami túlmutat a tisztításon

A szappan, ami túlmutat a tisztításon

A szappanok ma újra reneszánszukat élik, a folyékony kiszerelésű változatok mellett ismét...

Hogyan gyógyít a talpreflexológia?

Hogyan gyógyít a talpreflexológia?

A talpon rengeteg idegvégződés található, amelyek kapcsolatban állnak az egész...

A rugalmas ízületek titka

A rugalmas ízületek titka

Ahhoz, hogy az egészségünket minél tovább megőrizzük, időről időre érdemes...