Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-10-29

Jégszauna: a jeges legjobb, ami történhet velünk

Jégszauna: a jeges legjobb, ami történhet velünk

Egyre többet hallunk a jégszaunáról, amely az egészségvédelem, a szépségápolás és a sport területén is számtalan eredményt hozhat számunkra. Ismerkedjen meg ezzel az extrémnek tűnő, ám rendkívül hatékony eljárással a Fájdalomambulancia szakértőinek segítségével! 

Az első hallásra ijesztően hideg hőmérsékleten való tartózkodás nem hasonlítható a fázás mindenki számára ismerős, kellemetlen érzéséhez, vagy épp a filmekben látott fagyasztási eljárásokhoz. A jégszauna kipróbálása inkább egy érdekes, különleges élmény, amelynek számtalan pozitív élettani hatása van.
 
Hogyan működik?

A jégszauna (kriokezelés) lényege, hogy a szervezetet nagyon rövid időre (2-3 percre) mínusz 120 és 170 Celsius-fok közötti hőmérsékletnek tesszük ki, egy erre a célra speciálisan kialakított kabinban, az úgynevezett krioszaunában. A fokozatosan nagyon alacsonyra hűlő hőmérsékletű fülkében a levegő rendkívül száraz, ezért testünk az extrém hideg dacára sem fagy meg. A krioszauna egyedülálló technológiája lehetővé teszi, hogy a kezelés néhány perce alatt az ember élvezze az extrém alacsony hőmérséklet minden pozitív hatását.

Mire használhatjuk?

A rendkívüli  hidegre ugyanis a szervezet vészriadót fúj, és általános mozgósítással válaszol. A szélsőséges hőmérsékleti hatás kiegyenlítésére szerveink fokozott működésbe kezdenek, amely turbó fokozatra kapcsolja az immunrendszert, és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait.

Ezért a jégszaunának több területen jótékony hatásai lehetnek:
Egészségvédelem
akut és krónikus fájdalmak ellen
fáradtság és depresszió megszüntetésére
hormonális problémák és meddőség kiegészítő kezelésére
immunrendszer erősítésére
Sport
teljesítményfokozásra
sportsérülések kezelésére
Szépségápolás
narancsbőr megszüntetésére
fogyásra, 500 kalória mínusz pár perc alatt
feszes és hibátlan bőr elérésére
 
Így zajlik a hidegkezelés

A hidegkezelést a Fájdalomambulancia szakképzett munkatársa  egy különálló helyiségben. A kezelés közben az abban résztvevő felemelt fejjel, lassan körbe forog, miközben egy szakember felügyeli a biztonságot, és mindenben segítséget nyújt, illetve megválaszolja az esetlegesen felmerülő kérdéseket. 

A jégszaunát az első héten maximum három alkalommal, legalább egy nap kihagyással ajánlott igénybe venni. A második héttől már heti négy alkalom megengedett. A további kezelések sűrűségét az egyéni érzékenység alapján határozzák meg. 

A praktikus öltözet zokni, kétrészes fürdőruha vagy alsónemű legyen (férfiaknál ajánlott a klasszikus fazonú alsónadrág). Ezenkívül a helyszínen a kezeléshez védőkesztyűt és csizmát is biztosítanak.

Mikor érdemes használni?

Edzés után: meg kell várni, amíg a testhőmérséklet a normálisra visszahűl, az izzadtság kerülendő. Krémek használata a kezelés előtt minimum két órával megengedett.
Edzés előtt: kezelés után azonnal megkezdhető az edzés.
Egyéb kezelések (masszázs, gyógytorna): a hidegkezelés után javasoltak.

Mikor nem szabad használni?

A jégszaunát bizonyos esetekben nem ajánlott igénybe venni. Ilyen például a rossz általános egészségi állapot, láz, dekompenzált szív- és érrendszeri megbetegedések, szívinfarktus akut, subakut fázisa, pacemaker, agyi vérkeringési zavar, agyi érkatasztrófák, magas vérnyomás betegség II. stádiuma (> 180/100 Hgmm), szívelégtelenség II. stádiuma, a szív ingerületvezetési zavarai, szívritmuszavar, a tüdő tuberculosis (TBC) aktív stádiuma, fokozott vérzékenységre való hajlam, nagyfokú vérszegénység, pajzsmirigy alulműködés, rosszindulatú daganatok, Raynaud-szindróma, akrocianózis, krioglobulinémia, hisztériás neurózis, kóros vérzékenység, fertőző betegségek.

Terhesség esetén és 10 év alatti gyermekeknek nem javasolt!

Mire figyeljünk?

 - A kezelést csak száraz bőrrel lehet elvégezni (izzadtság, zsíros krémek nem lehetnek a bőrön).

- A kezelés előtt nem ajánlott szolárium, szauna használata.

- A kezelés után legalább hat órát hagyjunk ki a szolárium, a szauna, a termál-, illetve forró fürdők használata előtt.

- A nitrogént belélegezni tilos!

Ajánló
Ajánló
Miért fontos a helyes orrfújás?

Miért fontos a helyes orrfújás?

A hideg évszakban gyakoriak a náthás, megfázásos megbetegedések. Ezek egyik jellemzője a...

Gyógyuljon a harkányi termálvízben!

Gyógyuljon a harkányi termálvízben!

Hazánk fürdőnagyhatalom, gyógyvizeink rendkívül hasznosak az egészségre vágyók...

Vitaminok - kinek milyen kell?!

Vitaminok - kinek milyen kell?!

Ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően működjön, mindannyiunknak szüksége van vitaminokra...