Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-11-05

Alagútszindróma – lehet, hogy ön is érintett?

Alagútszindróma – lehet, hogy ön is érintett?

A civilizált ember szerencsés helyzetben van, mert legtöbbször jóval könnyebb munkát végez, mint elődei. Ennek azonban megfizetjük az árát, hiszen az emberi testet nem ilyenfajta munkavégzésre “találták ki”. A megelőzéssel és kezeléssel kapcsolatban a Fájdalomambulancia szakemberei lehetnek segítségünkre. 

Örülhetünk, mert manapság nem kell olyan harcot vívnunk az életben maradásért, mint őseinknek. Az ember azonban biológiai lény, testünket fizikai aktivitásra tervezték, arra, hogy mozgásunkkal rendben tartsuk csontjainkat, izomzatunkat. Nem csoda, hogy azok a mozgásszervi panaszok, amelyekkel sokunknak szembe kell néznünk, a számítógépek és a mobiltelefonok elterjedésével egyenes arányban nőttek. A Harvard Egyetem felmérése szerint az elmúlt húsz esztendőben 250%-kal nőtt meg a nyak-, könyök-, és csuklópanaszok száma a népesség körében.

Hogyan alakul ki a szindróma?

Testünkben az idegek sok helyen csonttal, ínnal, izommal körülvett csatornákban futnak, ezeket nevezzük alagútnak. Ha bármilyen ok miatt ez a rés beszűkül, az ideg folyamatos nyomás alá kerül, így alakul ki a fájdalmas alagútszindróma.

Jellemző tünete, hogy a hüvelyk-, a mutató- és a középső ujj végén eleinte bizsergés, zsibbadás jelentkezik, majd tapintási érzeketlenség alakul ki.

A nyomás alá került területeken, a kéz és a csukló környékén egyre erősebb, hasogató fájdalom jelentkezik, ami éjjelente felerősödik. A fájdalom kisugározhat a karba, vállba is.

Enyhíthető a fájdalom

A tünetekkel érdemes szakemberhez fordulni, mert az ideg a legkényesebb élő szövet, amely a beszűkült környezetben gyorsan károsodhat. Megfelelő kezeléssel azonban enyhíthető a kín. A Fájdalomambulancián lökéshullám terápiát alkalmaznak, ami az egyik leghatékonyabb módszer a krónikus mozgásszervrendszeri betegségek kezelésére. Itt egy olyan természetes gyógyító eljárásról van szó, amely nem igényel fájdalomcsillapítást vagy gyógyszeres kezelést.
 
Ez a terápia az eredetileg főként vesekőzúzásra használt eljárás újragondolt változata. A kezelt terület szövetein áthaladó lökéshullámok fellazítják a megcélzott területen egymásra épülő szövetszakaszokat, miközben javítják a vérkeringést.

Ez az energia gyógyító és regeneráló folyamatokat indít el a csontokban és a lágyszövetekben. A lökéshullám terápia minden esetben sokkal hatékonyabbá teszi a rehabilitációt is.

Az eljárásnak köszönhetően jó eredménnyel kezelhetők olyan problémák, amelyek adott esetben hosszú évek vagy évtizedek óta megkeserítik valaki életét. A beavatkozással tartós eredmény érhető el. A 2-3 perces kezelésnek csupán jótékony hatása van, mellékhatása gyakorlatilag egyáltalán nincs.

Mikor ajánlott?

a kezelés akut és krónikus mozgásszervrendszeri problémákkal küzdőknek egyaránt ajánlott

friss sportsérülések körül kialakuló izomkötöttségek lazítására

fáradásos sérülések esetén (pl. teniszkönyök, golfkönyök)

gyulladások kezelésére
 
Mit tehetünk a megelőzés érdekében?
 
- Ha íróasztalhoz köt minket a munkánk, legalább óránként álljunk fel, mozgassuk meg magunkat, esetleg végezzünk kis gimnasztikát, tornagyakorlatokat lemerevedett tagjaink lazítására.

- Ha gyárban, futószalag mellett dolgozunk, vagy szívesen kötünk, horgolunk, kézimunkázunk, rendszeres időközönként célzottan a csuklónk átmozgatására és körzésére is figyeljünk.

- Szülőként legyünk egészségtudatosak, hiszen ezek a mozgásszervi problémák éppúgy érinthetik gyermekeinket is, akik szintén sokat ülnek, “egereznek” a számítógép előtt. Próbáljuk nekik elmagyarázni saját szintjükön, hogy működik a testünk, miért nem természetes az a test- és kéztartás, amelyre ezek a kütyük késztetnek minket.

- Mutassunk gyermekeinknek jó példát: mozduljunk ki mi is szívesen, ússzunk, fussunk, kiránduljunk, legyünk sokat a szabadban, hogy legalább szabadidőnkben aktívan kikapcsolódva töltődhessünk fel közös élményekkel.

- Ha krónikus fájdalmunk van, egy felkészült gyógytornásszal és megfelelő gyakorlatokkal sokat tehetünk állapotunk javítása érdekében. Ne halogassuk a dolgot, javítsunk mielőbb életminőségünkön!

Ajánló
Ajánló
Miért fontos a helyes orrfújás?

Miért fontos a helyes orrfújás?

A hideg évszakban gyakoriak a náthás, megfázásos megbetegedések. Ezek egyik jellemzője a...

Gyógyuljon a harkányi termálvízben!

Gyógyuljon a harkányi termálvízben!

Hazánk fürdőnagyhatalom, gyógyvizeink rendkívül hasznosak az egészségre vágyók...

Vitaminok - kinek milyen kell?!

Vitaminok - kinek milyen kell?!

Ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően működjön, mindannyiunknak szüksége van vitaminokra...