Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-11-12

Fehérjéből is megárt a sok!

Fehérjéből is megárt a sok!

Mivel az elhízás népbetegség, az elmúlt években rengeteget hallottunk a túlzott zsír- és szénhidrátbevitel negatív hatásairól. A fehérjére viszont, mint valami szupertápanyagra tekintünk. A Swiss Clinic szakértői segítenek megértenünk, miért lehet mégis káros az étrendkiegészítő fehérjék túlzott fogyasztása. 

A fehérjék a testben számos funkciót töltenek be a körmök, a bőr és a haj egészségének megőrzésétől az emésztési folyamatokig, a legnagyobb hangsúlyt azonban manapság a testsúlycsökkentés és az edzés kapcsán kapnak, hiszen az izomépítés alapköveiként a fejlődéshez kellenek. A modern világban azonban gyakran túlzásba visszük a fehérjefogyasztást.
 
Az Institutes of Medicine felmérése szerint a felnőtt férfiaknak naponta átlagosan 56 gramm, míg a nőknek kb. 46 gramm fehérjét kellene fogyasztaniuk. A What we eat in America? című jelentésből kiderül, hogy ennél a mennyiségnél az USA-ban a húsz év feletti férfiak jóval többet, átlagosan 98,9 grammot, a húsz év feletti nők pedig 68 grammot esznek. Ráadásul nemcsak természetes élelmiszerekkel viszünk be sok fehérjét, hanem a mostanság oly divatosnak számító étrend-kiegészítőkkel is felturbózzuk napi táplálkozásunkat.
 
Mi számít étrend-kiegészítőnek?
 
Az OÉTI szerint az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat, vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat.

Ne keverjük össze azonban például a sportolóknak szánt termékekkel (sporttápszerekkel, turmixokkal) vagy a testtömegcsökkentés céljára szolgáló, csökkentett energiatartalmú készítményekkel (fogyókúrás porokkal).
 
Figyeljünk a mértékre!
 
Számos vizsgálat bizonyította, hogy a fokozott fehérjebevitel, túlzott mesterséges fehérjefogyasztás több mellékhatással, akár súlyos szövődménnyel is járhat:

1. Rövidtávon testsúlycsökkenéshez, de hosszútávon – a megnövelt aminosav-bevitel miatt – testsúlynövekedéshez vezethet.

2. Rossz lehelet kialakulását eredményezheti – a szénhidrát csökkentése egy metabolikus állapothoz, ún. ketózishoz vezethet.

3. Kiszáradás alakulhat ki sok fehérje-, illetve kevés folyadékbevitel esetén.

4. Hasi panaszok jelentkezhetnek: puffadás, hányinger, hányás, hasmenés.

5. Az egyik legfontosabb szövődmény a vesekárosodás! A proteint a szervezet felhasználja, ammóniát termel, amely méreganyaggá válik, mely a vizeletben megfelelő mennyiségű folyadékbevitel esetén távozik, de terhelheti a veséket, a már meglévő vesekárosodás romlásához vezethet.

6. Hormonális zavar okozhat. A mesterséges fehérjék fitoösztrogént tartalmazhatnak, mely az ösztrogénhormont utánozza, ezzel endokrin zavart okozva. A szóját tartalmazó mesterséges fehérjék 95%-a genetikailag módosított szója, amely szintén endokrin zavart okozhat.

7. Kialakulhat májgyulladás, májkárosodás.

8. A fehérjeporokban kis mennyiségben nehézfémek találhatók (pl. ólom, arzén), ezek hosszú távú fogyasztás mellett mérgezéshez vezethetnek.

9. Csökkentheti az egyes gyógyszerek felszívódását (pl. a csontritkulás elleni gyógyszerek esetében). Más gyógyszereknek erősíti a mellékhatását, pl. Aszpirin szedése vagy gyulladásgátló terápia mellett fokozza a vérzés kialakulásának veszélyét.

10. A tejsavóproteint tartalmazó fehérjetermékek emelik az étkezés utáni inzulinszinteket, hosszútávon szénhidrátanyagcsere-zavarhoz vezetve.
 
Hogyan számoljuk ki, mennyi elég?

Az ajánlott napi tápanyagbevitel a fehérjefogyasztást tekintve:
Gyerekeknél 1,5 gr /testsúly kg/nap
Tinédzsereknél 1 gr /testsúly kg/nap
Átlag testsúlyú felnőttnek esetében 0,8 gr /testsúly kg/nap
Sportolóknak
1,2-1,4 gr/testsúly kg/nap (állóképességet igénylő sport esetén)
1,6-1,7 gr/testsúly kg/nap (súlyzós edzés, testépítés esetén)

A számos lehetséges mellékhatás és szövődmény miatt a napi szükséges fehérjebevitelt inkább természetes formában próbáljuk megoldani.  
 
Vesebetegek esetében a vesefunkció károsodástól függ az ajánlott napi fehérjebevitel, amelyet a gondozó nefrológus állapít meg, ezt túllépni nem javasolt, illetve a mesterséges fehérjék fogyasztása sem javasolt!

Ajánló
Ajánló
Hogyan gyógyít a talpreflexológia?

Hogyan gyógyít a talpreflexológia?

A talpon rengeteg idegvégződés található, amelyek kapcsolatban állnak az egész...

A rugalmas ízületek titka

A rugalmas ízületek titka

Ahhoz, hogy az egészségünket minél tovább megőrizzük, időről időre érdemes...

Jobban jár, ha reumatológushoz fordul!

Jobban jár, ha reumatológushoz fordul!

Az ülő, mozgásszegény életmód miatt kialakuló bajok már fiatalkorban jelentkezhetnek,...