Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-11-16

Lássuk tisztán a cukorbetegek szemészeti problémáit!

Lássuk tisztán a cukorbetegek szemészeti problémáit!

A cukorbetegség nem pusztán önmagában probléma, szövődményei közül az egyik legsúlyosabb a szemek állapotát érinti. Az elváltozások hosszú ideig tünetmentesek maradhatnak, gyakran már csak visszafordíthatatlan stádiumban kerülnek felismerésre. Ahhoz, hogy ezt a bajt biztonsággal megelőzzük, a Swiss Prémium Egészségközpont szakértői lehetnek segítségünkre. 

A látás az egyik legfontosabb érzékszervünk, így ha látászavarunk alakul ki, azzal rendszerint gyorsan szemész szakorvoshoz megyünk. A probléma azonban nem mindig szemészeti eredetű, hiszen lehet, hogy a homályos látás csupán egy tünet, ami egy komoly betegségre hívja fel a figyelmet. A cukorbetegség a mai világ egyik vezető problémája, ami nemcsak a felnőtteket, hanem sajnos sok esetben a gyerekeket is érinti.
 
A cukorbetegség két típusa

A test megfelelő működéséhez energiára van szükség, amelyhez a sejtek cukor felhasználásával jutnak hozzá. A vérben lévő cukor felvételéhez inzulin szükséges. Az inzulin hiányában a cukor nem jut be a sejtekbe, ami komoly gondokat eredményezhet. A cukorbetegségnek két formáját is ismerjük.

Az egyes típusú cukorbetegség oka nem teljesen tisztázott. A genetikai fogékonyság mellett egyéb külső tényezők, fertőzések, valamint a D-vitamin-hiány szerepét is feltételezik. Autoimmun gyulladásos folyamatok hatására a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek pusztulása figyelhető meg, ennek következtében inzulinhiány alakul ki.
Az egyes típusú cukorbetegségben szenvedők gyerekkoruktól inzulinadásra szorulnak. Ha nem kapnak elegendő inzulint, akkor a sejtek éheznek, és zsírokat, illetve fehérjéket alakítanak át cukorrá. Ennek következtében keton halmozódik fel a vérben, valamint a magas vércukorszint miatt a vizelettel távozó vércukor nagyarányú folyadékvesztést eredményez, ami kiszáradáshoz, akár kómához is vezethet.
 
A kettes típusú, úgynevezett szerzett cukorbetegség kialakulásának hátterében az örökletes hajlam mellett ismert egyéb tényezők szerepe is. Az elhízás, a testmozgás hiánya, a dohányzás, az alkoholfogyasztás valamint a nem optimális D-vitamin ellátottság is közrejátszik a megjelenésében.  A betegség korai szakaszában inzulinrezisztencia figyelhető meg, a későbbiekben az inzulin-elválasztás is károsodik. Mivel ennél a formánál van valamennyi inzulin a szervezetben, így kezdetben nincsenek tünetek, ezért a betegség felismerése késik.
A kettes típusú cukorbetegek felénél már a cukorbetegség felismerésekor észlelhetők az idült szövődmények, így a szemfenék-, az idegek- illetve a vesekárosodás jelei, ezért kiemelten fontos a korai diagnózis, az időben megkezdett életmódváltás, és egyénre szabott kezelés bevezetése.


Hogyan mentheti meg a látását?

A diabétesz okozta szemproblémák kezelésének első lépése mindenképpen a kórosan emelkedett vércukorszint normalizálása kell, hogy legyen, diabetológus szakorvos segítségével.

A betegség felismerése után életmódváltozást tanácsolnak, illetve egyénre szabottan meghatározzák a gyógyszeres kezelés szükségességét, módját. A kezelés során nagy jelentőségű a vércukorszint önellenőrzés. A cukorbetegek gondozása során a krónikus szövődmények szűrése, követése alapvető, ennek része az évente pupillatágítással elvégzett szemfenékvizsgálat is.

Hogyan hat a cukorbetegség a szemre?

A cukorbetegség a testben az apró ereket károsítja, amelyek merevvé és törékennyé válnak nemcsak a szemben, hanem az egész szervezetben is. A szemfenéken kis vérzések alakulhatnak ki, és emiatt a látóhártya nagyon finom szövete károsodik, romlik az oxigénellátása. Éppen ezért nagyon fontos a szemfenék vizsgálata, amely nemcsak a szem állapotának megállapítására alkalmas, hanem képet ad a teljes szervezet érhálózatáról is.

Mikor és milyen gyakran szükséges a szemfenékvizsgálat elvégzése?

Az első vizsgálat akkor válik szükségessé, amikor kiderül a cukorbetegség ténye. A további vizsgálatok gyakoriságát a beteg szemének állapota határozza meg:

Évente, ha nem látható kóros eltérés a szemfenéken.

Félévente, ha kisfokú kóros jelek láthatók.

Háromhavonta, ha a szemész szakorvos ezt indokoltnak látja a tünetek súlyossága miatt.

Ajánló
Ajánló
Miért fontos a helyes orrfújás?

Miért fontos a helyes orrfújás?

A hideg évszakban gyakoriak a náthás, megfázásos megbetegedések. Ezek egyik jellemzője a...

Gyógyuljon a harkányi termálvízben!

Gyógyuljon a harkányi termálvízben!

Hazánk fürdőnagyhatalom, gyógyvizeink rendkívül hasznosak az egészségre vágyók...

Vitaminok - kinek milyen kell?!

Vitaminok - kinek milyen kell?!

Ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően működjön, mindannyiunknak szüksége van vitaminokra...