Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-11-16

Lássuk tisztán a cukorbetegek szemészeti problémáit!

Lássuk tisztán a cukorbetegek szemészeti problémáit!

A cukorbetegség nem pusztán önmagában probléma, szövődményei közül az egyik legsúlyosabb a szemek állapotát érinti. Az elváltozások hosszú ideig tünetmentesek maradhatnak, gyakran már csak visszafordíthatatlan stádiumban kerülnek felismerésre. Ahhoz, hogy ezt a bajt biztonsággal megelőzzük, a Swiss Prémium Egészségközpont szakértői lehetnek segítségünkre. 

A látás az egyik legfontosabb érzékszervünk, így ha látászavarunk alakul ki, azzal rendszerint gyorsan szemész szakorvoshoz megyünk. A probléma azonban nem mindig szemészeti eredetű, hiszen lehet, hogy a homályos látás csupán egy tünet, ami egy komoly betegségre hívja fel a figyelmet. A cukorbetegség a mai világ egyik vezető problémája, ami nemcsak a felnőtteket, hanem sajnos sok esetben a gyerekeket is érinti.
 
A cukorbetegség két típusa

A test megfelelő működéséhez energiára van szükség, amelyhez a sejtek cukor felhasználásával jutnak hozzá. A vérben lévő cukor felvételéhez inzulin szükséges. Az inzulin hiányában a cukor nem jut be a sejtekbe, ami komoly gondokat eredményezhet. A cukorbetegségnek két formáját is ismerjük.

Az egyes típusú cukorbetegség oka nem teljesen tisztázott. A genetikai fogékonyság mellett egyéb külső tényezők, fertőzések, valamint a D-vitamin-hiány szerepét is feltételezik. Autoimmun gyulladásos folyamatok hatására a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek pusztulása figyelhető meg, ennek következtében inzulinhiány alakul ki.
Az egyes típusú cukorbetegségben szenvedők gyerekkoruktól inzulinadásra szorulnak. Ha nem kapnak elegendő inzulint, akkor a sejtek éheznek, és zsírokat, illetve fehérjéket alakítanak át cukorrá. Ennek következtében keton halmozódik fel a vérben, valamint a magas vércukorszint miatt a vizelettel távozó vércukor nagyarányú folyadékvesztést eredményez, ami kiszáradáshoz, akár kómához is vezethet.
 
A kettes típusú, úgynevezett szerzett cukorbetegség kialakulásának hátterében az örökletes hajlam mellett ismert egyéb tényezők szerepe is. Az elhízás, a testmozgás hiánya, a dohányzás, az alkoholfogyasztás valamint a nem optimális D-vitamin ellátottság is közrejátszik a megjelenésében.  A betegség korai szakaszában inzulinrezisztencia figyelhető meg, a későbbiekben az inzulin-elválasztás is károsodik. Mivel ennél a formánál van valamennyi inzulin a szervezetben, így kezdetben nincsenek tünetek, ezért a betegség felismerése késik.
A kettes típusú cukorbetegek felénél már a cukorbetegség felismerésekor észlelhetők az idült szövődmények, így a szemfenék-, az idegek- illetve a vesekárosodás jelei, ezért kiemelten fontos a korai diagnózis, az időben megkezdett életmódváltás, és egyénre szabott kezelés bevezetése.


Hogyan mentheti meg a látását?

A diabétesz okozta szemproblémák kezelésének első lépése mindenképpen a kórosan emelkedett vércukorszint normalizálása kell, hogy legyen, diabetológus szakorvos segítségével.

A betegség felismerése után életmódváltozást tanácsolnak, illetve egyénre szabottan meghatározzák a gyógyszeres kezelés szükségességét, módját. A kezelés során nagy jelentőségű a vércukorszint önellenőrzés. A cukorbetegek gondozása során a krónikus szövődmények szűrése, követése alapvető, ennek része az évente pupillatágítással elvégzett szemfenékvizsgálat is.

Hogyan hat a cukorbetegség a szemre?

A cukorbetegség a testben az apró ereket károsítja, amelyek merevvé és törékennyé válnak nemcsak a szemben, hanem az egész szervezetben is. A szemfenéken kis vérzések alakulhatnak ki, és emiatt a látóhártya nagyon finom szövete károsodik, romlik az oxigénellátása. Éppen ezért nagyon fontos a szemfenék vizsgálata, amely nemcsak a szem állapotának megállapítására alkalmas, hanem képet ad a teljes szervezet érhálózatáról is.

Mikor és milyen gyakran szükséges a szemfenékvizsgálat elvégzése?

Az első vizsgálat akkor válik szükségessé, amikor kiderül a cukorbetegség ténye. A további vizsgálatok gyakoriságát a beteg szemének állapota határozza meg:

Évente, ha nem látható kóros eltérés a szemfenéken.

Félévente, ha kisfokú kóros jelek láthatók.

Háromhavonta, ha a szemész szakorvos ezt indokoltnak látja a tünetek súlyossága miatt.

Ajánló
Ajánló
Hogyan gyógyít a talpreflexológia?

Hogyan gyógyít a talpreflexológia?

A talpon rengeteg idegvégződés található, amelyek kapcsolatban állnak az egész...

A rugalmas ízületek titka

A rugalmas ízületek titka

Ahhoz, hogy az egészségünket minél tovább megőrizzük, időről időre érdemes...

Jobban jár, ha reumatológushoz fordul!

Jobban jár, ha reumatológushoz fordul!

Az ülő, mozgásszegény életmód miatt kialakuló bajok már fiatalkorban jelentkezhetnek,...