Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-12-04

Láthatatlan és esztétikus fogszabályozás

Láthatatlan és esztétikus fogszabályozás

Néhány évtizeddel ezelőtt még igazi ritkaságszámba ment, ha valaki önként döntött a fogszabályozás mellett: többnyire fogorvosi vagy szülői nyomásra kerültek fel a fémtappancsok a fogakra. Ma már felnőtt korukra a páciensek tisztában vannak a fogszabályozás előnyeivel, és a társadalom is sokkal elfogadóbb lett a fogszabályozót viselőkkel. 

A fogszabályozás szégyen helyett divat lett, nemtől és korosztálytól függetlenül, emellett felnőttkorban már mindenkinek saját döntése, ha a kezelés mellett dönt, nem külső kényszer hatására teszi azt. Nagy segítség ebben a döntésben, hogy ma már számos olyan kezelési eljárás elérhető,  amely minimális kompromisszumot igényel az esztétika oltárán, tudtuk meg az Egressy Dental Buda szakembereitől. 
 
Lingvális rendszerek

A lingvális fogszabályozókat az különbözteti meg a hagyományosan rögzített fogszabályozóktól, hogy a fogakra ragasztott elemek, valamint az azokban futó ív a megszokottól eltérően nem a fogak külső felszínén, hanem azok nyelv felőli oldalán helyezkednek el. Ezáltal a készülék tökéletesen láthatatlan lesz a külső szemlélőnek. Ezek az eljárások valamivel kevésbé komfortosak, mint klasszikus társaik, viselésük több kompromisszummal jár, de legfeljebb néhány hét után megszokható a készülék viselése és megfelelő tisztítása is.
 
Hagyományos vagy önzáró rendszerű esztétikus fogszabályozók
 
A legnépszerűbb és leggyakrabban látott esztétikus fogszabályozótípus a hagyományos vagy önzáró készülékek családjából kerül ki. A klasszikus értelemben vett fogszabályozók elvén működnek, azaz a fogak külső felszínére ún. breketteket rögzítenek, amelyekben végigfutnak a tényleges erőhatást kifejtő ívdrótok. A brekettek voltaképp az íveknek a fogakhoz rögzítéséért, az erőhatások megfelelő irányának szabályozásáért felelősek.
 
A hagyományos rendszerű készülékeknél ez még kiegészül az úgynevezett ligatúrákkal, melyek többnyire apró gumigyűrűk formájában rögzítik az ívet a brekettekhez. Önzáró készülékek esetén a ligatúrákra nincsen szükség. A brekettek anyaga nemcsak a mindenki által ismert fém kivitelben érhető el, hanem léteznek gyönyörű átlátszó zafírkristály készülékek, valamint a fogak színével azonos kerámia megoldások is elérhetők, sőt, kérés esetén még az íveket is lehet fehér színben igényelni. Ezek a készülékek, bár nem teljesen láthatatlanok, szinte ékszerként mutatnak a fogakon, arról nem is beszélve, hogy ezzel a készüléktípussal lehet a leghatékonyabban elérni a kívánt eredményt.  
 
Láthatatlan, kivehető sínes fogszabályozók

A fogak szabályozásának leginnovatívabb eszközei a láthatatlan, kivehető sínes rendszerek, más szóval alignerek. A fogak mozgatását olyan sínek sorozatával érik el, amelyek megszólalásig hasonlítanak az otthoni fogfehérítéshez használt sínekre. Bár valóban egy könnyed mozdulattal eltávolíthatók, viselésük napi minimum 22 órában javasolt, tehát csak az étkezésekhez és fogmosáshoz javasolt a síneket eltávolítani, ha a kívánt eredményt az előre tervezett időn belül el szeretnénk érni.

Az Egressy Dental Buda rendelőjében elérhető Happy Smile rendszer teljesen átlátszó fogszabályozó sínek sorozatát jelenti, melyek a fogakról készült lenyomatok alapján készülnek el. A kezelés alatt mindig új sínpárt készítenek egészen addig, amíg a kívánt eredményt el nem érik.

Ez kiváló választás azok részére, akiknek különösen fontos a jó megjelenés és a kényelem. Fenti előnyei mellett a láthatatlan sínes rendszerekkel azonban komolyabb harapási eltéréseket nem lehet hatékonyan kezelni.
 
Megnézheti előre, hogyan fog kinézni a kezelés végén? 

Igen, erre a kivehető sínes rendszereknél van lehetőség. A kezelés tervezési fázisában egy háromdimenziós animált ábra készül a páciens fogairól, amelyek mozgását végigkövetheti a kiindulási állapottól a kezelés befejezéséig.

Ajánló
Ajánló
A szappan, ami túlmutat a tisztításon

A szappan, ami túlmutat a tisztításon

A szappanok ma újra reneszánszukat élik, a folyékony kiszerelésű változatok mellett ismét...

Hogyan gyógyít a talpreflexológia?

Hogyan gyógyít a talpreflexológia?

A talpon rengeteg idegvégződés található, amelyek kapcsolatban állnak az egész...

A rugalmas ízületek titka

A rugalmas ízületek titka

Ahhoz, hogy az egészségünket minél tovább megőrizzük, időről időre érdemes...