Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-12-06

Megoldás a női problémákra

Megoldás a női problémákra

Egy ideális világban, ahol nem érnének minket külső hatások, minden nőnek 28 naponként jelentkezne a menstruációja, nem kísérné a vérzést fájdalom és egyéb kellemetlen tünetek. Életmódunk és a ránk ható napi stressz azonban megváltoztathatja ciklusunkat is. A Swiss Prémium Egészségközpont szakértői segítségével térképeztük fel a lehetséges gondokat és azok okait. 

A menstruáció a női nemi szervek ciklikus változásán alapuló folyamat, amelyen minden jól funkcionáló, egészséges női szervezet hónapról hónapra átesik, pubertáskortól egészen a klimaxig.
 
A kezdete 8 és 15 éves kor között valószínű, a vége pedig 45 és 55 éves kor közé tehető, természetesen egyéni esetekben ez változhat. Ha például valaki 12 éves korában kezdett el menstruálni, és 52 éves koráig követik egymást a ciklusai, akkor élete során összesen körülbelül 480 menzesze van, nem számolva az esetleges terhességek miatt jelentkező szüneteket.
 
A normál menstruációs ciklus 28 napos, beleszámítva a menstruáció 4-5 napját is. Ettől 4-5 napos pozitív vagy negatív irányba való eltérés még teljesen rendben van. Valószínűleg szintén nincs nagyobb probléma, ha ritkán, évente 1-2 alkalommal előfordul nagyobb kilengés a ciklus hosszában, ezt okozhatja például életmódbeli váltás, stresszes időszak vagy nagyobb fizikai megerőltetés is.
 
Fontos a nőgyógyászati vizsgálat
 
Sok nő küzd a havi menstruációjával ilyen vagy olyan módon: rendszertelen, túl erős, kimarad, fájdalmas, és még sorolhatnánk a kellemetlen tüneteket. Ezeknek a gondoknak számos oka lehet, mindenkinél más és más, így probléma esetén egy alapos nőgyógyászati vizsgálatra mindenképpen szükség van.
 
Mik a leggyakoribb menstruációs problémák, és mi lehet az okuk?
 
1. A menstruáció kimaradása

A menstruáció kimaradása esetén az első gondolat a terhesség, de természetesen, ha ez kizárható, akkor ennek számos más oka is lehet. Előfordulhat például hirtelen súlyvesztés, illetve nagyon nagy fizikai megerőltetés (pl. hosszútávfutás) hatására.

PCOS (policisztás petefészek betegség) szintén okozhatja a menstruáció rendszertelenségét vagy teljes kimaradását. Általánosságban elmondható, hogy mivel a menstruációt hormonok szabályozzák, így a hormonháztartás gondjai erre is kihatnak.

Bizonyos fogamzásgátlók és gyógyszerek szedése (pl. nagyon erős, ópiát tartalmú fájdalomcsillapítók) is okozhat ilyen problémát.

Fogamzásgátló tabletta szedésének befejezését követően hónapokba is telhet, mire a normális, saját ciklus beáll, és így több hónap is eltelhet menstruáció nélkül.
 
2. Fájdalmas menstruáció

A menstruáló nők közel felénél életük folyamán előfordul erős menstruációs fájdalom. Körülbelül negyedük rendszeresen szed fájdalomcsillapítókat, és 10% szenved súlyos fájdalomtól. A probléma gyakrabban érinti a fiatal, még nem szült nőket. A fájdalom hátterében több ok is állhat:

· Valamilyen gyulladás, pl. kismedencei gyulladás.

· Pszichés okok: félelmek, lelki gátak. 

· Endometriózis – ebben az esetben a normálisan, a méhüreg belsejében képződő méhnyálkahártya szövete rendellenesen a méhen kívülre kerül, beágyazódik, és hormonok hatására megvastagszik.
 
3. Túl erős menstruáció

Ha kisebb-nagyobb vérrögök jelennek meg a menstruációs vérben, és akár óránként is szükséges tampont/egészségügyi betétet cserélni, valamint a menstruáció 7-9 napig is eltart, akkor mindenképpen keressünk fel egy nőgyógyász szakembert. A túl nagy vérveszteség vérszegénységhez vezethet, ami miatt fáradékonynak érezzük magunkat. 

Milyen okok húzódhatnak meg a probléma mögött?

· Hormonális zavarok, például pajzsmirigy problémák is kereshetők a háttérben.

· Mióma – A méh jóindulatú daganata.

· Méhbe helyezett fogamzásgátló eszköz.

Ajánló
Ajánló
A pattanásos bőr nem csak serdülőkori probléma lehet

A pattanásos bőr nem csak serdülőkori probléma lehet

Szerencsés az a kamasz, akinek nem kell megtapasztalnia az aknéval, hétköznapi nevén a...

Óvjuk a gerincünket!

Óvjuk a gerincünket!

Ritkán gondolunk az élet tengelyének is nevezett gerincoszlopunkra, inkább akkor figyelünk...

Nem fog fájni: beszéljünk az ultrahangos vizsgálatokról!

Nem fog fájni: beszéljünk az ultrahangos vizsgálatokról!

A diagnosztikai célú képalkotó eljárások közül az ultrahang a legbiztonságosabb,...