Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-01-10

Kapcsoljon magasabb sebességbe!

Kapcsoljon magasabb sebességbe!

Ilyenkor januárban sokan próbálunk új életet kezdeni. Az év eleji fogadalmak közé tartozik, hogy belevágunk a sportba, például kipróbáljuk a kocogás, futás adta örömöket. Előtte azonban nem árt, ha felmérjük, hogyan járunk, illetve futunk. Erre szolgál a Fájdalomambulancia járás- és futáselemzése, amit érdemes igénybe vennünk, mielőtt igazán mozgásba lendülnénk. 

Legtermészetesebb mozgásunk a járás, illetve a futás. A futás az egész szervezetünkre jó hatást gyakorol, többek között átalakítja a test izomzatát, erősíti az immunrendszert és emeli a HDL, azaz a „jó” koleszterin szintjét. Rendszeres futással megelőzhetők a daganatos, a szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi panaszok, a kóros ízületi elváltozások, valamint csökkenthető az asztma kialakulásának kockázata. Ezeken felül a kocogás segít egyensúlyba hozni az anyagcserét, támogatja az alvási és a táplálkozási funkciókat, továbbá fokozza a növekedési hormon elválasztását, ami lassítja az öregedési folyamatokat.

De ha óvatos tempóban akarjuk elkezdeni az életmódváltozást, akkor sincs baj! Az Amerikai Szív Egyesület (American Heart Association) kimutatása szerint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében a rendszeres sétának legalább akkora szerepe van, mint a futásnak. Már a kis intenzitású mozgásfajták is segítik ideális szintre hozni a vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkentik – ezek pedig jelentősen hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez.
 
Lelkileg is jótékonyan hat

A kocogás és a futás már egészen rövid idő elteltével számtalan kedvező pszichés változást hoz magával. Javítja a koncentrációs és a mentális teljesítőképességet, energiával tölt fel, oldja a stresszt, valamint javítja az alvást. Az intenzív testmozgás hatására bekövetkező hormonális változások időnként egészen euforikus örömérzetet váltanak ki, ezt a szakirodalom a futók gyönyörének nevezi.

A futással nagyon gyorsan lehet fejlődni – a legtöbben arról számolnak be, hogy a kitartás élménye, a korábban elképzelhetetlennek tűnő távok leküzdése sokat javít az önbecsülésükön is.
 
Sok információt ad a járáselemzés

Nem is gondolnánk, hogy pusztán a járásunkból milyen sok és lényeges információt tudhatunk meg ízületeink, izmaink állapotáról, fejlettségéről. A Fájdalomambulancián a leginkább egy futópadhoz hasonlító berendezésen végzett járásvizsgálat során elemzik az alsó végtagunk biomechanikai paramétereit, mint a talpnyomást, a lépéshosszt, a lépés szélességét állás, járás, illetve futás közben. Ezek alapján megmondható, hogy a mozgásunk mennyire harmonikus, szimmetrikus.

Az ezektől való jelentős eltérés oka lehet egy korábbi sérülés elégtelen rehabilitációja, illetve tartós túlterhelés, de nem ritka, hogy a vizsgálat során a problémát még sérülés előtti állapotban előre tudják jelezni.
 
Kiknek ajánlják?

A 30-60 perces vizsgálat különösen ajánlott azoknak, akik rendszeresen futnak, vagy bármilyen korábbi alsó végtagi sérülésük volt, illetve szeretnének elkezdeni futni. A vizsgálat során nyert értékek alapján személyre szabott edzés-, illetve kezelési tervet dolgoznak ki a minél eredményesebb fejlődés, vagy éppen rehabilitáció érdekében, így segítve a kitűzött cél elérésében vagy a reális cél felállításában.
 
Miként zajlik a vizsgálat?

A Zebris Járáselemző Rendszer által a járás- és mozgásminta tökéletesen analizálható. Elemzés közben különböző szórakoztató feladatok elé állítanak minket, amelyeket vagy a monitoron követhetünk, vagy kamera segítségével a futószalagra vetítenek ki nekünk. Ezek a tesztek nagyon sok fontos információval szolgálnak a vizsgálatot végző szakember részére. A berendezéshez tartozik egy felfüggesztett heveder, amelynek segítségével, amennyiben erre szükség van, vizsgálat közben tehermentesíteni tudják a végtagokat.

Ajánló
Ajánló
A pattanásos bőr nem csak serdülőkori probléma lehet

A pattanásos bőr nem csak serdülőkori probléma lehet

Szerencsés az a kamasz, akinek nem kell megtapasztalnia az aknéval, hétköznapi nevén a...

Óvjuk a gerincünket!

Óvjuk a gerincünket!

Ritkán gondolunk az élet tengelyének is nevezett gerincoszlopunkra, inkább akkor figyelünk...

Nem fog fájni: beszéljünk az ultrahangos vizsgálatokról!

Nem fog fájni: beszéljünk az ultrahangos vizsgálatokról!

A diagnosztikai célú képalkotó eljárások közül az ultrahang a legbiztonságosabb,...